Богодухівська міська рада

Харківська область

Як зареєструвати новонароджену дитину в умовах воєнного стану

Дата: 02.05.2022 10:19
Кількість переглядів: 362

Фото без описуЗ початком війни наше життя змінилося, але триває й надалі. Багато жінок в цей тяжкий час народжують малюків. І в них виникає питання: «Як отримати свідоцтво про народження дитини в умовах війни?»

У зв’язку з російським вторгненням на українські землі, у Міністерстві охорони здоров’я України затвердили спрощену процедуру реєстрації народження дитини на час воєнного стану .

З затвердженого наказу МОЗ від 04.03.2022 № 407 «Про забезпечення реєстрації новонародженої дитини в умовах воєнного стану» вбачається, що у випадку, коли пологи відбулися поза межами закладу охорони здоров’я документ про народження дитини у формі медичного свідоцтва про народження (за формою 103/о) зможуть видавати медичні працівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого.

Засвідчувати народження дитини у такий спосіб зможуть усі медичні працівники, у тому числі ті, хто надає екстрену медичну допомогу.

Крім того зазначено, що у разі неможливості виписати медичне свідоцтво про народження (за формою 103/о), медпрацівник може виписати довідку довільної форми в двох примірниках без проставляння печатки, яка обов’язково повинна містити відомості щодо:

1) найменування надавача медичних послуг;

2) прізвища, власного імені та по батькові (за наявності) медичного працівника;

3) прізвища, власного імені та по батькові (за наявності) жінки, яка народила дитину;

4) дату народження (число, місяць, рік) та стать новонародженого;

5) назва населеного пункту в якому видана довідка;

6) місце народження дитини (за інформацією, що надається жінкою, яка народила дитину, у разі коли місце видачі довідки не збігається із фактичним місцем народження);

7) підпис медичного працівника;

8) дата видачі довідки.

Один примірник такої довідки медичний працівник віддає жінці, яка народила дитину, а другий примірник передає на зберігання до відповідного надавача медичної допомоги.

Слід зазначити те, що довідка, яка видана в довільній формі на час воєнного стану прирівнюється до медичного свідоцтва про народження (за формою 103/о).

Також відтепер отримати свідоцтво про народження можна у разі особистого звернення матері дитини до закладу охорони здоров’я. При цьому потрібно мати з собою медичні документи щодо спостереження вагітності або бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров’я, де містяться медичні записи про вагітність.

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в п’ятницю з 8-00 год. до 15-45год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

 

Джерело: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0293-22#Text


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь