Богодухівська міська рада

Харківська область

2023 рік

Шановні мешканці громади! Дорогі богодухівці!

 

 

Надаю до вашої уваги звіт про діяльність за 2023 рік.

          Як міський голова, в своїй роботі я керуюся Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної  інформації»,  постановами Кабінету Міністрів України, розпорядженнями та дорученнями  голів обласної та районної державних адміністрацій, Регламентом Богодухівської міської ради.

Богодухівська міська територіальна громада утворена у червні 2020 року, складається 78 населених пунктів, загальна площа території  – 1160,3 км². Кількість населення Богодухівської міської територіальної громади становить 32760 чол. На території громади утворено 10 старостинських округів.

          Для всіх нас – це другий рік російського повномасштабного вторгнення. Наша громада показала свою стійкість,  адаптувалася до різних викликів, впроваджувала унікальний досвід співпраці, десь робила помилки, у чомусь стикалася з проблемами. Весь цей досвід цінний для нашого розвитку, ми об’єднуємо зусилля, щоб протистояти загрозам, підтримувати стале функціонування нашої інфраструктури та швидко відновлюватися після кризових ситуацій. Ми всі разом вистояли, продовжуємо боротьбу і виконуємо головне завдання Богодухівської громади - бути надійним українським тилом і працювати на  перемогу. Але і питання життєдіяльності громади були на порядку денному. Бо ніхто не відміняв вирішення поточних питань комунальної сфери, освіти, медицини та інше.

Нам вдалось не зрадити своїм стратегічним напрямкам, гуртувати всі сфери життєдіяльності для захисту, виживання та боротьби, розвиватися, незважаючи на воєнний стан і стати надійним тилом для наших військових. 

 

 

ДІЯЛЬНІСТЬ ДЕПУТАТСЬКОГО КОРПУСУ ТА ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ

 

Депутатський склад Богодухівської міської ради восьмого скликання у 2023 році представляли 6 депутатських фракцій від політичних сил: фракція «Успішний Харків» налічує 9 депутатів, «Блок Світличної - Разом» - 7 депутатів, «Слуга народу» - 6 депутатів, по 3 депутати  від «Батьківщини» та «Європейської солідарності» та 6 позафракційних депутатів.

 

Головною формою роботи депутатів є сесійна діяльність. Протягом 2023 року було проведено 11 сесій міської ради. Явка депутатів на сесійні засідання склала 73,6% .

На пленарних засіданнях депутатами ухвалено 1068 рішень,  з них прийнято 901 рішень з земельних питань.

У 2023 році депутатами прийнято та працювало 15 різноманітних Програм, під дію яких сесією міської ради виділялися відповідні кошти.

 

В міській раді у звітному році функціонували п’ять постійних депутатських комісій:

  • Постійна комісія з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту (голова – Валерій Галас);
  • Постійна комісія з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку (голова – Сергій Панов);
  • Постійна комісія з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток історичного середовища та благоустрою (голова – Анатолій Рисцов);
  • Постійна комісія з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, інфраструктури та енергозбереження (голова – Андрій Бабенко);
  • Постійна комісія з гуманітарних питань та соціального захисту населення (голова – Ірина Повойко)

Проведено 11 засідань постійних депутатських комісій міської ради, на яких попередньо розглядалися проєкти рішень; 1 засідання голів депутатських фракцій/груп та голів постійних комісій міської ради; офіційних звернень депутатів міської ради не надходило.

Депутати Богодухівської міської ради проводили зустрічі та особистий прийом виборців, були активними учасниками підготовки та проведення пам’ятних заходів.

 

З початку 2023 року  проведено 15 засідань виконавчого комітету міської ради  (11 – чергових та 4 – позачергових), за результатами яких  прийнято                 742 рішення. Усі заплановані питання розглянуто, також прийнято рішення з життєво необхідних для громади питань у сферах житлово-комунального господарства, соціального захисту, освіти, охорони здоров’я, земельних відносин, житлової політики тощо.

 

БЮДЖЕТ ГРОМАДИ

 

Для того, щоб громада жила і працювали всі служби для забезпечення життєдіяльності громади, необхідно і в умовах війни працювати над наповненням місцевого бюджету, а головне – над його доцільним використанням.

Протягом 2023 року в територіальній громаді проводилась робота з мобілізації надходжень для забезпечення безумовного виконання планових показників доходної частини бюджету. З метою збільшення надходжень до бюджету громади постійно проводився аналіз тенденцій щодо наповнення доходної частини бюджету у розрізі платежів, вишукання додаткових джерел та резервів збільшення доходів у 2023 році. В результаті доходна частина бюджету станом на  двадцять восьме грудня  2023 рік без врахування трансфертів виконана на 108,3 %. При плані доходів – 298,8 млн.грн., фактично  надійшло – 323,5 млн.грн.

Фото без опису

 

Зберігається позитивна динаміка надходжень доходів до загального фонду місцевих бюджетів. Проти аналогічного періоду 2022 року надходження збільшились на 62,7 млн. грн. або на 80,6 %.

Структура надходжень до бюджету Богодухівської ОТГ за  звітний період 2023 року складає:

-         доходи загального фонду –323,517 млн. грн. ( або 71,2 %)

-         доходи спеціального фонду  - 3,622  млн. грн. ( або 1,0 %)

-         міжбюджетні  трансферти  -  155,742 млн. грн. ( або 33,2 %)

Фото без опису

Найбільшу питому вагу доходної частини складає податок на доходи фізичних осіб -70,8 % у загальному обсязі доходів. По цьому джерелу  надійшло -211,427 млн.грн., при плані – 195,158 млн.грн., виконання склало -108,3 %.

Темп росту надходжень податку на доходи фізичних осіб у порівнянні з відповідним періодом 2022 року становить 124,0 %.

Найбільші суми податку на доходи фізичних осіб за звітний період становлять: «Управління  освіти молоді та спорту»- 22,0 млн.грн., ТОВ МК «М’ясний» -60,6 млн.грн., КНП «Богодухiвська ЦРЛ -11,2 млн.грн., ТОВ «Богодухівський молокозавод» - 8,7 млн.грн., ТОВ « Салтівський м’ясокомбінат» -9,9 млн.грн., ТОВ «Лекорна» - 16,2 млн.грн., ДП « Гутянський Держлісгосп»- 6,8 млн.грн., ТОВ «Рибоконсервний завод»- 4,0млн.грн.,ТОВ « Константа « -3,2 млн. грн..

Другу складову бюджету територіальної громади складає єдиний податок – 13,1% у загальному обсязі доходів єдиного податку при плані -38,716 млн грн, фактично надійшло –40,868 млн.грн., виконання склало-105,6 %. По даному податку рахується борг в сумі 561,7 тис.грн.

Надходження по рентній платі за спеціальне  використання лісових ресурсів складає -3,9 млн.грн., при плані -3,9 млн.грн., виконання склало -100,0%.

Надходження по рентній платі за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату (крім рентної плати за користування надрами в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України), що зараховується до місцевих бюджетів складає -12,5 млн.грн., при плані – 11,3 млн.грн., виконання склало 110,6 %.

Надходження по акцизному податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (пальне), з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (пальне) з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів: складає – 5,9 млн.грн., при плані – 5,3 млн.грн., виконання склало-111,3 %.

Надходження податку на майно складає -33,5 млн.грн., при плані -32,8                млн. грн., або -102,2 %, в т.ч.

-         по платі за землю складає 30,6 млн.грн., при плані 26,8 млн.грн., виконання склало-114,2 %, податковий борг по даному податку складає 3,7 млн.грн.;

-         по податку на нерухоме майно складає 6,1 млн.грн., при плані               5,9 млн.грн., виконання склало-103,4% податковий борг по даному податку складає 700,5 тис.грн.

Фото без опису

 

Відділом фінансів Богодухівської міської ради проводиться тісна робота з Державною податковою службою України та платниками податків щодо надходжень до бюджету громади. На протязі звітного періоду проведені заходи, щодо нарахування та сплати податкового мінімального зобов’язання. Нарахування МПЗ склало 836,0 тис.грн., сплачено 440,1 тис.грн.

Контролюється нарахування та сплата податку за використання земель ліквідованих колективних сільськогосподарських підприємств. Нерозподілені земельні ділянки та не витребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної, міської ради  передаються в оренду для використання за цільовим призначенням. По даному податку надходження склали 3340,5 млн.грн.

Видаткова частина бюджету виконана на 89,2%, в тому числі по загальному фонду на 92,5%, спеціальному – 79,9%.

Видатки  протягом звітного періоду проводились в межах бюджетних призначень і в  першочерговому порядку спрямовувалися на виплату заробітної плати з  нарахуваннями,  проплату за спожиті енергоносії та  інші   витрати.  Заборгованості по заробітній платі працівникам бюджетних установ, проплаті за спожиті енергоносії та інші соціальні виплати немає.

Фото без опису

 

 

ЕКОНОМІКА ГРОМАДИ

 

Галузі матеріального виробництва громади створюють передумови для стабільного функціонування та розвитку соціальної сфери. Від їх роботи значною мірою залежать надходження коштів до місцевого бюджету.

Агропромисловий комплекс та земельні відносини

Аграрний сектор є однією з основних галузей місцевої економіки. Сьогодні агробізнес громади працює в надскладних умовах і демонструє гнучкість та ефективність. Все більше через складну логістику ранніх зернових культур, сільськогосподарські товаровиробники переорієнтовуються на вирощування олійних культур та кукурудзи.

Вплив війни на сільське господарство має серйозні наслідки для аграрного ринку. Проблемою номер один для сільгоспвиробників громади є збут вирощеної продукції,  яка залишається на складах в очікуванні моменту реалізації. Це в свою чергу впливає на падіння доходності підприємств, погіршення якості земельних ресурсів через зменшення застосування добрив, падіння технічного потенціалу через відсутність оновлення сільськогосподарської техніки.  Наразі підприємства громади також відчувають дефіцит кваліфікованих кадрів.

Попри складні умови, сільськогосподарські товаровиробники продовжували  сіяти, збирати врожаї, доглядати за тваринами і спрямували  зусилля для забезпечення продовольчої безпеки громади та держави.

Восени поточного року аграрії громади провели посів озимих культур під урожай 2024  року на площі 10,3 тис.га.

Проводиться робота щодо підвищення ефективності використання земельного фонду міської ради. За 11 місяців поточного року укладено                                 188 договорів оренди землі з розміром орендної плати 8-12%, 74  додаткових угод до договорів оренди з розміром орендної плати 12%, 22 договори оренди  за результатами торгів.

 

Земельні відносини

Площа Богодухівської міської ради складає 116031 га.

Станом на 20.12.2023 року Богодухівською міською радою обліковуються  129 діючих договорів оренди землі на території Богодухова, на суму 4,091 млн. грн річної орендної плати, а також 774 договорів оренди землі на території старостинських округів на суму 15,150 млн. грн річної орендної плати.

З метою збільшення надходжень до міського бюджету здійснено нормативну грошову оцінку 9 земельних ділянок, в результаті якої орендна плата за їхнє використання дасть додаткові надходження до бюджету громади у 2024 році орієнтовно у 531,6 тис.грн.

Також прийнято 15 рішень про продаж земельних ділянок, по 9 з них укладено договори, надходження до бюджету склали понад 5,2 млн.грн.

У результаті проведення у 2023 році торгів у формі аукціону по 22 земельних ділянках щороку (впродовж 7 років) орендарі сплачуватимуть до бюджету Богодухівської міської ради кошти понад 1,2 млн грн. З метою підготовки нових земельних ділянок на земельні торги продовжується робота по розробленню землевпорядної документації.

Понад 658,5 тис. грн. (12% від грошової оцінки) склали надходження до бюджету за результатами укладення договорів оренди землі на не витребувані частки паїв (295 ділянок площею 221,4 га).

