Богодухівська міська рада

Харківська область

Дифтерія - як себе вберегти?

Дата: 29.09.2023 13:35
Кількість переглядів: 69

Фото без описуХолодний період року, що вже наближається, класично супроводжується зростанням інфекційних захворювань. Наприклад, застудні захворювання та ГРВІ – пряме підтвердження тому, що організм відчуває стрес через різку  зміну сезонів. Ослаблений організм в результаті не в силах чинити опір не лише вірусам, але і простому переохолодженню. На тлі ослаблення імунітету застуда може легко перейти в захворювання ЛОР-системи. Серед них: ангіна, фарингіт, тонзиліт, ларингіт, трахеїт, бронхіт, риніт, гайморит, отит, в складних випадках-дифтерія.

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання. Характеризується, головним чином, ураженням ротової частини глотки та дихальних шляхів, рідше – шкіри. Також, при інфікуванні можуть розвиватися фібринозне запалення в місці проникнення збудника, явища загальної інтоксикації й токсичне ураження серця, судинної та нервової систем, нирок.

Збудник -  дифтерійна паличка, яка виробляє токсичну речовину, стійку до дії різних чинників, у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб. Токсин, який виділяє паличка, швидко гине під час нагрівання (+60 °С ), а також внаслідок дії прямих сонячних променів. Інкубаційний період захворювання (від моменту проникнення збудника до початку симптомів) — від 3 до 10 днів. 

Джерело інфекції — хвора людина чи носій збудника дифтерії. .Передається дифтерія найчастіше повітряно-крапельним шляхом, факторами передавання також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Симптомами хвороби є: біль у горлі; підвищена температура; наліт на мигдалинах сірого кольору; осиплість голосу; ускладнене дихання та ковтання; висока температура; набряк слизової оболонки носоглотки; збільшення лімфатичних вузлів.

Ускладнення дифтерії: блокування дихальних шляхів; інфекційно-токсичний шок; пошкодження серцевого м'яза (міокардит); ураження нервової системи; ураження нирок (нефрозонефрит); легенева патологія (пневмонія, дихальна недостатність).

Усі хворі на дифтерію, незалежно від її клінічної форми і ступеня тяжкості, підлягають невідкладній обов’язковій госпіталізації до інфекційного стаціонару. 

 Дифтерія — вакцино керована інфекція! Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація!

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків. Вакцинацію проти дифтерії та правця розпочинають у ранньому дитячому віці — згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, затвердженим наказом МОЗ України від 16.06.2011 № 595 (зі змінами), що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10.10.2011 під № 1159/19897. Надалі ревакцинацію слід робити кожні десять років. 

Пам'ятайте! Вакцинація від дифтерії потрібна усім - і дітям, і дорослим! Тільки за допомогою профілактичних щеплень можна не допустити поширення дифтерії в Україні.

 

Богодухівське районне управління Головного управління

        Держпродспоживслужби в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.