Богодухівська міська рада

Харківська область

Роз’яснення стосовно утримання багатоквартирних будинків та прилеглої території, прав та обов’язків співвласників багатоквартирних будинків

Дата: 13.07.2021 09:40
Кількість переглядів: 502

Фото без описуЗгідно з ЗУ “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” від 14.05.2015 № 417-VIII (далі – Закон), управління багатоквартирним будинком та прибудинковою територією здійснюють його співвласники.

     Рішенням сесії міської ради від 15.06.2021 року № 1260-VІІІ усі  багатоквартирні житлові будинки комунальної власності в м.Богодухові у найближчий час мають бути  списані з балансу КП «Богодухівжитло» виконавчого комітету Богодухівської міської ради.

    Відповідно до статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»

 

1. Співвласники зобов’язані:

1) забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку;

2) забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку;

3) використовувати спільне майно багатоквартирного будинку за призначенням;

4) відшкодовувати збитки, завдані майну інших співвласників та спільному майну багатоквартирного будинку;

5) забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин;

6)  додержуватися чистоти в місцях загального користування і тиші згідно з вимогами законодавства;

7) додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм.

 

До складу прибудинкової території входять:

 

- вимощення навколо житлового будинку;

- смуга озеленення вздовж стін житлового будинку, місцевий проїзд, тротуар та смуга вздовж фасаду без входів, яка забезпечує проїзд пожежних машин;

-  майданчики, які призначені для обслуговування мешканців тільки цього будинку, для відпочинку біля входів в житловий будинок, для ігор дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, відпочинку населення, занять фізкультурою, а також території зелених насаджень, пішохідні доріжки, що сполучують вказані майданчики між собою;

-  майданчики для сміттєзбірників;

- майданчики для господарських будівель та споруд;

- спеціально обладнані майданчики для паркування автомобілів, що належать мешканцям будинку;

- в’їзди та виїзди до гаражів та автостоянок.

   Для того, щоб співвласники багатоквартирних будинків змогли обрати для себе оптимальну форму управління своїм майном, вони насамперед повинні бути зацікавлені в покращенні своїх житлових умов, зокрема, отриманні якісних послуг, прозорих розрахунків тощо.

 

   Саме тому, перший крок – це ініціювання та проведення загальних зборів усіх мешканців квартир у будинку та публічне обговорення можливих варіантів щодо форм управління.

   Другий крок – обрання оптимальної форми управління. Це рішення приймається голосуванням співвласників багатоквартирного будинку.

   Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»  визначено три  форми управління багатоквартирним будинком:

  1. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками.
  2. Управління багатоквартирним будинком управителем.
  3. Управління багатоквартирним будинком об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ).

   Однією з форм управління багатоквартирним будинком є створення ОСББ, як колективного органу, який представлятиме спільні інтереси співвласників будинку.

 

   Після створення ОСББ співвласники багатоквартирних будинків,  керуючись статтею 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» самостійно визначатимуть дату проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт, перелік та розмір витрат на управління багатоквартирним будинком, отримання постачання комунальних послуг у порядку, встановленому законом, обслуговування прибудинкової території, а саме: утримання дитячих майданчиків, утримання майданчиків для сміттєзбірників; виконувати роботи з благоустрою прилеглої території – зимове утримування / прибирання пішохідних внутрішньо квартальних доріжок.

 

   Враховуючи вищезазначене, Богодухівська міська  рада рекомендує в найкоротший термін визначитися з формою управління Вашим багатоквартирним будинком та прийняти  виважене рішення. Протокол проведення зборів співвласників  квартир щодо обрання форми управління багатоквартирним будинком передається в 10-ти денний термін до Богодухівської міської ради. 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь