Богодухівська міська рада

Харківська область

Обережно! Кишковий єрсиніоз!

Дата: 29.04.2024 14:48
Кількість переглядів: 42

Фото без описуУ цей непростий для нас усіх час, у зв’язку із дією воєнного стану та тим, що велика кількість людей вимушені покинути місця постійного проживання, треба бути особливо уважним до профілактики гострих кишкових інфекцій.

У весняний період, коли ми споживаємо овочі тривалого зберігання, є небезпека виникнення такого захворювання як кишковий єрсиніоз. Особливо це захворювання небезпечне для дітей.

Єрсиніоз у дітей – це інфекційне захворювання, збудником якого є бактерія Yersinea. Чим менша дитина, тим важче протікає захворювання. Поширюється інфекція тваринами (попадання збудника в харчові продукти можливо в місцях, доступних для гризунів), характеризується фекально-оральним механізмом передачі, симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, печінки, суглобів, інших органів і систем.

Турботливі батьки намагаються наситити дитячий організм натуральними продуктами з грядки, але часто доводиться задовольнятися старими запасами з льоху. Встановлено, що збудники кишкового єрсиніозу не тільки зберігаються при низькій температурі, але й не втрачають можливості до розмноження.

Небезпека єрсиніозу в тому, що він здатний імітувати інші патології. Хвороба часто перебігає, «маскуючись» під різні захворювання: гострої респіраторної вірусної інфекції, кишкової інфекції, апендициту, гепатиту, ревматизму.

Заходи профілактики єрсиніозу практично такі ж, як і при будь-яких кишкових інфекціях, але особливу увагу варто звернути на умови зберігання та обробки продуктів:   

- ретельне миття рук, фруктів, овочів;

- для тривалого зберігання овочів і фруктів необхідно підготувати приміщення (підвали, льохи), звільнити сховище від залишків зимових овочів і сміття, обробити дезінфекційними засобами, просушити стелажі й тару;

- не слід купувати фрукти й овочі з ознаками псування, перед вживанням необхідно ретельно мити проточною водою й обливати кип’яченою водою;

-  готові до вживання продукти й страви зберігати окремо від сирих продуктів;

- проводити боротьбу з переносниками інфекції (дератизацію).

За перших ознак захворювання (підвищення температури тіла, розладі кишківника, блювоті, болях у животі) необхідно звернутись до лікаря, повідомити спеціалістів, які продукти  вживались в останні дні й чи є вдома гризуни.

Дотримуйтесь цих правил і пам’ятайте, що хворобі легше запобігти, ніж її лікувати.

 

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.