Богодухівська міська рада

Харківська область

Види насильства, шляхи протидії та відповідальність

Дата: 29.11.2023 16:03
Кількість переглядів: 44

Фото без описуВідділ соціального захисту населення Богодухівської міської ради спільно з начальником Богодухівського РВ №1 філії ДУ «Центр пробації» Наталією ОХМАТ та психологом КЗ «Центр надання соціальних послуг» Вікторією ЗАВАЛЬНЮК провели у Центрі пробації засідання «круглого столу» на тему «Види насильства, шляхи протидії та відповідальність».

Начальник Відділу соціального захисту населення Богодухівської міської ради Алла ЄМЕЛЬЯНЕНКО зосередила увагу на тому, що як правило, насильство в сім'ї проявляється спочатку наростанням напруги. Поступово напруга стає настільки сильною, що відбувається спалах жорстокості різного характеру. Це може бути фізичне побиття, сильний скандал з погрозами, приниженнями, залякуваннями. З часом кривдник вибачається, а постраждала особа його прощає, після чого настає затишшя. Кривдник прощений і відносини стають такими, як і раніше. Далі відносини повертаються до першої стадії, і цикл починається заново. 

Законодавство виділяє 4 види насильства: фізичне (побої, штовхання, нанесення тілесних ушкоджень), психологічне (погрози, шантаж, приниження, навіть брудна лайка, яка наносить дискомфорт); економічне (тотальний контроль за фінансами, коли інша особа не може впливати на формування бюджету, на те, куди кошти йдуть, контроль за особистими речами іншої особи, заборона або примус працювати чи навчатися). І четвертий вид насильства – сексуальне. Дуже добре, що воно теж визначено нашим законодавством, бо тривалий час вважалося: жодного сексуального насильства у родині бути не може, це – виконання подружніх обов’язків. Але це не зовсім так. Сексуальне насильство – це примус до сексуальних відносин, які неприйнятні для іншої особи.

Домашнє насильство - одна з ключових соціальних  проблем, яка існує в Україні. Тривалий час ця тема замовчувалася на національному рівні й вважалося, що домашнє насильство не потребує зовнішнього втручання. Однак часи, на щастя для багатьох, змінилися, як і пріоритети в цьому питанні. Тож нині в Україні впроваджуються та розробляються різноманітні механізми боротьби та протидії домашньому насильству.

Начальник Богодухівського РВ № 1 філії ДУ «Центру пробації» Наталія ОХМАТ розповіла про заходи, які застосовуються до кривдників.

Наприкінці заходу  всім присутнім було надано буклети,  в яких зазначені номери телефонів та служб, куди можна звертатися у разі домашнього насильства.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.