Профілактика інфекційних захворювань та харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням риби
Через підрив Каховської ГЕС російськими окупантами рівень води в деяких регіонах критично знизився, в результаті сталося серйозне забруднення водойм, що спровокувало загибель риби у великих обсягах.
Риба, яка живе в забрудненій воді, може накопичувати токсичні речовини в своєму тілі, що можуть бути шкідливими для здоров’я людини та тварин. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників паразитів, небезпечні хімічні речовини, збудники інфекційних захворювань, може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму – дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.
Згідно доручення голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів № 01-10.1/5/15-2023 від 16.06.2023 щодо участі у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої підривом греблі Каховської ГЕС, зокрема щодо запобігання виникнення та розповсюдження спалахів інфекційних хвороб, групових та індивідуальних харчових отруєнь, масових неінфекційних захворювань (отруєнь), пов’язаних із вживанням риби та морепродуктів, отриманих з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей діє заборона реалізації на агропромислових ринках риби та морепродуктів, отриманих з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей та забезпечений посилений державний ветеринарно-санітарний контроль.
Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендує найближчим часом утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби та
закликає дотримуватися таких рекомендацій:
-
не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка
була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
-
вживайте консерви тільки промислового виготовлення, оскільки
технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
-
не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а
саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.
Нагадуємо, що живу рибу дозволено споживати тільки ту, яка реалізується в супермаркетах, рибних магазинах. Також таку, яка реалізується на агропродовольчих ринках, якщо вона пройшла ветеринарно-санітарну експертизу в Державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках після вхідного документального контролю:
-
кожна партія живої риби надходить на ринки тільки за товарно-
транспортними накладними, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку, з видачею експертних висновків;
-
живу рибу перевозять у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах
і бочках, поверхні яких легко миються та дезінфікуються;
-
умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам
нормативно-правових актів. Термін зберігання й реалізації живої риби за температури води в ємності +11-+15 °C: в осінньо-зимовий період – 48 годин; у весняно-літній період – 24 години (не більше);
-
не підлягає продажу: жива та охолоджена риба з ознаками
паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.
Дотримуйтесь санітарних норм та правил. Бережіть себе, своїх дітей, свою родину! Будьте здорові!
Богодухівське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Харківській області