Богодухівська міська рада

Харківська область

ЯКА ВІДМІННІСТЬ МІЖ СТАТУСАМИ  УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ?

Дата: 24.07.2023 14:34
Кількість переглядів: 1229

Фото без описуЗ початку збройної агресії рф проти України тисячі осіб вступили до лав оборони території нашої країни. Захищаючи землі українського народу від агресора, з часом набули певного статусу. 

          Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» ветеранами є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До них належать: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни.

У чому ж полягає відмінність між цими статусами?

Статус учасника бойових дій (УБД) можуть отримати військовослужбовці, які безпосередньо брали участь у бойових завданнях по захисту Батьківщини або залучались до виконання бойових завдань у складі військових підрозділів, з'єднань, об'єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі або інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час. Для підтвердження їхньої участі потрібно отримати відповідні документи, такі як:

 

►довідки про участь у бойових діях;

►витяги з бойових наказів;

►витяги з розпоряджень;

► витяги з журналів, та інше.

До осіб з інвалідністю внаслідок війни належать особи з числа військовослужбовців, які під час захисту Батьківщини, виконання бойових завдань або обов’язків військової служби отримали інвалідність, внаслідок поранення, каліцтва, контузії або захворювання.

Пільги та соціальні гарантії

Різниця між цими статусами також полягає в обсягах пільг та соціальних гарантій. Найбільше передбачено для осіб з інвалідністю внаслідок війни, дещо менше – для учасника бойових дій.

На пільги у сфері медичного обслуговування та трудовій діяльності обидні категорії мають однакові права. У разі скорочення, особи з цими статусами мають переважне право на залишенні на роботі.

 А от у житлово-комунальній сфері існують певні розбіжності. Так, особи з інвалідністю внаслідок війни мають знижку 100% в оплаті за користування житлом, учасники бойових дій — 75%.

Щодо забезпечення капітальним ремонтом житлових будинків та квартир, то особи з інвалідністю внаслідок війни мають на це право, натомість для осіб зі  статусом учасника бойових дій таке право не передбачено.

Що стосується транспортної сфери, то пільги на проїзд мають лише учасники бойових дій.

 

  У разі, якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті, звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, яке знаходиться за адресою: 

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;

 

          Джерела:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3551-12/conv#n42

         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.