Богодухівська міська рада

Харківська область

Відмовившись від вакцинації, ви ризикуєте здоров’ям і життям своєї дитини

Дата: 15.09.2023 13:38
Кількість переглядів: 92

Фото без описуКір — небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Передавання інфекції

Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 год. Інфікована людина може передавати вірус ще за чотири дні до і за чотири дні після появи у неї висипу.

Симптоми

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури приблизно через 10–12 днів після інфікування, яке триває 4–7 днів. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає. У середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Ускладнення

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до п’яти років. Серед ускладнень кору — запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця недуга може призвести навіть до смерті.

Захворювання на кір під час вагітності також загрожує здоров’ю жінок — від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Профілактика

Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист — вакцинація. В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина має отримати дві дози КПК-вакцини.

Якщо з якихось причин ваша дитина не була вакцинована відповідно до Календаря профілактичних щеплень, зверніться по консультацію до лікаря.

Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей відповідно до термінів Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватись за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики.

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема — залежить від рівня охоплення щепленнями у країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95–98%.

Діти до 17 років 11 місяців  та внутрішньопереміщені особи Богодухівського району можуть звернутися до сімейного лікаря чи педіатра для щеплення проти кору, паротиту та краснухи до сільских ФП, АЗПСМ та до АЗПСМ м.Богодухів за адресою м.Богодухів, вул.Чернієнка, 13. Лікар огляне вашу дитину та направить на щеплення. Щеплення проводиться безкоштовно. На даний час в закладі наявна однодозова вакцина проти кору, паротиту та краснухи, виробництва США, яка пройшла сертифікацію, перевозилася і зберігається з дотриманням вимог «холодового ланцюга».

Хочеться наголосити, що в складі вакцини КПК є вакцина проти паротиту. Паротит-гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання. Може призвести до складних ускладнень: чоловіче безпліддя, цукровий діабет II типу, хронічний панкреатит, ураження центральної нервової системи. Якщо перехворіє на паротит хлопчик, то є висока вірогідність чоловічого безпліддя. Це може бути ваша дитина…Також у складі цієї вакцини є вакцина проти краснухи. Краснуха-вірусне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Може призвести до запалення суглобів (артритів), запалення мозку (енцефалітів), геморагічних проявів, синдрому Гієна-Барре. Для вагітної нещепленої жінки це може обернутися викиднем, множинними ураженнями плоду серед яких: катаракта, глаукома, глухота, порок серця, мікроцефалія, ураження печінки, селезінки, ураження кісток.

Хочеться побажати батькам бути відповідальними за здоров’я своїх дітей і як наслідок за життя та здоров’я своїх онуків.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.