Богодухівська міська рада

Харківська область

ЯК ОТРИМАТИ ТА КУПУВАТИ ЛІКИ ЗА ДОПОМОГОЮ Е-РЕЦЕПТА

Дата: 12.07.2023 13:53
Кількість переглядів: 69

Фото без описуЧерез набрання чинності 01 квітня 2023 рок Наказу Міністерства охорони здоров’я України №494 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України щодо призначення та відпуску лікарських засобів і медичних виробів за рецептом” у населення виникло багато питань,  щодо порядку порядку отримання ліків.

Почали ширитися чутки, що тепер всі ліки відпускатимуться тільки за рецептом. Однак це не правильне розуміння, оскільки даним наказом запроваджено зміни саме в придбанні рецептурних ліків через електронний рецепт, який прийшов на зміну паперовому. Такі нововведення обґрунтовані посиленням контролю за обігом рецептурних препаратів та зменшенням кількості випадків самолікування серед громадян. Крім цього, так буде  набагато зручніше для всіх — і лікарів, і пацієнтів, і фармацевтів. Проте, паперовий рецепт буде дійсним до кінця дії воєнного стану і аптеки його прийматимуть теж нарівні з електронним. Важливо лише те, щоб людина мала підтвердження, що  лікування їй прописав лікар.

         ЩО ТАКЕ РЕЦЕПТУРНІ ЛІКИ?

Рецептурні ліки – це препарати, прийом яких має контролюватися лікарем, оскільки ці засоби мають підвищений ризик виникнення побічних ефектів, несуть ризик зловживання чи виникнення залежності або ж мають складний спосіб застосування.

ЯК ОТРИМАТИ Е-РЕЦЕПТ ?

Для отримання електронного рецепту, пацієнту необхідно звернутися до лікаря. Це може бути лікар як державного, так і приватного закладу, який під час огляду встановить чи необхідні вам рецептурні ліки. В  разі потреби, у рецепті вкаже дозування, тривалість прийому та активну речовину. Після цього рецепт буде зареєстровано в Електронній системі охорони здоров’я. Потім ви отримаєте SMS-повідомлення з номером вашого е-рецепта і кодом, який треба буде показати фармацевту при купівлі ліків.

Якщо ж Ви не маєте мобільного телефона або бажаєте отримати роздрукований е-рецепт, то можете просити у лікаря надрукувати його у вигляді інформаційної довідки.

Придбати ліки за електронним рецептом можна буде протягом 10 днів (якщо це наркотичні (психотропні) ліки) або протягом 30 днів (всі інші рецептурні ліки). Якщо термін дії е-рецепта сплив, то він анулюється. Рецептурні препарати прописуються для використання не більше ніж на 90 днів.

 

         ЯКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ВИМОГ ЗАКОНУ ЩОДО ПРОДАЖУ РЕЦЕПТУРНИХ ЛІКІВ?

Статтею 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення  передбачено, що за реалізацію (відпуск) лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 850 грн. до 1700 грн.), а за повторне порушення протягом року – від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів (від 1700 грн до 3400 грн).

Відповідальність за продаж рецептурних ліків несуть аптеки, відпуск препаратів у яких зі свого боку має контролювати Держлікслужба.

 

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, які знаходяться за адресами:

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;

•  м. Валки, вул. Харківська, 2;

•  смт. Коломак, пров. Свободи, 2а;

•  смт. Краснокутск, вул. Миру, 138.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Джерело: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0520-23#Text

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.