Богодухівська міська рада

Харківська область

Профілактика холери

Дата: 17.07.2023 11:45
Кількість переглядів: 32

Фото без описуЗ настанням літнього періоду частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій.

 

Теплий період року - найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження у воді, продуктах харчування. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання. Руйнування Каховської ГЕС, масштабні затоплення та осушення великих територій, мор риби, відсутність якісної питної води та інші наслідки несуть за собою загрози масового поширення гострих кишкових інфекцій (ГКІ). Одна із  таких інфекційхолера.

Холера —  це гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі, що спричиняється холерним вібріоном і характеризується епідемічним поширенням. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі. Без належного лікування може призвести до смерті. 

Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів. Передача інфекції відбувається водним, харчовим, контактно-побутовим та змішаним шляхами.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — до 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — до декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Загальна профілактика включає заходи, спрямовані на недопущення заносу холери в країну з неблагополучних регіонів, здійснення епідеміологічного нагляду і поліпшення санітарно-комунального стану населених місць. Найважливішим способом профілактики холери є дотримання санітарно-гігієнічних заходів, простих правил належної гігієни та безпечного приготування їжі:

  • для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;

  • не пити воду з випадкових джерел, водопроводу, призначеного для

технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;

  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з

перевірених джерел;

  • молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;

  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з

використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;

  • для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;

  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;

  • суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів

харчування;

  • всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в

контейнерах з кришкою, знищувати мух;

  • ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та

вживанням  їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки;

  • уникати харчування з лотків та не купувати продукти в місцях

стихійної торгівлі;

  • при купанні у водоймах і басейнах не допускати потрапляння води до

рота;

  • уникати  відвідування місцевості, де зафіксовані спалахи холери, та

спілкування із зараженими людьми. Якщо стався випадок із захворюванням людини на холеру, після його госпіталізації потрібно продезінфікувати місце проживання.

У разі виявлення перших ознак інфекції необхідно терміново звернутись по медичну допомогу. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я!

Дотримуйтесь санітарних норм та правил. Бережіть себе, своїх дітей, свою родину! Будьте здорові!

 

Богодухівське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь