Богодухівська міська рада

Харківська область

ТРУДОВІ ГАРАНТІЇ ДЛЯ ДОНОРІВ

Дата: 15.06.2022 14:46
Кількість переглядів: 295

Фото без описуРозвиток донорства крові та її компонентів є важливою соціально необхідною справою держави. Під час війни необхідна велика кількість донорської крові та її компонентів для лікування як поранених військовослужбовців, так і мирного населення.

Донором крові або його компонентів може стати будь-який дієздатний громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, яка має посвідку на постійне проживання на території України.

Щоб стати донором необхідно пройти декілька етапів підготовки, оскільки донорство крові є важливою частиною системи охорони здоров’я кожної країни.

Першим етапом є медичне обстеження, завдяки якому можна підтвердити відсутність показань до постійного чи тимчасового відсторонення від донорства.

На другому етапі людина, яка хоче стати донором, повинна пройти співбесіду, під час якої отримує вичерпну інформацію щодо донорства.

Завершаючий етап - це надання письмової згоди на забір крові та/або компонентів крові.

Законом України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30 вересня 2020 року, передбачено, що працівник, який є донором на день здачі крові чи її компонентів, звільняється від роботи. Крім того, працівнику також надається звільнення від роботи на наступний день для відпочинку, який він може використати в будь- який інший день.

Для того, щоб отримати звільнення від роботи,  працівник не пізніше як за один день  повинен письмово повідомити роботодавця про намір виступити в якості донора.

Слід зазначити, що за працівником, який здав кров чи компоненти на кров, зберігається середній заробіток як за день здачі крові так і  за день відпочинку.

Також донорам, які протягом року безоплатно здійснили донацію крові, допомога з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням виплачується у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи. Така пільга надається протягом року після здійснення донації крові та/або компонентів крові у зазначених кількостях.

Крім того, здобувачам вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти, які протягом року безоплатно здійснили донацію крові, надається право на одержання грошової допомоги у розмірі 25 відсотків встановленої у закладі освіти стипендії, а військовослужбовцям строкової служби та курсантам військових закладів освіти - право на одержання грошової надбавки у розмірі 25 відсотків призначеного їм грошового забезпечення протягом шести місяців після здійснення донації крові та/або компонентів крові у зазначених кількостях. Виплата такої грошової допомоги здійснюється за місцем навчання або проходження служби донора за рахунок коштів відповідних місцевих програм з розвитку донорства крові та компонентів крові.

У разі, якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті, звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, які знаходяться за адресами:

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.