Богодухівська міська рада

Харківська область

17 червня - Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

Дата: 16.06.2023 09:30
Кількість переглядів: 67

Фото без описуЩорічно 17 червня у світі відзначається Всесвітній день боротьби із опустелюванням та посухами. Він був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1994 р. Тоді ж була прийнята і Конвенція ООН про боротьбу із опустелюванням.

Державам запропоновано присвятити цей день підвищенню інформованості про необхідність міжнародного співробітництва у боротьбі із опустелюванням і наслідками посух.

Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища у посушливих, напівпосушливих і сухих районах у результаті дії різних факторів, включаючи зміну клімату і діяльність людини.

Краще попередити опустелювання ґрунтів, аніж потім боротися з проблемами деградації земель.

Проте наразі близько 58 % українських земель зазнають деградації, а 20 % – забруднення.

І причин на це декілька. Серед них – зміна клімату та війна.

Один із прикладів - підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС. рашисти спричинили найбільшу на нашому континенті з часів Чорнобильської трагедії техногенну катастрофу, яка ще багато років буде впливати на життя Півдня України.

Зникнення одного з найбільших водосховищ призведе до спустошення багатьох зрошувальних каналів, з яких найбільшими є Каховський, Дніпро-Кривий Ріг та Північнокримський. Зникнуть річкові порти та елеватори, дороги, залізниці. Масштаби і наслідки руйнувань будуть катастрофічними для регіону.

Через дії рашистів масштаби ерозії, забруднення та зневоднення ґрунтів стрімко збільшуються. російські війська своїми діями постійно намагаються перетворити Україну на пустелю.

Дії рашистів несуть небезпеку майбутнього не лише для українського  довкілля, а й довкілля усього світу.

Стан українських земель також погіршується  і через глобальну зміну клімату, яка підштовхує наші екосистеми до межі руйнування. 

Фактично, за прогнозами ООН, до 2050 року посуха може вразити понад три чверті населення світу.

А кількість і тривалість посух з 2000 року зросла на 29 % у порівнянні з двома попередніми десятиліттями. 

Для Харківщини проблема полягає в тому, що опустелювання - це не природне явище, а штучне, через різноманітні антропогені чинники, а саме пов'язані з деградацією ґрунтів, підвищеним рівнем розораності сільськогосподарських угідь до 70%, порушенням науково-обґрунтованих сівозмін, забрудненням ґрунтів важкими металами у тому числі внаслідок впливу основних забруднювачів області. Це призводить до підвищення підкислення, осолонцювання, засолення, підтоплення ґрунтів, тобто явища які виникли під впливом природних змін, але в основному антропогенних чинників.

Боротьба з опустелюванням включає в себе діяльність, яка є частиною комплексного розвитку земельних ресурсів у посушливих районах в інтересах стійкого розвитку і яка спрямована на:

-запобігання і/чи скорочення масштабів деградації земель;

- відновлення частково деградованих земель;

- відновлення потерпілих від опустелювання земель.

Основним напрямком з охорони земель, підвищення родючості ґрунтів і економії енергоресурсів повинні стати впровадження нових технологій вирощування сільськогосподарських культур, у тому числі ґрунтозахисних та енергозберігаючих, проведення робіт по вилученню з інтенсивного обробітку малопродуктивних, ерозійно-небезпечних земель, впровадження   ґрунтозахисно-меліоративної та агроландшафтної організації  території.

З метою боротьби з посухами на території області необхідно впроваджувати зрошування та меліорацію. Важливим аспектом у вирішенні даної проблеми є збільшення площі природно-заповідного фонду. Розвиток природно-заповідного фонду України на сьогоднішній день є одним із пріоритетних завдань країни. Об’єкти природно-заповідного фонду створюються з метою збереження і відтворення цінних природних комплексів, а на їх територіях обмежуються чи забороняються певні види господарської діяльності та встановлюється заповідний режим.

Якщо людство не припинить спустошувати Планету, то у найближчому майбутньому на нас чекає нестача продовольства, води та засухи.

Україна прагне зберегти свої землі. До повномасштабного вторгнення Уряд схвалив низку документів для боротьби з деградацією земель та опустелюванням. Однак тепер нам доведеться боротися ще і з наслідками рашистської навали. Ми обов’язково переможемо, а окупанти заплатять за все.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.