Богодухівська міська рада

Харківська область

Як безпечно здійснювати фінансові операції через мережу Інтернет: поради поліції

Дата: 19.09.2023 14:58
Кількість переглядів: 40

Фото без описуОстаннім часом набули популярності онлайн-послуги. Більшість громадян за допомогою гаджетів здійснює купівлю-продаж товарів, оформлюють фінансову допомогу, роблять “донати” тощо. Всі ці операції приховують певні ризики.

 

Станом на 18.09.2023 року до Богодухівського районного відділу поліції ГУНП в Харківській області від громадян надійшло 48 повідомлень за фактом вчинення відносно них «Шахрайських дій», за кожним випадком відкрито кримінальне провадження,  4-м особам повідомлено про підозру за статтею 190 КК України. Продовжується проведення слідчо-розшукових дій спрямованих на встановлення винних осіб, які вчинили шахрайські дії.

Поліція Богодухівщини надає поради. Якщо ви використовуючи платформи оголошень, є ризик постраждати як при купівлі товарів, так і під час їх продажу. Наприклад, недобросовісний продавець розміщує оголошення про продаж неіснуючого товару, отримує передплату, або повну плату за товар, після чого припиняє спілкування з покупцем.

Шахраї можуть видавати себе за покупців. Псевдопокупець за оголошенням знаходить контактний номер продавця та зв’язується з ним в месенджері. Шахрай у спілкуванні з продавцем цікавиться товаром та пропонує оформити доставку через послугу доставки майданчика оголошень, після чого надсилає у месенджері посилання на фішінгову сторінку, імітуючу офіційний сайт платформи оголошень. Від продавця вимагається ввести дані банківської картки для отримання грошей за товар. Замість одержання грошей, продавець передає дані своєї банківської картки шахраю, який різними способами використовує кошти на рахунку потерпілого, у тому числі й кредитні.

Будьте уважні!

  • Не переходьте за підозрілими гіперпосиланнями. На фішинг можуть вказувати будь-які відмінності в URL-адресі.

 

  • Рекомендуємо ніколи не вводити конфіденційні дані на підозрілих сайтах.

 

  • Не повідомляйте нікому дані банківської картки, особливо CVV та PIN-код.

 

  • Під час розрахунків в мережі Інтернет можна використовувати Інтернет-картку (віртуальну картку), на яку переказувати кошти безпосередньо перед розрахунком та у сумі, необхідній для розрахунку.

 

Обовʼязково повідомляйте про злочинні схеми шахраїв до Богодухівського РВП  для притягнення винних до відповідальності.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.