Випадок вірусу африканської чуми свиней зафіксовано у сусідній Полтавській області
Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області закликає власників худоби дотримуватися правил профілактики та боротьби з цим небезпечним вірусом.
Африканська чума свиней – це одна з найбільш небезпечних інфекційних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно і характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами внутрішніх органів.
Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней
- АЧС не становить небезпеки для людей.
- На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.
- Резервуаром африканської чуми свиней у природі є дикі свині, від яких заражаються свійські.
- Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою.
- Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і насамперед у харчових продуктах, заражених вірусом африканської чуми свиней (наприклад, у копченій шинці – до 5 місяців). Холод тільки консервує збудника.
- Виявивши хвору тварину чи труп свині у природному середовищі, необхідно негайно повідомити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щоб унеможливити контакт із виділеннями хворої тварини.
- Засобів для лікування та специфічної профілактики захворювання не існує.
Ознаки хвороби
Від зараження до прояву перших клінічних ознак хвороби може пройти від 3 до 15 днів. При гострому перебігу можлива миттєва смерть тварин або протягом 1-5 днів після появи симптомів: підвищена температура тіла (до 420С), прискорене дихання, почервоніння шкіри у різних ділянках тіла, частіше вух, підгруддя, живота та кінцівок. Також можуть спостерігатись пронос із домішками крові, кашель, кров’янисті витоки з носа, судоми і параліч кінцівок.
Заходи щодо запобігання занесення збудника африканської чуми свиней
- дотримуватися зоогігієнічних норм та правил утримання свиней, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
- забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;
- забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;
- не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;
- забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;
- не викидати трупи тварин, відходи від їх утримання і переробки на смітники, лісопосадки, узбіччя доріг;
- не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі свині.