Пам’ятка населенню щодо облаштування колодязів!
Вживання якісної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини і її довголіття. Але потрібно пам’ятати, що вода водночас може бути одним з факторів передачі багатьох інфекцій бактеріального, вірусного, паразитарного походження.
Як відомо, у сільських населених пунктах найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні ґрунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через шахтні колодязі. Чим глибше розташований шар води, тим вона чистіша. При децентралізованому водопостачанні (з колодязів) додаткову обробку води, як правило, не проводять, але і така вода повинна бути безпечною в епідемічному відношенні, мати нешкідливий хімічний склад і добрі органолептичні властивості.
З часом всередину колодязя потрапляє різне дрібне сміття, комахи, листя, пил, бруд тощо. Дно і стіни споруди замулюються, заростають водоростями, які стають джерелами бактерій і виділення токсичних речовин. Джерелом забруднення є вигрібні ями, негерметичні септики або ємності для збору рідких відходів, гноєсховища, місця утримання худоби, коли в колодязі попадають трупи гризунів тощо. Забруднити питну воду можуть і весняні паводки, дощі, розставання снігу, ґрунтові та стічні води й різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві при недотриманні санітарно-технічних вимог та санітарних розривів від потенційних джерел забруднення при будівництві та облаштуванні колодязів. Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у ній шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань.
Для того, щоб убезпечитися від вживання неякісної питної води, Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендує власникам шахтних колодязів дотримуватись вимог санітарного законодавства, передбачених Державними санітарними нормами й правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, під час їх облаштування та утримання, а саме:
- місця влаштування колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;
- у радіусі 50 м від колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;
- забороняється влаштовувати колодязі в місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях;
- необхідно ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод). Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від нього, навколо колодязя необхідно робити «замок» із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню товщиною 15-20 см та з ухилом від колодязя;
- наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку;
- не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання, намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведення дезінфекції. Для дезінфекції застосовуються дозволені Міністерством охорони здоров’я України дезінфекційні засоби, які внесені у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів.
Єдиний спосіб оцінки якості та безпечності питної води – проведення лабораторних досліджень атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичні властивості води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини. У зв’язку з цим рекомендуємо власникам колодязів проводити аналізи води щороку.
Бережіть себе і своє здоров’я, дотримуйтесь порад фахівців!
Будьте впевненими в якості питної води, яку споживаєте.
Богодухівське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Харківській області