Сальмонельоз – це небезпечно!
Сьогодні різні кишкові інфекції аж ніяк не рідкість. В умовах війни стрімко зросла загроза захворювання на різні інфекції. Одним з найнебезпечніших інфекційних захворювань вважається сальмонельоз.
Сальмонельóз — це гостра шлунково-кишкова інфекція, яка спричиняється через зараження бактеріями з роду Salmonella та супроводжується діареєю, інтоксикацією і зневодненням. В ускладнених випадках сприяє розвитку абсцесів внутрішніх органів і сепсису. Ця інфекція є серйозною медичною і соціальною проблемою. Її перебіг досить складний, особливо в дітей молодшого віку і людей похилого віку. Захворювання швидко поширюється і може переходити у хронічну форму.
За даними ДУ «Харківський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» в порівнянні з минулим роком за 6 місяців 2023-го на території Харківської області в розрізі окремих нозологічних форм відмічається зростання захворюваності сальмонельозом у 2,8 раза.
Джерело збудника інфекції – тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Людина в підтримці циркуляціях сальмонел у природі значно поступається тваринам.
Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів, яєць, особливо коли вони додаються в різні страви сирими.
Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя. Мікроби надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі, вони довго зберігаються і продовжують активно розмножуватися в м'ясних або молочних продуктах. Нерідко сальмонелу можна виявити в м'ясних салатах, м'ясному фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, а також у фруктах, ягодах і овочах. Часом інфекція може передаватися через воду.
Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передавання бактерій. Захворюваність у містах у 2 рази вища, ніж у селах.
Ці бактерії дуже рухливі та є анаеробами (організми, здатні жити без атмосферного кисню). Вірогідність зараження сальмонельозом у людини висока. Потрапляючи в зовнішнє середовище, палички сальмонел зберігаються довго:
- у ґрунті – до 18 місяців;
- у воді – близько 5 років;
- у кімнатному пилу – до 3 місяців;
- у м'ясі – до 2 місяців;
- у замороженому м'ясі – до 6 місяців;
- на яєчній шкаралупі – 2,5-3 тижні;
- у молочних продуктах: у сирах – до 1 року, у маслі – до 4 місяців, у кефірі – до 2 місяців, у молоці – до 20 днів.
Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб.
Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль у животі, нудота, блювання, діарея.
Профілактика сальмонельозу повинна включати широкий комплекс ветеринарних, санітарних та протиепідемічних заходів. Для запобігання поширенню сальмонельозу треба дотримуватися санітарно-гігієнічних нормативів при роботі з домашньою худобою та птицею, під час забоїв та обробки м'яса.
Щоб запобігти інфікуванню на сальмонельоз, необхідно дотримуватися простих правил:
- ретельно мити руки з милом після контактів з тваринами, приходу з вулиці, до початку приготування їжі, перед їжею, після відвідування туалету;
- мити дитячі іграшки та соски після їх падіння на підлогу;
- дотримуватися правил термічної обробки, зберігання харчових продуктів. Повинні дотримуватися не тільки терміни, але правила «товарного сусідства» в холодильнику;
- не купувати продукти на стихійних ринках;
- ретельно мити овочі, фрукти та зелень;
- яйця перед вживанням слід ретельно вимити із застосуванням харчової соди, готувати шляхом відварювання (не менше 5 хвилин після закипання) або обсмажувати з двох сторін, не пити сирі яйця;
- користуватися окремими обробними дошками й ножами для сирого м'яса і риби. Ретельно їх мити та обдавати окропом;
- сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;
- дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
- у жарку пору року утриматись від споживання продуктів, що швидко псуються: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.
При нагріванні до 70 °С збудники сальмонели гинуть через 5–10 хвилин. Проте якщо вони містяться в товщі великого шматка м'яса, то можуть деякий час витримувати й температуру кипіння. Під впливом дезінфікуючих розчинів сальмонели швидко гинуть.
Вакцини для специфічної профілактики сальмонельозу поки немає.
У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!
Будь ласка, пам'ятайте: самолікування може нашкодити вашому здоров'ю!
Богодухівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області