Пам’ятка для населення щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
Пік кишкових інфекцій та харчових отруєнь зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання.
До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання, тощо. Збудники гострих кишкових інфекцій можуть знаходитись на поверхні різних предметів, овочах, ягодах, фруктах.
Серед інфекційних захворювань особливе місце посідають такі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами.
Для всіх кишкових інфекцій характерним є проникнення збудника через рот і розмноження його в шлунково-кишковому тракті людини. З виділеннями хворого збудник потрапляє в зовнішнє середовище: землю, воду, продукти харчування тощо.
Кишкові інфекції можуть передаватись від хворої людини до здорової через брудні руки, предмети вжитку, харчові продукти, воду, а також переносниками: тарганами, комахами, мухами.
Сприйнятливість людей до кишкових захворювань доволі висока. Особливо часто вони спостерігаються в дітей, тому що в малят і захисні сили слабші, і гігієнічні навички ще недостатні.
Основними проявами кишкових інфекцій, на які слід звернути увагу, є: загальна слабкість, поганий апетит, блювота, пронос, болі в животі, головний біль, підвищення температури тіла.
Лікування кишкових інфекцій має проводитись суворо індивідуально, комплексно, із застосуванням найдоцільніших засобів та методів. А це може зробити лише лікар. Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишечнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисна мікрофлора. Хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, а це дуже складно піддається лікуванню. Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладняється її перебіг і створюється загроза поширення збудників.
Для профілактики харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни (ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні);
- мити та тримати в чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо), користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- окремо готувати й зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчові продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел, вживати бутильовану воду (у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду);
- мити та обдавати окропом фрукти й овочі, особливо в разі споживання їх у сирому вигляді;
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні в непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Пам’ятайте! Самолікування небезпечне!
При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати швидку медичну допомогу.
Лише чітке додержання правил особистої гігієни - запорука значного скорочення захворюваності на кишкові інфекції.
Бережіть себе, своїх дітей, свою родину! Будьте здорові!
Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області