З метою ефективного використання та підвищення цінності земельних ресурсів у 2023 році затверджено Програму розвитку земельних відносин та оновлення містобудівної документації на місцевому рівні. Відповідно до цієї Програми у 2023 році розпочалися роботи зі створення топографо-геодезичної основи території Богодухівської міської ради та центральної садиби м. Богодухів. На даний момент здійснюється розробка публічного геопорталу (онлайн карти) на основі технології GeoServer для управління ресурсами громади, інформаційного наповнення публічного геопорталу інформацією першої черги, впровадження технічних розробок по створенню та веденню геопросторової інформації, яка підлягає оприлюдненню, відображення існуючих підземних і надземних інженерних мереж з потрібною точністю і детальністю. Зазначені роботи виконуються поступово, з урахуванням існуючої ситуації в частині можливості проведення топографо-геодезичних робіт,  в терміни визначені договорами на виконання робіт.

 

Промисловий комплекс

Промисловий комплекс підтримує економіку громади.  Кількість підприємств великого та середнього бізнесу не змінилася. До облікового кола включено 10 підприємств:

7 - харчової  промисловості та переробки сільгосппродукції;

 2 - легкої промисловості;

 1 - лісового господарства.

У стислі терміни підприємства  налагодили логістичні зв’язки, що дозволило забезпечити їх сировиною  та відновити поставки власної продукції. 

Незважаючи на всі негативні фактори, серед яких: скорочення чисельності працівників, дефіцит окремих робочих професій, скорочення обсягів виробництва у порівнянні з довоєнним періодом  робота підприємств громади   стабілізувалася, забезпечується своєчасна виплата заробітної плати  та сплата податків до бюджетів.

 

Транспорт і зв’язок

Протягом звітного періоду постійно проводилася робота з вдосконалення маршрутної мережі пасажирських перевезень, впорядкування організації дорожнього руху, підвищення якості пасажирських перевезень, безпеки руху транспорту та безпеки пасажирів. Вжиті міською радою заходи дозволили  забезпечити жителів транспортним сполучення з центром громади.

КП «ГОСПОДАР» Богодухівської міської ради працює на 11 приміських та 3 міських автобусних маршрутах. У поточному році статутний фонд підприємства поповнився за рахунок  придбання мікроавтобусу за кошти міського бюджету (1698,0 тис. грн.).

Перевезення пасажирів на 2 міських та приміському маршруті загального користування  «Богодухів-Кручик» забезпечує  ФОП Тарасенко О.М., на маршруті «Богодухів-Шарівка через Гути» працює  ТОВ «ВІКІНГ-АВТО».

 

Розвиток підприємництва та бізнесу

Ставки єдиного податку для  першої та другої груп платників єдиного податку, затверджені міською радою є прийнятними для суб’єктів малого бізнесу громади. Це підтверджує той факт, що кількість фізичних-осіб підприємців громади в порівнянні з довоєнним періодом суттєво не змінилася і складає близько 1200 осіб.

 

Споживчий ринок

Споживчий ринок громади забезпечений широким асортиментом промислової і продовольчої продукції.

Протягом року торговельна мережа постійно змінювалася. Внутрішня торгівля є невід’ємним ланцюгом  у формуванні економічного потенціалу громади. Станом на 01 листопада поточного  року широким асортиментом промислової і продовольчої продукції забезпечували 225  підприємств роздрібної торгівлі та 18  - громадського харчування. Їх кількість у період воєнного стану суттєво не змінилася.

Створюються робочі місця у пунктах швидкого харчування. На сьогодні в м. Богодухові їх налічується 11, з яких 4 відкрито у поточному році.

 

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Система охорони здоров’я громади представлена двома комунальними некомерційними підприємствами – КНП «Центр первинної медико-соціальної допомоги»  та КНП Богодухівська центральна районна лікарня. Так звані первинна та вторинна ланки.

У складних умовах війни медична галузь нашої громади не лише витримала неймовірне навантаження, але й не зупинилась у своєму розвитку та досягненню поставлених цілей. Було вирішено низку завдань, спрямованих на задоволення потреб населення в медичній допомозі, забезпечення різними видами медичних, психологічних та медико-соціальних послуг, розширення спектру надання послуг з реабілітації, навчання медперсоналу відповідно до вимог організації надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій.

Одним з пріоритетних завдань медичної сфери є забезпечення надання високоякісної багатопрофільної спеціалізованої медичної та комплексної реабілітаційної допомоги в стаціонарних умовах.

 

КНП Богодухівська центральна районна лікарня – це багатопрофільний лікувально-профілактичний заклад, який забезпечує надання медичної допомоги вторинного рівня відповідно до переліку лікарських спеціальностей, зазначених у ліцензії на провадження лікарської діяльності з медичної практики.

КНП Богодухівська ЦРЛ забезпечує цілодобову медичну допомогу за хірургічним, травматологічним, анестезіологічним, терапевтичним, акушерсько-гінекологічним, неврологічним, та педіатричним профілями. До структури лікарні входить стаціонар на 150 ліжок цілодобового перебування пацієнтів та поліклініка розрахована на 283 відвідування та має в своєму складі 20  ліжок денного стаціонару.

На виконання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» укладені  18 договорів на закупівлю медичних послуг між КНП Богодухівська ЦРЛ та Національною службою здоров'я України  на 2023 рік. 

В Богодухівській  центральній районній лікарні 92,25 штатних посад лікарів, фізичних осіб на зайнятих посадах – 65.00, що становить 70,2%. Штатні посади середнього та молодшого медичного персоналу укомплектовані 100%. Крім того у закладі на лікарських посадах працюють 10 осіб зовнішніх сумісників.

Стаціонарна медична допомога населенню надається на 150 ліжках цілодобового перебування пацієнтів: неврологічних – 20, терапевтичних – 45, хірургічних – 35, травматологічних – 15, пологових – 15, гінекологічних – 15, педіатричних – 5. Стаціонар має в складі відділення: екстреної медичної допомоги (приймальне), акушерсько-гінекологічне з педіатричними ліжками, неврологічне відділення з інсультним блоком, хірургічне, травматологічне, терапевтичне, трансфузіології, анестезіології з ПІТ, рентген-діагностичне, операційний блок, клініко-діагностичну лабораторію, кабінет функціональної діагностики, кабінет ультразвукової діагностики, кабінет фіброгастродуоденоскопії, кабінет лікувальної фізкультури та масажу, стоматологічний кабінет, відділення фізіотерапії та реабілітації, кабінет комп’ютерної томографії.

Показник забезпеченості населення ліжками складає 41,4 на 10 тис. населення. Протягом року за медичною допомогою до приймального відділення звертається близько 7 тисяч осіб,  75,6% із них отримують цілодобову спеціалізовану стаціонарну допомогу, а 24,4%  медична допомога надається амбулаторно в стаціонарі та скеровуються за потреби до профільних спеціалістів на амбулаторне лікування.

З початку 2023 року у стаціонарі проліковано 5378 особи, якими проведено 40557 л/днів, середній термін лікування становить 7,5, летальність 2,3.

За екстреними показниками в стаціонар звертається близько 90,0% пацієнтів. Щороку в акушерсько-гінекологічному відділенні проводиться понад 200 пологів із них 12,6% Кесарських розтинів. Материнська смертність, останні роки не реєструвалась. У 2023 році проведено 193 пологів.

З введенням військового стану на території України КНП Богодухівська ЦРЛ надає допомогу військовослужбовцям та цивільним особам, які постраждали внаслідок воєнних дій. За весь період воєнного стану у стаціонарі проліковано 1306 таких пацієнтів стаціонарно та 679 осіб амбулаторно.

Вторинна амбулаторна допомога населенню громади забезпечується в поліклініці ЦРЛ, яка розрахована на 283 відвідування на добу. Середня кількість відвідувань на рік складає понад 100 тисяч в тому числі 46,8% з метою профілактичного огляду.

Структурні підрозділи – стоматологічне відділення з міжрайонним зубопротезним кабінетом, фізіотерапевтичне відділення, рентгенологічне відділення, клініко-діагностична лабораторія, денний стаціонар,  діагностичні кабінети, кабінети профільних  спеціалістів.

З початку 2023 року здійснено 110915 відвідувань до профільних спеціалістів в тому числі 23960 дітьми.

Використовуються також стаціонарно-замінні форми медичної допомоги – денні стаціонари. Розгорнуто 20 ліжок денного стаціонару, забезпеченість якими складає 5,5 на 10 тис. населення. У 2023 році проліковано 1096 пацієнтів, якими проведено 7343 л/днів, середній термін лікування 6,7 дні.

З початку 2023 року фінансування ЦРЛ фактично становить – 130734,3 тис. грн. в тому числі загальний фонд становить 16135,5, отримано гуманітарної допомоги на суму 23300,3 тис. грн., отримано від НСЗУ -  72867,3 тис. грн. (в тому числі залишок на початок року 20057,2 тис.грн.), за надання платних послуг – 2047,6 тис. грн., отримано кошти понад Програму медичних гарантій з обласного – 700,0 тис. грн.,  з місцевого бюджету у сумі – 32519,1 тис. грн.

Вказані кошти витрачено на  заробітну плату з нарахуванням працівникам закладу,  закупівлю лікарських засобів, продуктів харчування, оплату енергоносіїв,  ремонт медичної  техніки та інше.

На теперішній час забезпечення якості медичної допомоги розглядається як діяльність, що спрямована на дотримання стандартів надання медичної допомоги та створення умов медичної допомоги населенню, які задовольнятимуть потреби пацієнта в одержанні медичної допомоги та виконуватимуть заявлені державою гарантії відповідно до встановлених критеріїв оцінки якості надання медичної допомоги. Одним з пріоритетним напрямків є покращення матеріально-технічної бази та ефективного і раціонального використання медичного обладнання, яке було закуплене за державні кошти.

КНП Богодухівська ЦРЛ  входить до переліку  погоджених закладів спроможної  мережі закладів охорони здоров’я Харківського госпітального округу зі статусом «кластерна лікарня», який затверджено  03.08.2023 начальником Харківської обласної військової адміністрації Олегом Синєгубовим. Тому до початку  2024 року  лікарня повинна привести свою структуру і штат до вимог, які  пред’являються  до кластерних закладів охорони здоров’я. Наразі  в лікарні   проводяться організаційно-штатні заходи щодо оптимізації роботи лікарні при переході  у статус кластерної.

З цією метою в закладі проведено:

  • Ремонтно-відновлювальні роботи із капітального ремонту неврологічного відділення з реабілітаційними ліжками та інсультним блоком.
  • Капітальний ремонт пральні з придбанням сучасних пральних машин.
  • Капітальний ремонт підвального приміщення з облаштуванням укриття.
  • Придбано дороговартісного медичного обладнання на суму 17455,4 тис. грн.
  • Обладнано кабінет доступності для гінекологічного огляду жінок з обмеженими можливостями.
  • Виготовлено ПКД на капітальний ремонт рентген-діагностичного кабінету (ангіографія).
  • Розроблена потреба та алгоритм дій щодо відкриття відділення реабілітації на 20 ліжок цілодобового перебування пацієнтів.

На сьогоднішній день ведеться робота з підготовки фахівців відповідно до вимог організації надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій, передбачених пакетами «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у амбулаторних умовах».

 

КНП «Центр первинної медико-соціальної допомоги», не дивлячись на війну та складну ситуацію в країні, протягом року функціонує стабільно без перебоїв і простоїв.

Медичний персонал якісно і без обмежень обслуговує ВПО. Заклад приймає та консультує внутрішньо переміщених осіб. Так, з початку повномасштабної війни медичні послуги отримали 5599 осіб. У разі потреби, за призначенням лікаря, цій категорії населення видається гуманітарна допомога у вигляді лікарських засобів та виробів медичного призначення.

     З 1 березня 2023 року була розпочата кампанія по наздоганяючим щепленням проти кору, паротиту та краснухи. Отримали щеплення 112 осіб. Заклад виконав catch-кампанію на 82%.

