Богодухівська міська рада

Харківська область

Просто кашель, чи кашлюк?

Дата: 12.10.2023 14:05
Кількість переглядів: 117

Фото без описуЯк дізнатися: кашель є симптомом ГРВІ чи кашлюка? Адже в обох випадках людина кашляє, а причина захворювання і прогноз геть різні. Прочитайте цей допис, аби дізнатися, як розпізнати смертельно небезпечну хворобу і запобігти їй.

Кашель внаслідок ГРВІ здебільшого є “продуктивним”, тобто “вологим”, при якому виходить слиз, а після нападу кашлю відчувається певне полегшення. Кашель при ГРВІ, надто бронхіті, дійсно може тривати тижнями і місяцями після видужання (у цей час дитина уже може ходити до школи чи садочку). Та з часом напади кашлю легшають, їх тривалість стають коротшими, аж поки не припиняться.

У разі кашлюка все навпаки – перші два тижні кашель є слабким чи його взагалі немає – виглядає, як легка застуда. На початках кашлюк часто вважають просто застудою.

Згодом людина вже виглядає здоровою, але починається кашель: сухий, з затяжними нападами, які з плином часу стають важчими, аж поки не сягнуть максимуму. Наприкінці нападу кашлю стан не легшає, а навпаки гіршає через неможливість вдихнути – через кашель обличчя і губи можуть збліднути чи навіть посиніти. При вдиху після нападу можна почути свист, але в немовлят цей симптом майже не трапляється, що також ускладнює діагностику. Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, і за тижні, а часом й місяці хвороби, це дуже виснажує. У немовлят кашлю може й не бути – але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що можна збагнути за посинінням обличчя.

Найчастішими ускладнення кашлюка є пневмонія, енцефалопатія (пошкодження мозку), отит (запалення середнього вуха). А у немовлят кашлюк з високою ймовірністю закінчиться смертю дитини. Саме тому вагітним жінкам та членам їхніх родин потрібно зробити ревакцинацію від кашлюка. Для ревакцинації застосовують комбіновану вакцину, яка захищає ще й від дифтерії і правця. Коли дитині виповниться 2 місяці, то вона має отримати першу дозу вакцини від кашлюка, дифтерії та правця. Для повного захисту потрібно буде ввести ще три дози: у 4, 6 і 18 місяців.

Здається, не так уже просто відрізнити просто кашель і кашлюк на початках. Та якщо ваша дитина і ви щеплені проти кашлюка, то й намагатися відрізнити звичайний кашель від кашлюкового не буде потреби. Адже на кашлюк точно не захворієте.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.