Богодухівська міська рада

Харківська область

Як зареєструвати новонароджену дитину в умовах воєнного стану

Дата: 02.05.2022 10:19
Кількість переглядів: 370

Фото без описуЗ початком війни наше життя змінилося, але триває й надалі. Багато жінок в цей тяжкий час народжують малюків. І в них виникає питання: «Як отримати свідоцтво про народження дитини в умовах війни?»

У зв’язку з російським вторгненням на українські землі, у Міністерстві охорони здоров’я України затвердили спрощену процедуру реєстрації народження дитини на час воєнного стану .

З затвердженого наказу МОЗ від 04.03.2022 № 407 «Про забезпечення реєстрації новонародженої дитини в умовах воєнного стану» вбачається, що у випадку, коли пологи відбулися поза межами закладу охорони здоров’я документ про народження дитини у формі медичного свідоцтва про народження (за формою 103/о) зможуть видавати медичні працівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого.

Засвідчувати народження дитини у такий спосіб зможуть усі медичні працівники, у тому числі ті, хто надає екстрену медичну допомогу.

Крім того зазначено, що у разі неможливості виписати медичне свідоцтво про народження (за формою 103/о), медпрацівник може виписати довідку довільної форми в двох примірниках без проставляння печатки, яка обов’язково повинна містити відомості щодо:

1) найменування надавача медичних послуг;

2) прізвища, власного імені та по батькові (за наявності) медичного працівника;

3) прізвища, власного імені та по батькові (за наявності) жінки, яка народила дитину;

4) дату народження (число, місяць, рік) та стать новонародженого;

5) назва населеного пункту в якому видана довідка;

6) місце народження дитини (за інформацією, що надається жінкою, яка народила дитину, у разі коли місце видачі довідки не збігається із фактичним місцем народження);

7) підпис медичного працівника;

8) дата видачі довідки.

Один примірник такої довідки медичний працівник віддає жінці, яка народила дитину, а другий примірник передає на зберігання до відповідного надавача медичної допомоги.

Слід зазначити те, що довідка, яка видана в довільній формі на час воєнного стану прирівнюється до медичного свідоцтва про народження (за формою 103/о).

Також відтепер отримати свідоцтво про народження можна у разі особистого звернення матері дитини до закладу охорони здоров’я. При цьому потрібно мати з собою медичні документи щодо спостереження вагітності або бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров’я, де містяться медичні записи про вагітність.

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в п’ятницю з 8-00 год. до 15-45год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

 

Джерело: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0293-22#Text


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.