Богодухівська міська рада

Харківська область

Роз’яснення стосовно утримання багатоквартирних будинків та прилеглої території, прав та обов’язків співвласників багатоквартирних будинків

Дата: 13.07.2021 09:40
Кількість переглядів: 510

Фото без описуЗгідно з ЗУ “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” від 14.05.2015 № 417-VIII (далі – Закон), управління багатоквартирним будинком та прибудинковою територією здійснюють його співвласники.

     Рішенням сесії міської ради від 15.06.2021 року № 1260-VІІІ усі  багатоквартирні житлові будинки комунальної власності в м.Богодухові у найближчий час мають бути  списані з балансу КП «Богодухівжитло» виконавчого комітету Богодухівської міської ради.

    Відповідно до статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»

 

1. Співвласники зобов’язані:

1) забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку;

2) забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку;

3) використовувати спільне майно багатоквартирного будинку за призначенням;

4) відшкодовувати збитки, завдані майну інших співвласників та спільному майну багатоквартирного будинку;

5) забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин;

6)  додержуватися чистоти в місцях загального користування і тиші згідно з вимогами законодавства;

7) додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм.

 

До складу прибудинкової території входять:

 

- вимощення навколо житлового будинку;

- смуга озеленення вздовж стін житлового будинку, місцевий проїзд, тротуар та смуга вздовж фасаду без входів, яка забезпечує проїзд пожежних машин;

-  майданчики, які призначені для обслуговування мешканців тільки цього будинку, для відпочинку біля входів в житловий будинок, для ігор дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, відпочинку населення, занять фізкультурою, а також території зелених насаджень, пішохідні доріжки, що сполучують вказані майданчики між собою;

-  майданчики для сміттєзбірників;

- майданчики для господарських будівель та споруд;

- спеціально обладнані майданчики для паркування автомобілів, що належать мешканцям будинку;

- в’їзди та виїзди до гаражів та автостоянок.

   Для того, щоб співвласники багатоквартирних будинків змогли обрати для себе оптимальну форму управління своїм майном, вони насамперед повинні бути зацікавлені в покращенні своїх житлових умов, зокрема, отриманні якісних послуг, прозорих розрахунків тощо.

 

   Саме тому, перший крок – це ініціювання та проведення загальних зборів усіх мешканців квартир у будинку та публічне обговорення можливих варіантів щодо форм управління.

   Другий крок – обрання оптимальної форми управління. Це рішення приймається голосуванням співвласників багатоквартирного будинку.

   Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»  визначено три  форми управління багатоквартирним будинком:

  1. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками.
  2. Управління багатоквартирним будинком управителем.
  3. Управління багатоквартирним будинком об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ).

   Однією з форм управління багатоквартирним будинком є створення ОСББ, як колективного органу, який представлятиме спільні інтереси співвласників будинку.

 

   Після створення ОСББ співвласники багатоквартирних будинків,  керуючись статтею 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» самостійно визначатимуть дату проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт, перелік та розмір витрат на управління багатоквартирним будинком, отримання постачання комунальних послуг у порядку, встановленому законом, обслуговування прибудинкової території, а саме: утримання дитячих майданчиків, утримання майданчиків для сміттєзбірників; виконувати роботи з благоустрою прилеглої території – зимове утримування / прибирання пішохідних внутрішньо квартальних доріжок.

 

   Враховуючи вищезазначене, Богодухівська міська  рада рекомендує в найкоротший термін визначитися з формою управління Вашим багатоквартирним будинком та прийняти  виважене рішення. Протокол проведення зборів співвласників  квартир щодо обрання форми управління багатоквартирним будинком передається в 10-ти денний термін до Богодухівської міської ради. 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.