Заклад співпрацює з міжнародними організаціями з метою надання медичної допомоги населенню, особливо тим, хто проживає в сільській місцевості.

     Представники Міжнародної організації «Лікарі світу» здійснюють виїзди по сільським населеним пунктам з метою проведення медичного огляду, консультацій та лабораторної діагностики на місці.

На базі КНП «ЦПМСД» працює психолог, який надає психологічну допомогу медичним працівникам та мешканцям Богодухівської ОТГ.

    Міжнародна організація «Проджект Хоуп» здійснює спільні виїзди з лікарями загальної практики-сімейними лікарями КНП «ЦПМСД», з метою здійснення діагностичних обстежень населення відповідним обладнанням, лабораторною діагностикою та апаратом УЗД.

Медичні працівники нашого закладу постійно підвищували свій професійний розвиток, що є вкрай важливим в умовах війни. 36 працівників пройшли навчання та отримали сертифікати по «Супроводу і лікуванню психічних розладів на первинці».

Також завдяки Бюро ВООЗ в Україні пройшли навчання по «Розбудові спроможності медичних працівників у наданні якісної допомоги особам, які перенесли сексуальне насильство та насильство з боку інтимного партнера».

Також протягом року було оновлено матеріально-технічну базу закладу, а саме: було придбано БФП та принтери на суму 59 800 грн.

Протягом 2023 року кошти використовувались за наступними напрямками:

- виплата заробітної плати працівникам, в т.ч. лікарям-інтернам 17 976 911,72 (кошти НСЗУ);

- заробітна плата опалювачам (місцевий бюджет) - 578650,00;

-  придбання ПММ на суму – 803691,20 грн (місцевий бюджет);

- придбання запасних частин для автомобілів, на суму 63 725, 00 грн. (місцевий бюджет);

- придбання інших предметів та матеріалів в т.ч. протипожежне обладнання, миючі засоби, санітарно-гігієнічні товари, будівельні матеріали -130924,60 грн. (місцевий бюджет);

- придбання медикаментів для надання невідкладної допомоги, деззасоби, витратні матеріали для лабораторії 162 726,30 грн. (місцевий бюджет);

- придбання вакцина туберкулін на суму 196 846,83 грн. (місцевий бюджет);

- оплата послуг крім комунальних  в т.ч. програмне забезпечення, телекомунікаційних послуг, оплата послуг відеоспостереження та пожежної сигналізації, перевірку димових та вентиляційних каналів та повірка лічильників 963 777,66 грн. (місцевий бюджет);

- оплата послуг зі встановлення та підключення блоків керування резервної мережі від генераторів АЗПСМ смт. Гути, с. Губарівка,  с. Крисине, с. Павлівка, та ремонт порогу, топкової і заміна дверей в АЗПСМ смт. Крисине, та ФП с. Петропавлівка у сумі 190 700 грн. (місцевий бюджет);

- оплата лабораторних послуг  222 348,43грн. (місцевий бюджет);

- оплата комунальних послуг  567 827,85 грн. (місцевий бюджет);

- на виконання делегованих повноважень, передбачених ст. 32 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні» за кошти місцевого бюджету   забезпечувалися пільгові категорії населення лікарськими засобами та виробами медичного призначення сумі 1 613 534,26 грн. (місцевий бюджет), в т. ч. відшкодування вартості лікарських засобів згідно  Постанов КМУ №160 від 31.03.2015р., №1303 від 17.08.1998р. та 1303 від 17.08.1998 р., відшкодування вартості виробів медичного призначення для надання паліативної допомоги Постанови КМУ № 1301 від 03.01.2009 р., відшкодування вартості  наркотичних засобів Наказ МОЗ №494 від 07.08.2015р., постанови КМУ № 1301 від 03.01.2009 р. (зі змінами), Наказу МОЗ № 109 від 12.12.2013 року та Наказу МОЗ № 1308 від 04.06.2020 року. знеболюючі засоби

- протягом року автотранспортом закладу 3 рази на тиждень доставлялися хворі до м. Харків на гемодіаліз.

- щотижнево (3рази на тиждень) відвозяться донори до м. Харків та забезпечуються харчуванням. Всього залучено ____ донорів.

Медична галузь громади завжди буде серед пріоритетних, адже маємо надавати якісні послуги діагностики, лікування та реабілітації цивільним і військовим.

Загалом, підтримка медичної галузі у 2023 році з місцевого бюджету склала понад 41 млн.грн. Саме в нашій лікарні є найсучасніший апарат УЗД вартістю понад 4 млн грн., який дозволяє значно розширити спектр досліджень, які проводяться, і завдяки цьому лікарі мають змогу діагностувати захворювання на ранніх стадіях і уникати ускладнень для здоров’я пацієнтів.

У цьому році Богодухівська громада перемогла в обласному конкурсі мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді» з проєктом, в рамках якого проведено капітальний ремонт неврологічного відділення із встановленням необхідного обладнання (функціональні ліжка -8 од., холодильник -2 од., бактерицидний опромінювач - 4 од., медичне обладнання - 30 од.). Вартість проекту склала близько 2 млн. грн.., 700 тисяч з яких профінансував обласний бюджет.

Ми продовжили працювати над тим, щоб наша лікарня як об’єкт критичної інфраструктури не залежала від зовнішніх обставин та блекаутів, які нам намагається влаштувати ворог. Сьогодні наша центральна районна лікарня може працювати у повністю автономному режимі. Протягом 2023 року ми збільшили потужність сонячної станції для потреб ЦРЛ до 50 кВт, завдяки чому в окремі сонячні дні було зафіксоване нульове споживання електроенергії закладом. Крім того, завдяки встановленому раніше потужному генератору маємо змогу підтримувати діяльність закладу тривалий час без електропостачання, здійснювати подачу кисню від кисневого генератора і забезпечувати роботу всієї апаратури,  операційних блоків, котельні, харчоблоку, водопостачання та очисних споруд. 

 

ОСВІТА

Основними пріоритетами в галузі освіти громади у 2023 році були:

-         питання розбудови безпечного та здорового освітнього середовища;

-         продовження реформи «Нова українська школа» на рівні базової середньої освіти;

-         забезпечення якісної освіти у формі дистанційного навчання у закладах  освіти;

-         інклюзивне навчання;

-         цифровізація освіти;

-    поліпшення матеріально-технічної бази закладів;

-    впровадження енергозбережувальних заходів.

 

Освітня галузь громади у 2023 році попри нескінченні виклики сьогодення продемонструвала суттєве покращення показників. Завдячуючи наполегливій праці педагогів у надзвичайно складних умовах, ми маємо переможців обласного етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад, а їх у нас 6, переможців обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України,  їх   у нас 4.  Серед випускників закладів загальної середньої освіти маємо 15 медалістів (13 золотих та 2 срібних).  Особисто вкотре переконався, що наші діти варті всіх наших зусиль - вони розумні, цілеспрямовані, мужні. Не зважаючи на звуки сирен, в аудиторіях та укриттях, випускники успішно склали Національний мультипредметний тест і вступили до омріяних вишів.

 

Кожного року вчителі з усієї Харківщини беруть участь у конкурсі професійної майстерності «Учитель року». У 2023 році учасником обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023» у номінації фізична культура (всього учасників було 48) від нашої громади стала вчителька КЗ «Богодухівський ліцей №1» Юлія КАРМАЗОВА, яка прагнула не тільки гідно представити себе як особистість, підвищити свій статус, статус свого закладу освіти і громади в цілому, а і показати, що в умовах війни школа живе, працює і виховує патріотів своєї держави. За рішенням журі наша конкурсантка посіла почесне ІІ місце.

 

Сьогодні у громаді  функціонують:

 - 16 закладів загальної середньої освіти, з них 9 ліцеї (один з них опорний до складу якого входять дві філії) та 7 гімназій;

- 15 закладів дошкільної освіти та 6 дошкільних підрозділів у складі закладів загальної середньої освіти;

- Центр дитячої та юнацької творчості;

- Дитячо-юнацька спортивна школа;

- Інклюзивно-ресурсний центр.

          Освітнім процесом охоплено 3321 учень 1-11 класів, що становить 100% від потреби. Дошкільну освіту здобувають 789 дітей. Показовим є факт 100% охоплення дошкільною освітою дітей 5-річного віку та 96% охоплення різними формами навчання дітей від 3 до 6(7) років. 78% учнів охоплено позашкільною освітою у гуртках та секціях.

 

У процесі реформування освіти, однією з найактуальніших і найобговорюваніших є проблема інтеграції дітей з особливими освітніми потребами в освітній процес закладів дошкільної та загальної середньої освіти. На сьогодні у 11 закладах загальної середньої  освіти громади створено спеціальні умови для навчання дітей з особливими освітніми потребами. Функціонує  33 класи у яких здобувають освіту 38 учнів. У двох закладах дошкільної освіти функціонують 2 групи з інклюзивним навчанням у яких здобувають дошкільну освіту 3 вихованці з особливими освітніми потребами.

             Разом з тим, у громаді функціонує Комунальна установа «Богодухівський інклюзивно-ресурсний центр». На даний час послугами фахівців Центру користується 39 дітей з них 5 із числа внутрішньо переміщених осіб.

 

Одним з пріоритетних напрямків нашої діяльності є створення сприятливих умов для всебічного розвитку учнівства та молоді громади. Особливо це актуально сьогодні, коли в країні запроваджено воєнний стан і наші діти змушені навчатися дистанційно. Саме тому, завдяки співпраці міської ради з Дитячим фондом «Юнісеф» запрацював мультифункціональний центр «Спільно» у приміщенні  Центру дитячої та юнацької творчості та цифрові освітні центри у Комунальних закладах «Богодухівський ліцей №2» та «Богодухівський ліцей №3», а це – безпечні простори для розвитку та психосоціальної підтримки дітей громади, одним із пріоритетних напрямків яких є подолання освітніх втрат та розривів. До роботи у центрах залучені педагогічні працівники закладів освіти громади, які пройшли відповідну фахову підготовку у Богодухівському центрі професійного розвитку педагогічних працівників.

 

Не менш важливою для нас є і позашкільна освіта, яка допомагає розвинути здібності та таланти дітей, які можуть бути корисними для них у житті: як просто зараз, так і в дорослому, майбутній професії або допомогти визначитися з майбутньою професією.  Цінність позашкільної освіти в умовах війни набуває нових сенсів. Адже психологічний стан дітей погіршився, діти частіше відчувають страх за життя – своє та близьких, тривожність, а психологічні травми мають довгострокові негативні наслідки для дитини. Водночас улюблене заняття допомагає долати негативний вплив.

Освітній процес у Центрі творчості побудований з урахуванням здібностей, інтересів, ціннісних орієнтацій та суб’єктивного досвіду дітей і надає можливість їм реалізувати себе в різних сферах творчої діяльності.  Як результат у 2023 році  вихованці  Центру здобули  24 перемоги у Всеукраїнських та Міжнародних фестивалях і конкурсах та 162 перемоги в обласних.

 

Фізична культура і спорт

 

На високому рівні у громаді організовано роботу щодо розвитку фізичної культури та спорту. На Богодухівщині активно розвиваються такі види спорту як  баскетбол,  волейбол, футбол, легка атлетика, бокс та кікбоксинг.  Богодухівські спортсмени у 2023 році радували нас своїми перемогами. Найбільші досягнення продемонстрували представники бойових мистецтв. Громада вже давно стала осередком розвитку кікбоксингу та таеквон-до. Наші земляки є постійними членами національних збірних з цих видів спорту та представляють Богодухівський край не лише на загальнодержавному, а й на міжнародному рівні. 2023 рік став переможним для наших кікбоксерів: богодухівці серед переможців та призерів Чемпіонату України, Кубку України та  Кубку світу з кікбоксингу ВАКО, що проходив у Будапешті (Угорщина). У цьому році наші спортсмени також представляли Україну на Чемпіонатах світу з таеквон-до ІТФ та кікбоксингу ВАКО. Тренери відділення входять до складу Національної збірної команди України.

Футбольний клуб «Богодухів» у цьому сезоні став володарем Відкритого Кубку Валківської міської територіальної громади та срібним призером одноіменного Чемпіонату.

Вихованці відділень футболу та волейболу КЗ «Богодухівська дитячо-юнацька школа» Богодухівської міської ради Харківської області за нашої підтримки постійно беруть участь у різноманітних турнірах, де демонструють пристойний рівень, а головне – набувають безцінного у часи війни ігрового досвіду.

 

Молодіжна політика

 

Вагоме значення у житті громади має молодіжна політика. Саме з метою розвитку молодіжного руху Богодухівською міською радою створена Молодіжна рада, яка у тісному зв’язку із учнівським самоврядуванням закладів загальної середньої освіти громади постійно організовує та проводить різноманітні заходи, тренінги, акції.  Сьогодні члени Молодіжної ради працюють над створенням молодіжного центру (ХАБу) у Богодухівській громаді. А ми їм у цьому допоможемо. Наразі Молодіжна рада спільно з молоддю громади, освітянами та представниками місцевої влади бере участь у проєкті «Соціальні дії молоді та влади», що спрямований на впровадження основних принципів гендерної рівності, соціальної інклюзії та створений ГО «Центр молодіжної політики».

 

Для забезпечення повноцінного функціонування закладів та установ освіти у 2023 році з міського бюджету виділено 126201,1 тис. грн.

В першу чергу кошти спрямовуються на виплату заробітної плати працівникам 159406,9 тис. грн. та оплату енергоносіїв 19530,0 тис. грн.

З метою сталого функціонування закладів та установ освіти громади, розвитку їх матеріально-технічної бази з міського бюджету виділено 23707,7 тис. грн., а саме:

Для якісного забезпечення освітнього процесу в умовах дистанційного навчання упродовж року для закладів дошкільної освіти та дошкільних підрозділів закладів загальної середньої освіти придбано 21 ноутбук, на суму 486, 2 тис. грн.

Для закладів загальної середньої освіти придбано 16 ноутбуків та 16 багатофункціональних пристроїв (БФП) на загальну суму 780, 0 тис. грн.

Чотири  інтерактивні лазерні стрілецькі тренажери (тири) придбано для КЗ «Богодухівський ліцей №1», КЗ «Богодухівський ліцей №2»,  КЗ «Богодухівський ліцей №3» та КЗ «Шарівський ліцей»   на суму 448, 0 тис. грн.

З метою вивчення правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, ознайомлення з алгоритмом дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формування в учнів навичок надання домедичної допомоги у КЗ «Богодухівський ліцей №3» відкрито «Клас безпеки» облаштування якого склало 195, 0 тис. грн.

 

Виготовлено паспорти та проведено монтаж системи зовнішнього блискавкозахисту для КЗ «Богодухівський ліцей №3» та КЗ «Богодухівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №9 «Берізка» на суму  295, 9 тис. грн.

Проведена обробка вогнезахисним розчином дерев’яних конструкцій  горищного покриття будівель КЗ «Богодухівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №3 «Веселка», КЗ «Богодухівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №6 «Дзвіночок» та КЗ «Богодухівський ліцей №2», на суму 291, 4 тис.  грн.

Встановлена автоматична пожежна сигналізація, система оповіщення про пожежу та евакуацію людей на об’єктах на випадок виникнення НС у КЗ «Крисинський ліцей», КЗ «Богодухівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №9 «Берізка» та Комунальний заклад  «Богодухівський ліцей №1»  на загальну суму 3708, 2 тис. грн.

Проведено ремонт пожежного водогону та мереж водопостачання у КЗ «Богодухівський ліцей №1», КЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа» та КЗ «Богодухівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №9 «Берізка»  на загальну суму 220, 1 тис. грн. 

Здійснено поточні ремонти покрівель (частковий ремонт) у КЗ «Кручанський заклад дошкільної освіти (дитячий садок) «Сонечко», КЗ «Ульянівський ліцей»,  КЗ «Богодухівський ліцей №2», Вікторівській філії КЗ «Богодухівський ліцей №2», КЗ «Гутянський ліцей», КЗ «Губарівська гімназія» на суму 1077, 9 тис. грн.

 За підсумками обласного конкурсу місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє», проведений поточний ремонт підлоги та заміна дверних блоків групової кімнати у КЗ «Богодухівський заклад дошкільної освіти   (ясла-садок) №6 «Дзвіночок»  на суму 458, 4 тис. грн.

Наразі ми розуміємо, що головною передумовою здійснення освітнього процесу   в очному форматі є наявність та задовільний стан укриттів у закладах освіти. Саме тому у 2023 році розпочато роботу у цьому напрямку. Наразі завершено капітальний ремонт захисної споруди  цивільного захисту КЗ «Богодухівський заклад дошкільної освіти ( ясла-садок) №8 «Казка», вартість робіт 1499, 4 тис. грн.

Підготовлено пакет документів та чекаємо на початок робіт з капітального ремонту захисної споруди цивільного захисту КЗ «Богодухівський ліцей №3» загальною вартістю 24003,2 тис. грн., а КЗ «Богодухівський ліцей №1», наразі, включено до переліку об’єктів для будівництва захисної споруди за рахунок надання субвенції з державного бюджету. Для розробки проєктно-кошторисної документації на будівництво виділено 1495,0 тис. грн., кошти обласного бюджету – 1345, 5 тис. грн. та кошти міського бюджету 149,5 тис. грн.

Проведені роботи з поточного ремонту частини підвалу з посиленням плит перекриття та фундаментних блоків у КЗ «Гутянський ліцей»  на суму 500, 0 тис. грн.

Також, хочу зазначити, що всі заклади освіти громади були вчасно підготовлені до роботи в осінньо-зимовий період. Для безперебійної роботи електропостачання всі заклади забезпечені генераторами.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

Головним напрямком діяльності Відділу соціального захисту населення Богодухівської міської ради (далі - Відділ) є досягнення соціального благополуччя населення громади.

З метою реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення Відділом забезпечено виконання завдань Програми соціального захисту населення Богодухівської міської територіальної громади на 2023-2025 роки (далі - Програма).

На виконання заходів Програми затверджено Порядок використання коштів із бюджету Богодухівської міської територіальної громади передбачено 2941652 тис. грн., керуючись яким було проведено 11 засідань комісії з питань надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Богодухівської міської територіальної громади, які опинилися в скрутній життєвій ситуації (за особистими заявами), та надано одноразову грошову допомогу 207 громадянам на суму 1825,1 тис.грн. з них надано:

- 73 онкохворим громадянам на суму 918,00 тис. грн.;

- 12 громадянам на проведення високовартісних операцій на суму 265,00 тис.грн.

 Також постійно надається допомога на поховання деяких категорій громадян: «почесних громадян міста Богодухова»; громадян, на яких розповсюджуються пільги відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про статус  і  соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; надання допомоги на поховання відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 №99 (всього надано допомогу 36 громадянам).

На виконання Програми було надано матеріальну допомогу:

- довгожителям, яким у цьому році виповнилося 90, 95, 100 і більше років (7 громадянам на суму 8,0 тис.грн);

- ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС до Дня пам’яті Чорнобильської трагедії за поданням голови Богодухівського міського відокремленого підрозділу ГО «Всеукраїнська спілка ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86» Володимира Кульбаки від 19.04.2023 та від 03.12.2023 була надана грошова допомога 16 громадянам на суму 60,0 тис. грн.

Матеріальна допомога захисникам та родинам загиблих склала у 2023 році 611 тис.грн.

Забезпечено призначення та виплату компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. На сьогодні на обліку перебуває 36 отримувачів компенсації (виплачено 693,0 тис. грн).

Систематично здійснюються обстеження матеріально-побутових умов домогосподарств громадян, які звертаються для призначення житлової субсидії та пільг, та складається відповідний акт (проведено 154 обстеження).

Відділом здійснюється розрахунок та приймається рішення про надання соціальних послуг людям похилого віку та особам з інвалідністю, які знаходяться в складних життєвих обставинах (всього прийнято 615 рішень, із яких: 386 – на безоплатній основі, 111 – на платній, 118 – диференційована плата).

В рамках реалізації заходів щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми та жорсткому поводженню з дітьми Відділом опрацьовано 74 повідомлення про факт вчинення насильства. Розглянуто 133 заяви та повідомлення про перебування сімей/осіб у складних життєвих обставинах, за результатами яких прийнято 29 рішень про необхідність надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів.

Відділ долучився до участі у Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства». Було проведено 5 засідань координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

Проведено 2 засідання опікунської ради виконавчого комітету Богодухівської міської ради, на яких розглянуті питання доцільності призначення опікуна над недієздатною особою та інші.

Здійснюється опрацювання документів щодо влаштування одиноких осіб, які опинилися у скрутній життєвій ситуації, до інтернатних установ (одержано 6 путівок).

Забезпечено систематичне надання 50% знижки особам з інвалідністю по зору І групи на оплату за електроенергію, послуги з водопостачання і водовідведення, квартирну плату (на обліку перебувають 13 осіб з інвалідністю, користуються пільгами – 10, всього компенсовано 11,8 тис. грн).

Постійно здійснюється:

- відшкодування перевізникам збитків від безкоштовного перевезення пільгових категорій громадян автомобільним транспортом на міських та приміських маршрутах (відшкодовано 114,0 тис. грн);

- компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорії громадян залізничним транспортом (компенсовано 282,3 тис. грн);

- відшкодування вартості встановлення телефону та знижки на абонентську плату за користування телефоном окремим категоріям громадян (відшкодовано 91,7 тис. грн).

Організовано санаторно-курортне лікування і відпочинок окремих категорій осіб у санаторно-курортних закладах Харківської області (протягом цього року оздоровлено 19 осіб).

Також відповідно до Програми соціального захисту населення Богодухівської міської територіальної громади на 2023-2025 роки, затвердженої рішенням Богодухівської міської ради від 06.07.2023 №6377-VIII (XLIII позачергова сесія VIII скликання) зі змінами, Відділом здійснено закупівлю деревини паливної для найбільш незахищених верств населення на суму 376,00 тис. грн.. Планується забезпечити деревиною паливною 100 домоволодінь (300 осіб).

Благодійним фондом «Карітас Харків» в рамках проєкту «гроші на теплу зиму» одноразовою грошовою допомогою на придбання паливних матеріалів на зимовий період забезпечено 345 домоволодінь (1035 осіб). УВКБ ООН в партнерстві з БФ «Право на захист» одноразовою грошовою допомогою забезпечено 755 домоволодінь(2265  осіб).

Діяльність Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг Богодухівської міської ради»

 

В КЗ «ЦНСП БМР» функціонують відділення:

- соціальної допомоги вдома;

- денного перебування;

- натуральної та грошової допомоги;

- соціальної роботи та соціального супроводу осіб/сімей;

також створено нове відділення – Сервісний офіс у справах ветеранів.

          Соціальним обслуговуванням охоплено 37 населених пунктів Богодухівської громади та місто Богодухів.

          На протязі 11 місяців 2023 р. обслуговано 1792 особи  похилого віку, ВПО, осіб з інвалідністю та осіб, які належать до вразливих груп населення або перебувають в СЖО.

В умовах воєнного стану КЗ «ЦНСП БМР» бере участь у проведенні заходів із забезпечення підопічних закладу та населення Богодухівської громади продуктовими наборами, зокрема за 11 місяців 2023 року було надано продуктових наборів - 1 916 особам. Працівниками закладу було закуплено парафін та виготовлено 94 окопні свічки і передані ЗСУ. Також були закуплені ліки та маскувальні сітки, які разом із зібраними продуктами харчування були передані для ЗСУ.

Відділення соціальної допомоги вдома.

Відділення соціальної допомоги вдома надає послуги у відповідності з Державним стандартом догляду вдома, який затверджено Наказом Мінсоцполітики України № 760 від 13.11.2013 р. і визначає основні заходи, що складають зміст соціальної послуги догляду вдома.

          За 11місяців 2023 року було обслуговано 628 осіб:

  • 466 особи за рахунок бюджетних коштів;
  • 129 осіб зі встановленням диференційованої плати;
  • 33 осіб зі 100% платою.

Надано допомогу в оформленні документів на житлово-комунальну субсидію (тверде паливо та природний газ) та 69 особам в придбанні твердого палива.

          Запроваджено базові послуги:

- представництво інтересів, надано 4 особам;

- консультування, надано 20 особам.

          Відділення щомісяця доставляє гуманітарну допомогу від БО «Мережа 100% життя м. Харків» на службовому автомобілі КЗ «ЦНСП БМР» додому отримувачам соціальної послуги догляду вдома.

Відділення денного перебування.

Відділення денного перебування забезпечує соціальний захист та обслуговування  громадян похилого віку та осіб з інвалідністю (старше 18 років).

Протягом 11 місяців 2023 року було надано соціальні послуги 344 особам:

  • соціальна адаптація – 298 осіб;
  • консультування – 46 особи.

Для підтримки  фізичного та психологічного здоров’я,   протягом кварталу  здійснювалися профілактичні-оздоровчі, адаптаційні заходи, як в приміщенні так і на свіжому повітрі: 

  • заняття на біговій доріжці, на велотренажері,  фітотерапія, іонотерапія (за допомогою люстри Чижевського) – 218 заходів;
  • заняття Скандинавською ходою – 218 заходів
  • екскурсії – 3 заходи.

Для соціалізації громадян похилого віку та осіб з інвалідністю у відділенні продовжують діяти чотири клуби за інтересами: «Надвечір’я», «Ентузіасти», «Шаховий клуб», «Скандинавська хода». Всього було проведено 38 тематичних зустрічей.

В Університеті третього віку на факультетах – «Гуманітарний» «Здорового способу життя», «Комунікаційних та інформаційних технологій» (навчання основам комп’ютерної грамоти) пройшли навчання 78 осіб.

 Щоб допомогти слухачам «Університету ІІІ віку» боротися зі стресом у цей важкий час були проведені зустрічі з психологами Благодійного фонду «Польська Гуманітарна акція» на тему «Важливі навички у стані стресу». Психолог Центру провів лекцію «Профілактика психічного здоров’я. Правила поведінки з маніпулятором».

Відділення натуральної та грошової допомоги.

Послуги натуральної допомоги за 11 місяців 2023 року отримали 283 особи, які знаходяться на обслуговуванні в КЗ «ЦНСП БМР» і перебували в СЖО та потребували за визначенням індивідуальних потреб натуральної допомоги.

  • 74 потребуючі особи були забезпечені засобами технічної реабілітації з пункту прокату;
  • 209 особи отримали перукарські послуги;
  • 11 осіб отримали вживані речі.

В умовах воєнного стану відділення забезпечувало організацію проведення заходів із забезпечення підопічних закладу та населення Богодухівської громади продуктовими наборами - 1 916 осіб (в тому числі 200 ВПО).

Відділення соціальної роботи та соціального супроводу осіб/сімей.

Протягом одинадцяти місяців 2023 року було здійснено 562 оцінки потреб особи/сім’ї та складено акти з метою раннього виявлення, обліку та надання соціальних послуг  сім’ям/особам, які опинились в складних життєвих обставинах, з них по зверненню громадян, щодо надання статусу дитині, що постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів – 360.

Протягом звітного періоду послугу соціального супроводу сімей / осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах отримувало 48 сімей (95 дітей). З них протягом одинадцяти місяців 30 сімей (53 дитини) було взято на обслуговування.  Знято з обліку 21 сім’ю (46 дітей) та 3 особи, із них 17 сімей (33 дитини) та 3 особи у зв’язку з подоланням складних життєвих обставин та у 4 сім’ях (13 дітей) мінімізовано складні життєві обставини.                     

Сім’ї 8 опікунів (10 дітей) отримують послугу соціального супроводу сімей, яких у виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Однією з основних ланок роботи відділу є соціальне супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, де виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Станом на 1 грудня поточного року діє 6 прийомних сімей (9 дітей) та 2 дитячих будинки сімейного типу (12 дітей). Протягом даного періоду було виведено 8 осіб із числа дітей, позбавлених батьківського піклування у зв’язку з досягненням повноліття та продовженням навчання. Припинено надання соціальних послуг прийомній сім’ї, у зв’язку з її закриттям. Відділенням ведеться постійна інформаційно-просвітницька робота щодо існування сімейних форм виховання, 2 особи виявили бажання створити сімю патронатного вихователя

Згідно з планом спільних заходів з Богодухівським РВ№1 філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області послуги соціальної профілактики  отримали 1 неповнолітній та 24 особи молодіжного віку, які відбувають покарання без позбавлення волі, з випробувальним терміном та перебувають на обліку в Богодухівським РВ№1 філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області та 20 осіб які перебувають на обліку в районному центрі зайнятості. 

Проведено 10 групових заходів для працівників КЗ «ЦНСП БМР» , а також 2 групових заходи з пенсіонерами.

Послугою консультування  охоплено  ВПО 147 сімей (164 дитини), постраждалі від насильства 59 (62), багатодітні 19 (50 дітей), сім’ї, які виховують дітей з інвалідністю 9 (11), одинокий батько/мати  12 (19 дітей),  особи з числа дітей-сиріт та позбавлених, батьківського піклування 6(8), інші 365 сімей (451 дитина). 

          Проводять групові заходи по емоційному розвантаженню. Також надаються індивідуальні психологічні консультації батькам і дітям. Ведеться робота з кривдниками.

 

Соціальний захист дітей

У Богодухівській міській територіальній громаді  функціонує система захисту прав дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, в напрямку влаштування їх до сімейних форм виховання, а саме: усиновлення, влаштування під опіку/піклування, до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу,  а також до сімей патронатних вихователів.

Значна  увага приділяється роботі із сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах. Службою у справах дітей проводяться обстеження умов проживання дітей, які виховуються в найуразливіших сім’ях. За підсумками відвідування складаються акти обстеження умов проживання. В результаті обстеження сімей було виявлено, що основними проблемами є низький батьківський потенціал, ведення батьками аморального способу життя, неповна сім’я, незадовільні житлові умови, недостатнє матеріальне становище, невміння батьків знаходити адекватні прийоми і методи виховання, ухиляння батьків від виконання батьківських обов`язків з виховання та утримання дітей, що є основним джерелом потенційного сирітства.

Так, протягом 2023 року  на обліку Служби у справах дітей знаходилось 50 дітей, які перебували в складних життєвих обставинах, із них 35 дітей поставлено на облік у звітному періоді. Після проведених робіт з батьками та в результаті досягнення позитивних змін було знято з обліку 29 дітей.

Крайньою мірою соціального захисту дітей є позбавлення батьків батьківських прав. Так, протягом 2023 року подано до суду 3 справи щодо позбавлення  батьківських прав відносно 4  батьків по відношенню до 5 дітей. Судом винесено  4 рішення щодо позбавлення батьківських прав 5 батьків по відношенню до 5 дітей.

На обліку Служби у справах дітей перебуває під опікою/піклуванням 51 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. На теперішній час на території Богодухівської міської територіальної громади  перебуває 5 дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування, що перебувають під опікою/піклуванням та мають статус внутрішньо-переміщених осіб.

На даний час на території громади функціонує 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 6 прийомних сімей, де виховується 9 дітей, а також 3 родини патронатних вихователів, 2 з яких створені у 2023 році. На разі у сім’ях патронатних вихователів перебуває 5 дітей.

Також 63 дитини-сироти та дитини позбавлених батьківського піклування, влаштовані до сімейних форм виховання. Жодна дитина не влаштована до дитячих державних закладів.

Одна дитина усиновлена подружжям, які є громадянами України та ще  одна дитина влаштована в родину опікуна для подальшого усиновлення.

Також двоє дітей, які прибули з деокупованих  території Харківської області, були тимчасово  влаштовані до сім’ї родичів.

Одним із головних показників соціально-правового захисту дітей є збереження для них сімейного оточення. За звітний період правовий статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, отримали 7 дітей, які були влаштовані до сімейних форм виховання.

Крім того, постійно забезпечується проведення засідань  Комісії з питань захисту прав дитини, в ході яких розглядаються питання щодо захисту прав та інтересів дітей.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 № 268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів»,  Служба у справах дітей Богодухівської міської ради здійснює прийом заяв на отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Протягом року відповідний статус надано 718 дітям, які зазнали психологічного насильства.

 

ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА

За час повномасштабного вторгнення населення громади збільшилося за рахунок внутрішньо переміщених осіб майже на 17 тис. осіб. Щоб жителі громади та внутрішньо переміщені особи мали змогу отримувати гуманітарну допомогу, міська рада налагодила співпрацю з волонтерськими організаціями, міжнародними фондами і донорами.

За 2023 рік було надано всім мешканцям громади, в тому числі і ВПО, понад 147480 пакунків (з них – 108163 по старостинських округах) від Всесвітнього Продовольчого Фонду ООН (за сприяння БФ «Мережа 100 відсотків життя»). Лише за грудень у м. Богодухів видали 147 тонн продуктів. 9950 наборів від Харківської обласної державної адміністрації отримали найбільш незахищені категорії громадян: особи з інвалідністю, багатодітні родини, особи старше 80 років, а також родини мобілізованих громадян, загиблих та зниклих безвісно осіб. Міською радою організовувалася доставка, завантаження та розвантаження гуманітарної допомоги, надавалося приміщення та забезпечувалася видача. Особам, які перебувають на обліку у Центрі надання соціальних послуг, пакунки доставлялися до місця проживання.

 

КУЛЬТУРА

 

Для задоволення культурних, дозвіллєвих та інформаційних потреб   населення у громаді діє Міський будинок культури та 28 сільських клубів-філій, 30 бібліотек Комунального закладу «Публічна бібліотека», Богодухівський краєзнавчий музей, Богодухівська школа мистецтв                                  ім. В.Т. Борисова.

У звітному періоді на видатки галузі «Культура» було використано 13207,6 тис. грн..

Сьогодні клубні працівники громади спрямовують свою роботу на відкритість і доступність, приділяють увагу  національно-патріотичному вихованню, організації дозвілля дітей і молоді, залученню учасників різних вікових категорій до культурно-мистецької діяльності.

У клубних  закладах  діє  141 колектив художньої самодіяльності, з них 73 - дитячі. На сьогодні 3 колективи мають звання «аматорський народний»,                4 - звання «аматорський зразковий».

         Протягом року клубними працівниками громади  проведено майже 1500     культурно-мистецький заходів в режимі онлайн та офлайн: державні, народні та професійні свята,  відзначення ювілейних дат.

 Мистецькі колективи  та окремі виконавці клубних закладів взяли участь у 66 різножанрових конкурсах та фестивалях, 128 учасників  стали беззаперечними переможцями або лауреатами та отримали відзнаки.

Творчими працівниками Міського будинку культури  проведено                                 14 патріотичних акцій на підтримку ЗСУ «Коли гримлять гармати - музи не мовчать!».

У 2023 році у  бібліотеках  КЗ «Публічна бібліотека» значна увага приділялась роботі з дітьми, підлітками та молоддю, внутрішньо переміщеними особами, промоції читання, популяризації українських книг.

          Бібліотеки закладу обслуговують 13,5 тисяч користувачів різних категорій та вікових груп.  З метою залучення читачів працівниками бібліотек проведено понад 700 різноформатних соціокультурних заходів в онлайн та офлайн режимах,  присвячених державним та народним святам, життю та творчості видатних людей.

          Працівники та читачі бібліотек закладу взяли участь у 2 міжнародних,  4 всеукраїнських конкурсах, де стали переможцями та лауреатами у  різних  номінаціях. Провели Міський літературно-мистецький онлайн-конкурс до Дня Незалежності України «Незламна душа України», брали участь у 7 обласних та всеукраїнських онлайн проєктах, акціях, флешмобах, челенджах, читацьких марафонах. У заходах взяло участь 380 користувачів.

 У Богодухівській публічній бібліотеці проведено 4 презентації нових книг харківських та місцевих письменників та поетів, експонувалася пересувна виставка «Рай, перетворений на пекло», бібліотека прийняла Естафету миру в рамках Міжнародного форуму дитячого мистецтва «Золотий мольберт». У Богодухівській дитячій бібліотеці-філії проводилися зустрічі з фахівцями Харківського обласного центру соціальних служб та відділення соціальної роботи та соціального супроводу сімей/осіб КЗ «Центр надання соціальних послуг» Богодухівської міської ради.

Важливим фактором розширення інформаційного простору є поповнення бібліотек новими документами. До бібліотек закладу  з різних джерел комплектування протягом року надійшло 5551 примірник      документів,  на  загальну суму 703,4 тис. грн., в тому числі 300,0 тис. грн. з місцевого бюджету, на які придбано 1648 книг українською мовою. Проведено  передплату 31 назв періодичних видань на 56,4 тис. грн.

У 2023 році після ремонту відкрито для користувачів Сухининську сільську бібліотеку-філію та реорганізовану у бібліохаб Полково-Микитівську сільську бібліотеку-філію.

          На відділеннях Богодухівської школи мистецтв імені В.Т. Борисова: фортепіанному, народному, вокально-естрадному, хореографічному та образотворчо-мистецькому навчається 302 учні, із них 52 учні на безоплатному навчанні, відповідно до  статті 26 Закону України «Про позашкільну освіту». Школа фінансується на 90% за рахунок місцевого бюджету, решта за рахунок батьківської плати.

З метою пошуку перспективних напрямків розвитку початкової музичної освіти, впровадження нових підходів до навчального процесу, викладачами школи підготовлені та обговорені на методичних  секціях по відділах 19 методичних доповідей, проведено 26 відкритих уроків.

Значна увага педагогічного колективу приділяється роботі з обдарованими учнями. Мета цієї роботи - участь вихованців школи у творчих змаганнях всіх рівнів: обласних, всеукраїнських і міжнародних.                              За результатами 2023 року учні школи мистецтв взяли участь у 47 фестивалях та конкурсах на яких здобули 71 перемогу.

 

КОМУНАЛЬНА СФЕРА

 

Фінансування

На благоустрій громади КП «Господар» за 11 місяців 2023 року виділено  91 159,943 тис. грн., а саме:

1. На благоустрій громади  за рахунок:

загального фонду 26 486,52  тис. грн.

спеціального фонду 3 166,947 тис. грн.

2. На утримання та розвиток інфраструктури доріг по:

загальному фонду 7 229,958  тис. грн. ;

спеціальному фонду 27 743,741 тис. грн.

3. На організацію та проведення громадських робіт - 487,9 тис.  грн.

4. Внески до статутного капіталу суб'єктів господарювання -23 289,402 тис. грн.

5. На реалізацію інших заходів щодо соціально-економічного розвитку територій – 500,00 тис. грн.

6. На природоохоронні заходи за рахунок цільових фондів – 958,705 тис. грн.

7. Заходи з енергозбереження – 1 296,77 тис. грн.

 

Дорожне господарство

Протяжність вулиць комунальної власності на території Богодухівської громади становить 610,9 км,  з них по місту Богодухову - 70,8 км. Дороги з твердим  покриттям складають 28,2%:  всього 172 км, з них по місту - 35,5 км.

У межах фінансових можливостей на експлуатаційне утримання  (ямковий ремонт) доріг громади за рахунок міського бюджету придбано матеріали на суму  7 229,958 тис. грн. зокрема:

  • асфальтобетонну суміш та бітум -3 449,903 тис.грн.;
  • щебнево-пісчана суміш – 2 988,3 тис. грн.

Використовуючи ці матеріали  проводився ямковий ремонт у м. Богодухові (вул. Українська, вул. В. Сахна, вул. Робоча, вул. Охтирська, вул. Троїцька, вул. Молодіжна,  вул. Демянівська, вул. Покровська, вул. 8-го Мехкорпусу, вул. Молокова, вул. Кооперативна, вул. Зарічна), та у с. Ів. Шейчино, с. Губарівка, с. Превухінка, улаштування тротуару по вул. Покровська, Демянівська), улаштування зїзду по вул. Варанкіна.

У 2023 році проводилось грейдерування доріг (вул. Бєляєва, вул. Монастирська, вул. Благовіщенська, вул. Третяківська, вул. Харківська Набережна, вул. Суворова, м. Богодухів та с. Семенів Яр, с. Губарівка, с. Шарівка, с. Хр. Микитівка, с. Заброди, с. Дмитрівка, с. Улянівка, с. Пол.-Микитівка, с. Первухінка), та поверхнева обробка дорожнього покриття на суму – 49,3 тис.грн. У зимовий період проводилась розчистка доріг від снігу на суму 58,1 тис. грн.

 

З метою капітального ремонту доріг та тротуарів громади, КП «Господар» здійснило коригування проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт доріг та тротуарів на суму 140,0 тис.грн. 

В ІІІ кварталі 2023 року було розпочато роботи з капітального ремонту доріг з твердим покриттям та окремих тротуарів на наступних об’єктах:

  • «Капітальний ремонт дороги з твердим покриттям по вул. Миру та Фіалковських в смт. Шарівка Богодухівського району Харківської області. Коригування»  – 6 643,0 тис. грн.;
  • «Капітальний ремонт дороги з твердим покриттям по пл. Незалежності в   м.Богодухів Харківської області. Коригування»  – 5 049,2 тис. грн.;
  • «Капітальний ремонт дороги з твердим покриттям по вул. Набережна в     м.Богодухів Харківської області. Коригування» – 6 785,1 тис. грн.;
  • «Капітальний ремонт дороги по вул.Кооперативна від будинку №1 до вул. Спортивна в м.Богодухів, Богодухівського району, Харківської області. Коригування» – 6 372,04 тис. грн.
  • «Капітальний ремонт дороги по провулку Ринковий від площі Соборності до вул.Кооперативна в м.Богодухів, Богодухівського району, Харківської області. Коригування» – 2 408,5 тис. грн.;
  • «Капітальний ремонт тротуару по вул. Тараса Шевченка від будинку №36 до вул. Дмитра Загорулька та від будинку №136 до будинку 138 в м. Богодухів Харківської області. Коригування» – 2 736,7 тис. грн.;
  • «Капітальний ремонт тротуару по вул. Михайла Леонова в м. Богодухів Харківської області. Коригування» –  1 620,0 тис. грн.

Виділено на авторський нагляд 44,9 тис. грн. та технічний нагляд – 452,6 тис. грн.

 

Протягом року КП «Господар» здійснювало технічне обслуговування світлофорного обладнання на дорогах міста. По вул. Центральна у м. Богодухів було здійснено заміну світлофорного об’єкту на суму 95,06 тис. грн. та опор на суму 49,2 тис. грн.

 

Поновлено розмітку пішохідних переходів, місць зупинок.

 

Проведено закупівлю на придбання:

  •  Павільйону на зупинці громадського транспорту на території Богодухівської міської територіальної громади на суму 300,0 тис. грн.
  • Бульдозеру – 5400,0 тис. грн.
  • Самоскид та самоскид з крано-маніпуляторною установкою – 7614,0 тис. грн.

 

Для покращення ефективності господарської діяльності підприємства було придбано наступні транспортні засоби:

  • Трактор з навісним обладнанням та причіп до трактору – 3687,3 тис. грн.
  • Мікроавтобус – 1698,0 тис. грн.
  • Навантажувач телескопічний – 4385,0 тис. грн.
  • Дорожній каток – 672,0 тис. грн.
  • Підмітально- прибиральна машина- 1799,0 тис. грн.

 

З метою підготовки до утримання вулиць та доріг громади у зимовий період було придбано пісок в кількості 1146 тон на суму 515,7 тис. грн. та сіль - 90 тон на суму 584,98 тис. грн. для заготівлі піщано-сольової суміші. Впродовж IV кварталу 2023 року придбано - розчин природнього бішофіту «анти лід», протиожеледні матеріали, хімічні реагенти, на суму 31,00 тис. грн. Забезпеченість технічної готовності снігоочисної техніки та механізмів складає 100 відсотків.

 

Капітальний ремонт, будівництво та реконструкція об’єктів комунальної власності громади, в тому числі утримання

У 2023 році для забезпечення вуличного освітлення громади КП «Господар» було використані кошти з місцевого бюджету у сумі 461,0 тис. грн. на придбання ламп для світлофорних об’єктів та вуличного освітлення, кабелів, матеріалів, електричної апаратури, електричного обладнання, тощо.

Використовуючи ці матеріали працівниками підприємства було здійснено:

-роботи з оновлення ліній вуличного освітлення в с. Крисино, протяжністю 200 м та у с. Максимівка протяжністю 3500 м, також по вул. Воїнської Слави протяжністю 80 м в м. Богодухів.

  • ремонт електромереж  протяжністю 2100 м у м. Богодухів та в громаді.
  • заміну ламп вуличного освітлення на енергозберігаючі у м. Богодухів та Богодухівському районі – 928 шт. проведена заміна автоматів керування вуличним освітленням (с. Сухини – 2 шт. с. Гавриші – 1 шт., с. Куп’єваха – 1 шт., м. Богодухів – 2 шт.).
  • профілактична робота по вуличному освітленню в 27 точках обліку,
  • заміна лічильників – 8 шт. (вул. Воїнської Слави, вул. 8-го Мехкорпуса у м. Богодухів та в районі).

 

В опалювальний період КП «Господар» як теплопостачальна організація надавала послуги з опалення приміщень адміністративних будівель по вул. Молодіжна,2,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         вул. Моргунова, 5 в м. Богодухів.

У галузі  теплозабезпечення об’єктів комунальної власності було здійснено:

  • ремонт теплотраси по пл. Святодухівській, 2 в м. Богодухів;
  • ремонт двох котлів по вул. Молодіжна, 2, в м. Богодухів.

 

Працівники комунального підприємства підтримували в належному стані пам’ятники, парки, сквери, місця відпочинку, видаляли аварійні дерева (понад 300 шт.), виконували кронування дерев (понад 100 шт.), проводили вирубку дикої порослі та чагарників.

 

Комунальним підприємством придбано

- саджанці дерев на суму 76,95 тис.грн.,

- облаштунки для місць відпочинку на ставку «Копань» на суму 149,6 тис. грн.

- добрива, газонної трави, урн для парку,  розсади саджанців та квітів, інвентарю, інструментів, миючих засобів на суму 272,4 тис. грн.

- адресні таблички на суму – 49,9 тис.грн.

- мотокоси на суму 186,0 тис. грн. та запчастини до бензопил, бензокос на суму – 70,6 тис.грн.;

- придбання на фарби на суму - 399,5 тис. грн..

 

З метою створення безпечних умов для мешканців громади, КП «Господар» було здійснено закупівлю послуг з відлову безпритульних тварин на суму 200,0 тис. грн., що включала в себе виїзд бригади відлову тварин, відлов, транспортування, карантинне утримання, біостерилізація, післяопераційне утримання, кліпсування, щеплення проти сказу, повернення на місце відлову безпритульних тварин або довготривале утримання хворих тварин в стаціонарних приміщеннях для утримання хворих тварин клініки ветеринарної медицини.

