Обережно! Кишковий єрсиніоз!
У цей непростий для нас усіх час, у зв’язку із дією воєнного стану та тим, що велика кількість людей вимушені покинути місця постійного проживання, треба бути особливо уважним до профілактики гострих кишкових інфекцій.
У весняний період, коли ми споживаємо овочі тривалого зберігання, є небезпека виникнення такого захворювання як кишковий єрсиніоз. Особливо це захворювання небезпечне для дітей.
Єрсиніоз у дітей – це інфекційне захворювання, збудником якого є бактерія Yersinea. Чим менша дитина, тим важче протікає захворювання. Поширюється інфекція тваринами (попадання збудника в харчові продукти можливо в місцях, доступних для гризунів), характеризується фекально-оральним механізмом передачі, симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, печінки, суглобів, інших органів і систем.
Турботливі батьки намагаються наситити дитячий організм натуральними продуктами з грядки, але часто доводиться задовольнятися старими запасами з льоху. Встановлено, що збудники кишкового єрсиніозу не тільки зберігаються при низькій температурі, але й не втрачають можливості до розмноження.
Небезпека єрсиніозу в тому, що він здатний імітувати інші патології. Хвороба часто перебігає, «маскуючись» під різні захворювання: гострої респіраторної вірусної інфекції, кишкової інфекції, апендициту, гепатиту, ревматизму.
Заходи профілактики єрсиніозу практично такі ж, як і при будь-яких кишкових інфекціях, але особливу увагу варто звернути на умови зберігання та обробки продуктів:
- ретельне миття рук, фруктів, овочів;
- для тривалого зберігання овочів і фруктів необхідно підготувати приміщення (підвали, льохи), звільнити сховище від залишків зимових овочів і сміття, обробити дезінфекційними засобами, просушити стелажі й тару;
- не слід купувати фрукти й овочі з ознаками псування, перед вживанням необхідно ретельно мити проточною водою й обливати кип’яченою водою;
- готові до вживання продукти й страви зберігати окремо від сирих продуктів;
- проводити боротьбу з переносниками інфекції (дератизацію).
За перших ознак захворювання (підвищення температури тіла, розладі кишківника, блювоті, болях у животі) необхідно звернутись до лікаря, повідомити спеціалістів, які продукти вживались в останні дні й чи є вдома гризуни.
Дотримуйтесь цих правил і пам’ятайте, що хворобі легше запобігти, ніж її лікувати.
Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області