Богодухівська міська рада

Харківська область

ОСОБИ, ЯКІ МАЮТЬ ПРАВО ЇЗДИТИ НА АВТО БЕЗ СТРАХОВОГО ПОЛІСУ 

Дата: 09.02.2024 14:51
Кількість переглядів: 140

Фото без описуОсоби, які мають у власності транспортний засіб, відповідно до законодавства України зобов’язані укладати договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, оскільки, внаслідок аварії або іншої дорожньо-транспортної пригоди з вини страхувальника страховка забезпечує виплату потерпілому грошового відшкодування в розмірі суми, яка була б стягнута з власника транспортного засобу за цивільним позовом на користь третьої особи за шкоду життю та здоров'ю, а також за пошкодження або загибель належного їй майна. 

Законом передбачено категорію осіб, які звільняються від обов’язку укладати договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України.

До такої категорії відносяться:

  • учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та особи з інвалідністю внаслідок війни, що визначені законом, які особисто керують належними їм транспортними засобами;

  • особи з інвалідністю I групи, які особисто керують належними їм ТЗ;

  • особи, що керують ТЗ, належним особі з інвалідністю I групи, у його присутності (ст. 13 ЗУ «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».)

Слід звернути увагу, обов’язковою умовою використання такої пільги є те, що зазначені особи мають бути володільцями ТЗ на правовій підставі (на праві власності, оренди, користування за довіреністю і т.п.).

При цьому, відшкодування збитків внаслідок ДТП, винуватцями якої є зазначені особи, здійснює МТСБУ.

 

У разі настання ДТП з вини водія, який законодавчо звільнений від ОСЦПВ на території України, останній повинен:

  • Терміново повідомити про ДТП відповідний підрозділ Нацполіції.

  • Проінформувати один одного про себе, своє місце проживання, назву та місцезнаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси.

  • Вжити всіх можливих заходів з метою запобігання чи зменшення подальшої шкоди.

  • Невідкладно (не пізніше трьох робочих днів з дня настання ДТП) письмово надати МТСБУ повідомлення про ДТП, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та/або пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально.

 

У разі, якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, яке знаходиться за адресою:

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.