 

Впродовж IV кварталу 2023 року придбано дитячі ігрові майданчики в комплекті (гойдалки, гірки, лавки, ігрові комплекси, каруселі, спортивні комплекси, грибки, пісочниці, будиночки, спортивні стінки, спортивні тренажери, турніки, стійки для волейболу, лавки з спинкою, огорожі, гойдалка на пружині, гойдалка-балансир, гойдалки подвійні, гойдалка з дахом, пісочниці з дахом, спортивні елементи), та встановлені за адресами: с. Вертіївка, с. Улянівка (вул. Шкільна, 5), с. Павлівка (вул. Лісна), с. Первухінка (вул. Центральна, 30), с. Губарівка (вул. Молодіжна, 1А), с. Вінницькі Івани, м. Богодухів (вул. Космічна 1/3, пл. Героїв Чорнобиля, вул. Дем’янівська 75В, вул. Катукова 4, вул. Охтирська 27/13, вул. Соснова, вул. Комарова, вул. Захисників України)) на суму 2043,00 тис. грн.

А також здійснено поточний ремонт дитячих майданчиків на території громади на суму 300,0 тис. грн. та поточний ремонт і облаштування шахтних колодязів по вулицях населених пунктів Богодухівської міської територіальної громади, за адресами: с. Кадниця, вул. Центральна, 5, смт. Гути, вул. Соснова, 95, с. Петропавлівка, вул. Визволителів, 1, с. Коротке, вул. Молодіжна, 17, с. Улянівка, вул. ім. Василя Ножки, 1, с. Воскресенівка, вул. Павла Шевченка, 30, с. Шуби, вул. Центральна, 53, с. Ріпки, вул. Лугова, м. Богодухів, пров. Садовий, м. Богодухів, вул. Привокзальна Слобідка, м. Богодухів, пров. Покровський Поділ, 14, м. Богодухів, вул. Замісцева) на суму 270,0 тис. грн.

 

До того ж підприємством було здійснено поточний ремонт ганку по вулиці Чернієнка, 6, м. Богодухів, Харківської області на суму 20,0 тис. грн. та поточний ремонт пам’ятного знаку, який знаходиться на території Богодухівської міської територіальної громади (пам’ятний знак ЧС «Дзвони Чорнобиля», м. Богодухів Харківської області на суму 45,0 тис. грн.

 

На поховання загиблих воїнів нашої громади було спрямовано 337,3 тис. грн.

Придбані та установлені намогильні споруди загиблим воїнам на суму 709,9 тис. грн., тканини для прапорів та прапорів на суму – 35,0 тис.грн.

Для облаштування Алеї Пам’яті загиблих воїнів у війні з російською федерацією виготовленні та встановленні Пам'ятні дошки з фото  на суму 365,8 тис. грн.

 

Окрім цього за 11 місяців 2023 року для забезпечення функціонування підприємства були використані кошти а саме:

- 4 796,4 тис. грн. на придбання пально-мастильні матеріали;

- 286,2 тис .грн. придбання на мастильних засобів;

- 1 249,6 тис. грн. на придбання запчастин та матеріалів;

- 59,2 тис. грн. на придбання спецодягу;

- 249,5 тис. грн. на придбання засоби індивідуального захисту;

- 878,7 тис. грн. на комунальні послуги;

- 1 914,2 тис. грн. на послуги крім комунальних.

 

Житловий фонд

на  балансовому обліку КП «Господар» Богодухівської міської ради всього обліковується 102 об’єкта нерухомого майна житлового фонду. На території міста - 21 об’єкт (19 квартир та 2 будинки індивідуальної забудови),  на території населених пунктів громади - 81 об’єкт, зокрема:

  •  Крисинський старостинський округ – 4 об’єкти, з них: три житлові будинки індивідуальної забудови, один багатоквартирний, не придатний для проживання,
  • Сіннянський старостинський округ – 8 об’єктів, з них: один будинок індивідуальної забудови, решта - багатоквартирні будинки, більшість квартир в яких не придатні для проживання,
  • Губарівський старостинський округ – 6 об’єктів, з них: один будинок- недобудова,  один - індивідуальної забудови, чотири будинки-багатоквартирні, один з яких не придатний для проживання, 
  • Гутянський старостинський округ- 1 об’єкт,  житловий будинок індивідуальної забудови,
  • Дмитрівський старостинський округ- 4 об’єкти,  з них: один індивідуальної забудови, три-багатоквартирні, один з яких не придатний для проживання,
  • Улянівський старостинський округ- 25 об’єктів, з них: шість будинків індивідуальної забудови, решта-багатоквартирні, з яких сім не придатні для проживання,
  • Шарівський старостинський округ- 33 об’єкти, з них: шість будинків індивідуальної забудови, решта-багатоквартирні, непридатні для проживання не визначені.

Всі житлові приміщення включені до переліку об’єктів комунальної власності Богодухівської міської ради, затвердженого рішенням                                   XLII позачергової сесії VIII скликання Богодухівської міської ради від                                 23.05.2023 року №6223 VIII.  

Серед пріоритетних напрямків роботи в цій сфери визначається:

  1. Проведення роз’яснювальної роботи серед  населення щодо реалізації  прав на самостійне управління житловими будинками та визначення форми управління;
  2. Створення реєстрів співвласників житлових квартир будинків житлового фонду громади.
  3. Виготовлення технічної документації (технічного паспорту) на  житлові та нежитлові будівлі, які перебувають на балансовому обліку підприємства.
  4. Реєстрація права власності на об’єкти, які перебувають у господарському віданні підприємства.
  5. Виготовлення звітів про стан несучих будівельних конструкцій об’єктів нерухомого майна, що перебуває на балансовому обліку підприємства, на предмет визначення його експлуатаційної надійності. Списання з балансу аварійних об’єктів нерухомості.

 

Санітарне очищення, поводженння з ТПВ

 

Підприємство визнано виконавцем послуги з вивезення твердих побутових відходів (далі - ТПВ), що утворюються на території населених пунктів Богодухівської територіальної громади відповідно до рішення виконавчого комітету Богодухівської міської ради Харківської області №322 від 30 червня 2021 року

Вивезення ТВП здійснювалося відповідно до схеми санітарної очистки за затвердженими графіками. Розширюється зона збору ТПВ, поповнюється матеріально-технічна база, необхідна для цього виду діяльності.  За кошти міського бюджету підприємство закупило  104 нових контейнери на суму 609,9 тис. грн. та контейнери для зберігання сумішей 6 шт. на суму 99,9 тис. грн.

Проведено улаштування контейнерних майданчиків (сміттєзбірників) на суму 348,8 тис.грн. за наступними адресами:

- м. Богодухів, вул. 8-го Мехкорпусу (мікрорайон);

- м. Богодухів, пл. Каразіна (спортивний майданчик);

- м. Богодухів, вул. Покровська (район Пенсійного фонду);

- м. Богодухів, вул. Тараса Шевченка (Ліцей №2);

- м. Богодухів, вул. Тараса Шевченка (магазин «Радуга»);

- м. Богодухів, вул. Охтирська (мікрорайон);

- м. Богодухів, пл. Героїв Чорнобиля (Терцентр);

- м. Богодухів, вул. Воїнської слави (мікрорайон);

- м. Богодухів, вул. Набережна (кафе «Вєтєрок»);

- м. Богодухів, вул. Набережна (магазин «Теплий дім»).

З початку року було  укладено 737 договорів на вивезення ТВП з приватного сектора. На сьогодні договірними зобов’язаннями охоплено 6275 домогосподарств, з яких  1660 - у сільській місцевості, 130 договорів з юридичними особами та фізичними особами-підприємцями, 20 - з бюджетними організаціями. При цьому проблема щодо укладення договорів повністю не вирішена. Внаслідок цього значна частина відходів виноситься на несанкціоновані звалища.

Сортування та захоронення ТПВ відбувається на  Комплексі по управлінню комунальними відходами, який знаходиться на балансі КП «Господар».

За 10 місяців 2023 року зібрано і вивезено з території громади 36,2 тис. куб.м. твердих побутових відходів і понад 8,5 тис. куб. м. негабаритних відходів.

На перевезенні ТПВ фактично задіяно 5 одиниць спеціалізованого транспорту. В 2023 році придбано сміттєвоз на суму – 3488,0 тис. грн.

Комплекс у 2023 році обладнано новою сортувальною лінією (4190,4 тис. грн..), в існуючій сортувальній лінії замінені конвеєри (604,9 тис. грн.)  встановлені автомобільні ваги на суму 777 тис. грн., а також встановлено сонячну установку потужністю 30 кВт на суму 1296,77 тис. грн., обладнання для відеоспостередження на суму 18 тис. грн..

На фінансову підтримку КП «Господар» були спрямовані кошти в сумі 500,0 тис.грн.  - виплату заробітної плати з нарахуваннями.

 

Проаналізувавши стан об’єктів водопостачальної галузі, у 2023 році була проведена реконструкція Південного водозабору, найважливішої насосної станції м.Богодухів. На сьогодні дуже важливе питання – це технічний стан та підвищення надійності систем водопостачання та каналізації. Загалом, велика частина об’єктів і мереж вже експлуатується близько 50-ти та більше років. Саме тому проведення ремонтних робіт на всіх об’єктах є дуже важливим. Ми стараємось змінити підходи до виконання таких ремонтних робіт і робити якісний ремонт із застосуванням сучасних матеріалів. Було проведено повну заміну обладнання: встановлений сучасний блок насосів – 3 шт. з пультом керування, частотним перетворювачем, який працює автоматично, регулюючи тиск води, запобігаючи поривам мережі та збалансовуючи витрати води.

Стратегічними є заходи, які б дозволити запобігти енерговтратам, аваріям і, що найгірше, зупинці об’єктів критичної інфраструктури. Одним із найважливіших завдань є пошук додаткових джерел енергії. Як показує практика, сонячні панелі є більш надійними та окупними джерелами енергії. Протягом 2023 року на водозаборах громади встановлено 8 сонячних станцій: п’ять з них було встановлено за співфінансування обласної ради (50% - 898320 грн.) а три – за співпраці з НАК Нафтогаз (496569 грн.)

Серед впроваджених заходів – заміна 33 глибинних насосів на енергоефективні. Результатом діяльності у напрямку енергозбереження стало те, що економія по електроенергії у 2023 році складає близько 1,750 млн грн. в рік, а у складовій тарифу витрат електрична енергія для підйому та транспортування води до кінцевого споживача перейшла на третє місце та склала менше 19% проти 38,8% у 2021 році.

 

Комунальне майно

Протягом 2023 року проведені заходи та прийняті рішення стосовно ефективного використання комунального майна, а саме:

- затверджений Перелік об’єктів комунальної власності Богодухівської міської ради (344 об’єкта);

- затверджені Переліки першого та другого типу об’єктів оренди комунальної власності Богодухівської міської територіальної громади; 

- надані дозволи комунальному підприємству «Господар» Богодухівської міської ради на списання з балансу квартир та багатоквартирних будинків, у яких розташовані житлові приміщення приватної та інших форм власності;

- надано дозвіл Управлінню освіти, молоді та спорту Богодухівської міської ради Харківської області списати зі свого балансу сарай та вбиральню зазначених у Звіті «Про стан несучих будівельних конструкцій Комунального закладу «Шарівський ліцей» Богодухівської міської ради Богодухівського району Харківської області, який знаходиться за адресою: Харківська область, Богодухівський район, смт Шарівка, вул. Шкільна, 2 та його подальшої безаварійної експлуатації»;

- Виконавчому комітету Богодухівської міської ради, комунальному підприємству «Господар», комунальному закладу Богодухівської міської ради «Міський будинок культури», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Богодухівської міської ради, КНП Богодухівська ЦРЛ Богодухівської міської ради надані дозволи на передачу в оренду майна;

- Виконавчому комітету Богодухівської міської ради, Комунальному закладу Богодухівської міської ради «Міський будинок культури» надані дозволи на передачу приміщень в тимчасове безоплатне користування;

- на виконання рішення Богодухівського районного суду Харківської області прийнято  безоплатно у комунальну власність Богодухівської  міської ради Харківської області відумерлу спадщину -  2 житлових будинки та ½ житлового будинку;

- безоплатно прийнято до комунальної власності Богодухівської міської ради Харківської області громадський будинок (приміщення клубу),  розташований за адресою: Харківська область, Богодухівський район, с. Кручик, вул. Тараса Шевченка, 12;

Продовжувалися роботи щодо виготовлення правовстановлюючої документації на комунальне майно, здійснювалася державна реєстрація об’єктів та передавалася до відповідних юридичних осіб. Всього закріплено на праві оперативного управління 76 обєктів, а саме:

- за виконавчим комітетом -7;

- за КЗ «Міський будинок культури» - 12;

- за КНП «ЦПМСД Богодухівської міської ради» - 13;

-  за управлінням освіти, молоді та спорту – 35;

- за КП «Господар» - 7;

- за КЗ «Публічна бібліотека» - 2.

