Богодухівська міська рада

Харківська область

Тварини у законі: про відповідальність за жорстокість

Дата: 16.08.2021 12:54
Кількість переглядів: 295

Фото без описуОстаннім часом в засобах масової інформації дедалі частіше з’являється інформація про непоодинокі факти жорстокого поводження з тваринами, в тому числі і з безпритульними.

Управління Богодухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області  інформує, що з метою покращення ситуації 15 липня 2021 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського союзу».

Верховна Рада законодавчо посилила боротьбу проти жорстокого поводження з тваринами.

Закон передбачає обов'язкову наявність повідка для вигулу собак та інших домашніх тварин, які можуть становити небезпеку для життя чи здоров'я людини, а також намордника на собаках небезпечних порід (зокрема доберман, німецький дог, німецька вівчарка, ротвейлер, американський бульдог, бультер'єр).

Водночас на домашніх тваринах тепер обов'язково мають бути нашийники з ідентифікаційними позначками.

Закон забороняє протягом року утримувати тварин людям, на яких було накладено адміністративне стягнення чи застосовувалися заходи впливу за вчинення правопорушення, пов'язаного з жорстоким поводженням з тваринами, а також протягом десяти років з дня набрання законної сили обвинувальним вироком стосовно осіб, які були притягнуті до кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами або були звільнені від кримінальної відповідальності та провадження у справі було закрито за нереабілітуючими обставинами.

Відповідно до закону, ветеринарне обслуговування має включати послуги з евтаназії тварин для припинення страждань тварини, якщо вони не можуть бути припинені в інший спосіб. Водночас забороняється умертвіння для регулювання чисельності безпритульних тварин.

Закон забороняє використовувати тварин як мішені під час навчання стрільбі або у змаганнях зі стрільби.

Відповідно до закону, під час таврування, біркування, біостерилізації, обрізання частини дзьоба, видалення або обрізання рогів та інших болісних процедур обов'язково застосовуються методи знеболення.

Жорстоке поводження з тваринами - знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, спричиняє накладення штрафу від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 грн) з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя чи здоров'я.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і вводиться в дію через три місяці з дня набрання ним чинності.

Окрім того, нові правила передбачають заборону жебракувати та надавати фотопослуги з дикими тваринами - за винятком, коли йдеться про цирки, зоопарки та дельфінарії.

Згідно з новими правилами, не можна також залишати тварину в закритому салоні авто за відсутності в ньому людини при температурі повітря більше +20ºС та менше +5ºС.

Забороняється також залишати домашню тварину прив'язаною, якщо довжина прив'язі становить менше 20 метрів - окрім сторожових собак, для яких довжина прив'язі має складати принаймні 10 метрів.

При цьому в тварини - навіть якщо вона прив'язана - має бути можливість сховатися у якомусь приміщенні чи споруді при температурі більше +20ºС або менше 0ºС.

Новий закон також не дозволяє без нагляду залишати домашню тварину прив'язною в громадських місцях - поблизу зупинок, магазинів тощо.

Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягати до адміністративної відповідальності, з 16 - до кримінальної.

Максимальне покарання за жорстоке поводження з тваринами, порушення правил їхнього транспортування, яке призвело до їхнього каліцтва чи смерті, нацьковування тварин одна на одну, публічні заклики до жорстокого поводження - позбавлення волі на строк до 3 років.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь