Богодухівська міська рада

Харківська область

ЩО ТАКЕ БЕЗОПЛАТНА ВТОРИННА ПРАВОВА ДОПОМОГА ТА ЯК ЇЇ ОТРИМАТИ

Дата: 01.05.2023 09:33
Кількість переглядів: 66

9 липня 2011 року набрав чинності Закон України «Про безоплатну правову допомогу», яким передбачено порядок отримання як безоплатної первинної так і вторинної правової допомоги.

Так відповідно до змісту даного Закону, Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) – це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Безоплатна вторинна правова допомога передбачає надання наступних правових послуг:

  • захист від обвинувачення;

  • здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

  • складання процесуальних документів.

Хто має право звернутися за безоплатною вторинною правовою допомогою?

За отриманням БВПД можуть звернутись усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Відповідно до ст. 14 даного Закону, найпоширенішими категоріями осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу:

  • особи, у яких середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму (станом на березень 2023 року ця сума становить для працездатних осіб – 5368 грн., для осіб, які втратили працездатність – 4186 грн.); 

  • особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (станом на березень 2023 року ця сума становить – 4186 грн.);

  • внутрішньо переміщені особи;

  • ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;

  • особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;

  • до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт, а також підозрювані у вчиненні злочину особи, які затримані органами дізнання та слідства, особи, до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою та особи, у справах яких відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України участь захисника є обов'язковою.

Порядок звернення для отримання безоплатної вторинної правової допомоги

  1. Для отримання даної послуги, особі необхідно звернутися до найближчого центру чи бюро. В Богодухівському районі  бюро правової допомоги знаходяться за адресами:

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;

•  м. Валки, вул. Харківська, 2;

•  смт. Коломак, пров. Свободи, 2а;

•  смт. Краснокутск, вул. Миру, 138.

  1. Надати документи, які підтверджують категорію осіб для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

  2. Написати заяву про отримання бажаної послуги ( складання процесуальних документів, здійснення представництва в суді та ін).

  3. Рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги надається протягом 10 днів.

 

Якщо особа не має підстав для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги приймає рішення про відмову в наданні безоплатної вторинної правової допомоги і надсилає копію цього рішення особі, яка звернулася про надання такої допомоги, з одночасним роз'ясненням порядку оскарження рішення про відмову в наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

За додатковою інформацією звертайтесь за адресами, зазначеними  вище або за тел. (05758)3-01-82.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь