Богодухівська міська рада

Харківська область

У Валках та Кегичівці відкрили перші на Харківщині Центри життєстійкості

Дата: 21.03.2024 11:14
Кількість переглядів: 80

Фото без описуВідкриття Центрів відбулося за участі заступниці Міністра соціальної політики України Уляни Токарєвої, заступниці начальника Харківської ОВА Віти Ковальської, керівниці Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України Оксани Збітнєвої та представників Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

 

У Центрах життєстійкості жителі Валківської та Кегичівської тергромад можуть отримати комплексні послуги з соціальної підтримки. Зокрема, висококваліфіковані працівники установ здійснюватимуть соціальний супровід сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах, соціальну профілактику, консультування, представництво інтересів, інформування тощо. 

«Після відвідання нових Центрів життєстійкості, ми сміливо можемо сказати, тут враховано абсолютно всі соціальні потреби громади. Без підтримки будь-якій громаді важко рухатися вперед. Я дякую за синергію ЮНІСЕФ та Харківської ОВА, які успішно реалізували проєкт Центрів життєстійкості у двох громадах. Я вперше у таких просторах, які так правильно об’єднали всі сервіси – і психолог, і патронажні сестри, і працівник по роботі з ветеранами. Міністерство соціальної політики України обов'язково і надалі буде підтримувати всі ініціативи та всіляко сприяти цьому», – зазначила Уляна Токарєва. 

Крім того, в межах заходу відбулася презентація інтерактивної мапи надавачів соцпослуг Харківщини та алгоритму галузевої взаємодії щодо захисту і безпеки дитини. На сайті ХОВА працює інтерактивна карта, в якій міститься інформація щодо актуальних соціальних послуг та їх надавачів в територіальних громадах регіону. Інформація оновлюється щомісяця. 

«Ми постійно вдосконалюємо систему надання соціальних послуг в області, розширюємо, цифровізуємо її. В регіоні запрацював мобільний застосунок «Соціальні послуги Харківщини», де жителі області також можуть в зручному форматі знайти інформації про соцпослуги. Наступним кроком стане можливість онлайн-запису на соцпослугу через застосунок», – розповіла Віта Ковальська. 

Відповідно до алгоритму галузевої взаємодії щодо захисту і безпеки дитини, передбачається робота між освітянами, медпрацівниками, Нацполіцією та очільниками громад. Інформація про можливі проблеми в родинах з дітьми передаватиметься до профільного заступника очільника тергромади, а надалі до фахівців Центрів життєстійкості.  

«Послуги з ментального здоров’я мають бути там, де людина живе. І це логічно, адже не може бути людини без психосоціального супроводу, тим більше коли ми всі  проходимо важкі випробування війною. Центри життєстійкості мають стати просторами для зцілення та відновлення людей. Саме це є метою програми ментального здоров’я «Ти як?» – формування культури піклування про ментальне здоров'я. І я дуже рада, що ми зараз стаємо свідками появи сервісів нового сучасного формату, їх наближення до людей. Лише такий підхід може убезпечити українців від перетворення травматичного досвіду війни у тяжкі наслідки як для ментального, так й фізичного здоров’я», – повідомила Оксана Збітнєва.  

Створення та функціонування Центрів стали можливими завдяки фінансовій підтримці Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через Німецький державний банк розвитку KfW.

«Модель "Життєстійкість+" орієнтована на сім'ю та лежить в основі Центрів, які ми відкрили сьогодні. Забезпечуючи як підвищення життєстійкості, так і додаткові соціальні послуги, такі як кризове втручання або денний догляд, Центри слугуватимуть платформою для інтегрованого надання послуг. Завдяки такому комплексному підходу до підтримки сімей ЮНІСЕФ робить свій внесок у національні зусилля, спрямовані на запобігання розлученню сімей та забезпечення кращого догляду для кожної дитини», – зазначила заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Віра Мендонса. 

Нагадаємо, в Харківській області розпочав роботу мобільний застосунок «Соціальні послуги Харківщини».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.