По інших об’єктах проводиться робота щодо Державної реєстрації.

          

Пріоритетними завданнями на 2024 рік є:

Продовжити роботу щодо виготовлення технічної документації на всі об’єкти, які передані до Богодухівської міської ради та їх державної реєстрації.

 

ЩОДО ПОШКОДЖЕНОГО МАЙНА

Протягом 2023 року продовжувала свою роботу комісія з питань виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд на території Богодухівської міської територіальної громади. Комісією були проведені обстеження 25 об’єктів, які були пошкоджені в 2023 році та складені відповідні акти, які внесене до Державного реєстру пошкодженого та знищеного майна.

В 2023 році рішенням Виконавчого комітету Богодухівської міської ради від 27.06.2023 № 240 затверджено персональний склад Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені або знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України на території Богодухівської міської територіальної громади (далі - Комісія) та Положення про Комісію.

За результатами роботи комісії було проведено 7 засідань, на яких розглянуто 16 заяв на компенсацію за пошкоджене майно: по 8 – надано компенсацію на загальну суму 174 008,15 грн., по 7 – призупинено, в звязку з ненаданням власником повного пакету документів, 1 – відмовлено, у зв’язку з тим, що на момент обстеження власником повністю проведені ремонтно-відновлювальні роботи. На даний час двома власниками пошкодженого майна роботи з відновлення виконані в повному обсязі на загальну суму 60 264,19 грн.

 

За кошти міського бюджету

Розпочаті роботи з Капітального ремонту будівлі по вул. Героїв Рятувальників, 1 в м. Богодухові Харківської області під Центр надання адміністративних послуг       

 

Проведений ремонт кабінетів №101, №102, №103 та частини коридору першого поверху нежитлової будівлі за адресою: Харківська обл., м. Богодухів, вул. Молодіжна, 2 для розміщення ТСЦ МВС № 6343

 

Ведення квартирного обліку громадян здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства. Станом на 01.12.2023 на квартирному обліку перебуває 202 сім’ї. З них: 38 сімей  потребують поліпшення житлових умов поза чергою, 91 сімей – в першу чергу та 73 в порядку загальної черги.

У 2023 році було проведено 6 засідань житлової комісії; 3 засідання комісії з розподілу та надання житлових приміщень для тимчасового проживання ВПО у Богодухівській міській територіальній громаді.

У 2023 році затверджено склад комісії з розподілу та надання житлових приміщень для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб у Богодухівській міській територіальній громаді та рішенням виконавчого комітету Богодухівської міської ради від 14.09.2023 № 351 затверджено Перелік житлових приміщень фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб на території Богодухівської міської територіальної громади». Станом на 01.12.2023 р. перебувають на обліку на одержання житла 16 ВПО, надано житло 7 ВПО.

 

НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

 

Богодухівська громада  успішно пройшла загальноукраїнський відбір громад і є учасником шведсько-українського Проєкту PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні».

Роль старости надзвичайно важлива, адже вони мають бути місцевими лідерами, сприяти розвитку громад, забезпечувати надання якісних послуг мешканцям. Одне з рішень цього питання - утворення віддалених робочих місць у старостатах. Динаміка розвитку у країні підтверджує ефективність цього підходу. Для цього всім старостам необхідно розвиватися і здобувати нові знання та навички. Наша громада має підтримку і потенціал для подальшого розвитку адміністративних послуг, спрямованого на їхню доступність кожному мешканцю громади.

Центр надання адміністративних послуг Богодухівської міської ради надає послуги жителям громади, внутрішньо переміщеним особам та жителям інших територіальних громад.

За 11 місяців 2023 року до Управління ЦНАП звернулося понад                                       32 тисяч громадян для отримання адміністративних послуг та консультацій.

За поточний рік надано  29015 послуги, а саме:

  •  624 - послуги Держгеокадастру;
  •  975 - послуги у сфері земельних відносин ;
  •  8360 - соціального харакактеру;
  •  57 - послуги дозвільного характеру
  •  2427 - зняття/реєстрація місця проживання
  •  8401 - видача витягів про реєстрацію місця проживання;
  •  4375 - видача довідок;
  •  3453 - реєстрація нерухомого  майна;
  •  236 - реєстрація юридичних та фізичних осіб-підприємців;
  •  80 - послуги міграційної служби;
  •  18 - реєстрація пошкодженого майна; 
  •   9 -  державна реєстрація актів цивільного стану.

Продовжується реєстрація внутрішньо переміщених осіб та подання заяв щодо виплат на проживання.

В листопаді у ЦНАПі розпочався прийом документів для отримання послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, а саме: шлюбу, народження та смерті.

Значна кількість консультацій надається  при особистому зверненні громадян та засобами телефонного зв’язку.          

 Фактично в Центрі надається 288 послуг, враховуючи послуги місцевого значення.

         До надання адміністративних послуг активно залучаються старости. Зокрема, після повномаштабного вторгнення рф, всі старостинські округи надавали і надають послуги для ВПО.

На даний час відновлені всі без виключення  державні реєстри, відбувся своєрідний “перезапуск” процесу надання адміністративних послуг у громаді. Фахівці Центру мають змогу працювати в 8 державних реєстрах.

Разом із спеціалістами Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги щосереди проводиться прийом громадян в приміщенні  ЦНАП згідно із затвердженим графіком.

У другий четвер, щомісяця, у приміщенні Управління «ЦНАП» здійснюється прийом громадян спеціалістами Пенсійного фонду України в Харківській області.

Основною метою було та залишається - привітний персонал, комплексний підхід до обслуговування, економія часу відвідувачів.

 

«Прихисток»       

У 2023 році від власників домоволодінь подано 126 повідомлення про безоплатне розміщення 306 внутрішньо переміщених осіб на території Богодухівської міської територіальної громади. Щомісяця з 1 по 5 число власники домоволодінь подавали заяви на отримання компенсації за розміщення внутрішньо розміщених осіб, станом на 05 грудня надійшло 4218 заяв. Власникам домоволодінь за січень – вересень 2023 року на підставі їх заяв на компенсацію, за рахунок коштів Товариства Червоного Хреста України виплачені кошти на загальну суму 6038103,09 грн. На даний час очікується виплата за інші місяці.

 

ВЗАЄМОДІЯ З ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ ТА ОБОРОННА РОБОТА

 

Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій

Протягом року проводилась робота щодо сприяння у забезпечені техногенної та пожежної безпеки на території громади.

Розпорядженням міського голови від 05.12.2022 №143-ОД  «Про створення на території Богодухівської міської територіальної громади стаціонарних Пунктів незламності»,  рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Богодухівської міської ради від 29.09.2023 року протокол № 9 затверджений перелік пунктів незламності на території громади у кількості 13 шт (в тому числі 1 намет від ДСНС).

Фактично на даний час розгорнуто 13 пунктів незламності (в тому числі                  1 намет), які забезпечені генераторами, приладами опалення,  запасами води, їжі, пального, засобами освітлення,  мережевими подовжувачами,  медичними аптечками, ліжками, вогнегасниками  тощо.

Проведено 11 засідань міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій за результатами яких прийняті відповідні рішення щодо недопущення на території громади надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Відповідно до Цільової Програми розвитку цивільного захисту Богодухівської міської територіальної громади на 2021 – 2023 роки виділено  кошти у сумі 453,0 тис грн. З них на матеріально-технічне забезпечення   Богодухівському РУ ГУ ДСНС України в Харківській області виділено субвенцію з міського бюджету 378,0 тис грн

 

Робота зі зверненнями громадян. Організаційна та інформаційна діяльність

 

Богодухівським міським головою у січні-листопаді видано                            208 розпоряджень з основної діяльності, 57 – з адміністративно-господарських питань.

 

З початку 2023 року до міської ради надійшло та зареєстровано                  6371 документ,  відправлено 7190 документів.  Загалом обсяг документообігу у січні-листопаді 2023 року становить 13561 документ (в оригіналі), 1671 (копії), що разом нараховує 15232 документи.

 

Протягом січня-листопада 2023 року здійснювався контроль за виконанням  1157 документів.

Із 1157 документів, за якими здійснювався контроль, станом                                   на 01 грудня 2023 року знято з контролю як виконані 915.

Станом на 01 грудня 2023 року на виконанні перебуває                                 242 контрольних документи.

 

На виконання Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 07 лютого 2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування» ведеться системна робота із зверненнями громадян.

До Богодухівської міської ради у січні-листопаді надійшло 1966 звернень громадян, з них: одержано на особистих (виїзних) прийомах у Богодухівського міського голови, секретаря міської ради, заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуючого справами виконавчого комітету міської ради,  старост старостинських округів, керівників структурних підрозділів міської ради та її виконавчого комітету 1617 звернень, поштою надійшло 349 звернень, у тому числі  2 – «телефоном довіри».

Всього у зверненнях громадян порушено 2007 питань.

Найбільша кількість звернень надійшла з питань соціального захисту –           922 (45,9 %). Звернення стосувались надання матеріальної допомоги на лікування, гуманітарної допомоги,  нецільової матеріальної допомоги  для придбання дров соціально незахищеними верствами населення, виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, забезпечення прав та законних інтересів дітей тощо.

Друге місце посідають звернення з питань житлово-комунального господарства – 288 (14,3 %). У них порушувались питання ремонту, грейдерування, облаштування доріг, ремонту дитячих майданчиків, шахтних колодязів, спиляння аварійних дерев.

Далі кількісно йдуть питання транспорту і зв’язку - 148 (7,4 %), сімейної та гендерної політики, захисту прав дітей – 103 (5,1 %), аграрної політики і земельних відносин – 88 (4,4 %), житлової політики - 77 (3,8 %).

Надійшло 67 колективних звернень, повторних – 29, від учасників війни, бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни – 63, осіб з інвалідністю                    І, ІІ та ІІІ групи – 216, ветеранів праці  - 95, дітей  війни – 54, членів багатодітних сімей, одиноких матерів – 179, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС – 42.

Вирішено позитивно 1070 звернень (54,4 %),  надані  роз’яснення                           по 880 (44,8 %),  3 (0,1 %) - відмовлено, 13 (0,7 %) чекають остаточної відповіді.

 

Комунікація з громадськістю. Інформування громади

 

Інформація про діяльність Богодухівської міської ради оприлюднюється на офіційному веб-сайті Богодухівської міської, враховуючи обмеження воєнного стану. Акаунт «Богодухівська міська рада» у мережі Фейсбук має близько 8000 читачів, протягом року здійснено 1746 публікацій, якими охоплено майже 1,5 млн.осіб. 8390 підписників – у інформаційного Вайбер-каналу БОГОДУХІВ|СЬОГОДНІ. Інформування здійснюється і в месенджері Телеграм  («Богодухівська міська рада ОФІЦІЙНО»). Через ці канали зв’язку здійснюється постійне інформування населення з питань діяльності міської ради та її виконавчих органів.

Через сервіс електронних петицій звернень у 2023 році не надходило.

Опрацьовано 82 запити на публічну інформацію.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.