Богодухівська міська рада

Харківська область

Профілактика харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій

Дата: 09.08.2023 10:34
Кількість переглядів: 359

Богодухівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області  звертає увагу на те, що в теплу пору року  легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов’язані із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань, оскільки створюються сприятливі умови для розмноження і розповсюдження шкідливих бактерій у довкіллі.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в кишечнику людини й характеризуються розвитком діареї. Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції.

Гострі кишкові інфекції виникають унаслідок вживання заражених продуктів або води. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

Найчастіше чинниками передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко й деякі молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Тварини також часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які спричиняють інфекційні захворювання та харчові отруєння.

Харчові отруєння – це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання в їжу продуктів, що мають шкідливу дію (через розвиток у них шкідливих мікроорганізмів чи внаслідок вмісту різних токсичних речовин).

Одне із найбільш поширених джерел харчових отруєнь – продукти, заражені мікробами, що виділяють дуже сильні токсини (отрути білкового походження). Це, у першу чергу, Clostridium botulinum — збудник ботулізму. Також досить часто випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються за кімнатної температури на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці (тістечка з кремом, деякі молочні продукти, паштети).

Здебільшого групові інфекційні захворювання та харчові отруєння виникають після проведення масових святкових заходів,  весіль, ювілеїв тощо.

         Ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання низки гігієнічних правил.

         Для профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь треба дотримуватись таких  рекомендацій:

1. Не вживати продукти й напої за найменшої підозри на  їх недоброякісність та  недотримання  термінів  споживання, зберігати продукти харчування тільки у  спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін.

2. Зберігати  їжу захищеною від комах, гризунів та інших  тварин. 

3. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.  Купуючи будь-які харчові продукти в торговельній мережі,  споживач має право вимагати у продавця документи, що  підтверджують якість та безпеку продукції. 

4. Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.  У разі харчування в непристосованих умовах (ліс, пляж тощо)  виключати контакт продуктів із ґрунтом та піском. 

5. Не готувати продукти із «запасом»; приготовані страви  бажано вживати відразу, а в разі повторного  споживання вони мають проходити вторинну термічну обробку, зберігання виготовленої страви без холоду не  повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.

6. Не брати в дорогу продукти, що швидко псуються  (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або  інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

7. Не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно  добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом. 

8. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття  посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо). 

9. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки із централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану воду.  При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки,   туризм тощо) для миття посуду й рук вода  має бути профільтрована і прокип’ячена.

 10. Дотримуватися правил особистої гігієни - перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди  мити руки з милом, ретельно мити руки з  милом після користування громадським транспортом, після відвідування туалету.

 11. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей із правилами харчування та правилами дотримання особистої  гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди, трави та інші рослини.

 12. Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гострі кишкові інфекції й зберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких!

Проте, якщо раптом у вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції (ГКІ) чи харчового отруєння, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

 

Богодухівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь