Богодухівська міська рада

Харківська область

Відмовтеся від штучних квітів!

Дата: 03.04.2024 16:11
Кількість переглядів: 67

Фото без описуЗа традицією, жителі Богодухівської громади до поминальних днів проводять упорядкування місць поховання своїх рідних і близьких. 


Задля підтримання порядку на кладовищах міською радою облаштовані спеціальні місця,  куди необхідно викидати сміття після прибирання могил і куди забезпечений під’їзд спецтранспорту для вивезення відходів. Однак, часто люди засмічують сусідні ділянки, складують відходи на доріжках між могилками, на узбіччях. Таким чином, самі перетворюють кладовища на звалища, що є неповагою до тих, хто відійшов у вічне життя.
Крім усього, величезну загрозу екології становить традиція прикрашати могили штучними квітами та пластиковими вінками.  У той час, коли одні сортують сміття і відмовляються від поліетилену, інші, не звертаючи уваги на численні звернення екологів, активістів, влади, священнослужителів, продовжують нести на кладовища штучний непотріб. Так, можна виправдати себе, що штучні квіти довго зберігаються і прикрашають могилу тривалий час. Але чи це насправді так? Дощі, палюче сонце, вітри – і квіти стають бляклі, потріпані, брудні…Сподобалися б нашим рідним такі букети? Чи так ми просто «відкупаємося» від них? І кладовище з цим яскравим пластиковим різнобарв’ям точно не схоже на місце покою та гармонії… 
Посадіть живі квіти і рослини – і це спонукатиме частіше приходити на кладовище, щоб доглядати за ними. Мимоволі згадувати своїх померлих близьких і молитися за них. Молитва – це найбільш потрібне для наших близьких, котрі переступили поріг Вічності, наголошують представники церков різних конфесій.
 Та й утилізувати пластикові квіти з кладовищ, без шкоди довкіллю, майже неможливо. Квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу, оброблених парафіном. Під дією сонячних променів, вони можуть не тільки виділяти неприємний запах, а й стати причиною пожежі. В продуктах горіння пластмас містяться дуже небезпечні речовини (оксиди азоту, оксид сірки, феноли, токсичні діоксини, формальдегід, сполуки свинцю, ртуті), які є канцерогенами та викликають утворення пухлин, можуть впливати на спадковість! Розуміючи шкідливість пластикових квітів і вінків, у європейських країнах вже давно заборонене їхнє використання.
Тож давайте будемо свідомими і сучасними та, нарешті, відмовимося від старих звичок, які шкодять довкіллю, здоров’ю людей та нашій українській землі, кожен клаптик якої зараз відстоюється найдорожчою ціною. 
Давайте шанобливо ставитися один до одного та до місць останнього спочинку наших рідних і близьких та полеглих Героїв! 
Зберігаймо світлу пам’ять про померлих з турботою про майбутні покоління!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.