Дизентерія – небезпечна кишкова інфекція
У теплу пору року зростає загроза поширення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, які можуть призвести до серйозних ускладнень.
Група інфекційних захворювань, що відносяться до гострих кишкових інфекцій, включає такі захворювання, як дизентерія, сальмонельоз, ешеріхіоз, гострий гастроентерит, гострий ентероколіт, харчові токсикоінфекції, стафілококові отруєння. Кишкові інфекції часто зустрічаються у всіх країнах. Захворюваність залежить від соціально-економічних, кліматичних умов в країні, а також рівня розвитку медицини. Дизентерія вважається однією з найпоширеніших форм гострих кишкових інфекцій.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно на дизентерію хворіють близько 80 мільйонів людей, причому близько 700 тисяч з них помирає. У зв’язку з військовою агресією РФ значно збільшилась міграція населення нашої країни. Нестандартні умови життя та тимчасового перебування характеризуються відсутністю своєчасного й зручного доступу до води гарантованої якості та належних умов для зберігання харчових продуктів – основних факторів для попередження кишкових інфекцій.
За даними ДУ «Харківський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» в порівнянні з минулим роком за 6 місяців 2023 на території Харківської області у розрізі окремих нозологічних форм у порівнянні з минулим 2022 роком відмічається зростання захворюваності дизентерією (шигельозом) на 82,4%.
Дизентерія або шигельоз - це інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella, які проникають у шлунково-кишковий тракт, і там виділяють токсини, які негативно впливають на травлення та функцію внутрішніх органів.
Передається дизентерія фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною. Найбільш вразливі до шигельозу діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей у середньому в 4 рази вища, ніж у дорослих.
Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, бактеріоносіїв (людей, у чий організм потрапив збудник інфекції, але на здоров’я яких це не вплинуло, тому що імунна система адаптувалася до збудника), а також через воду, харчові продукти (за наявності в них хвороботворних бактерій), контактно-побутовим шляхом (за недотримання правил особистої гігієни).
Харчовий шлях реалізується через харчові продукти. На фрукти, ягоди та овочі бактерії потрапляють з ґрунту завдяки численним комахам або просто при забрудненні тим самим ґрунтом. Шигели дуже «люблять» молочні та м'ясні продукти, салати, холодні гарніри та закуски.
Водний шлях. Водойми залишаються наймасовішим джерелом дизентерії. В річки, ставки та озера бактерії потрапляють з фекаліями, неочищеними стічними водами. У водному середовищі вони живуть до місяця.
Дизентерія – це дуже серйозне захворювання. Однак уберегтися від нього нескладно. За появи перших симптомів шигельозу необхідно мінімізувати контакти з оточенням і звернутися за медичною допомогою. Провести діагностику і призначити методи лікування дизентерії у дорослих і дітей може тільки лікар.
Для профілактики дизентерії важливо дотримуватися простих і доступних кожному правил, а саме:
- ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати в чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- перед споживанням овочів, зелені, фруктів та ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково обдати окропом;
- для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
- при купівлі харчових продуктів у торговій мережі звертати увагу та терміни та умови їх зберігання, дотримуватись їх;
- не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- дотримуватись правил приготування страв;
- м’ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;
- захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці;
- никати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути захворювання шигельозом та іншими гострими кишковими інфекціями.
Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області