Богодухівська міська рада

Харківська область

ЯК ВРЯТУВАТИСЯ ВІД ЗАСТОСУВАННЯ ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ ЧИ АВАРІЇ НА АЕС

Дата: 23.06.2023 08:47
Кількість переглядів: 138

Фото без описуЗадля послаблення бойового духу України та підтримки наших партнерів керівництво росії використовує постійні погрози та залякування українців та світ у застосуванні ядерної зброї.

Застосування зброї масового ураження є  МАЛОЙМОВІРНИМ, але все ж таки ми маємо бути до цього готові та мати певний алгоритм дій у разі виникнення будь-яких надзвичайних ситуації, зокрема застосування ядерної зброї чи умисне спричинення аварії на АЕС.

 

ЩО ТАКЕ ЯДЕРНА ЗБРОЯ?

 

Ядерна зброя є зброєю масового ураження. Ядерні заряди можуть бути розміщені на різних типах ракет, торпед, бомб та артилерійських снарядів, якими росія постійно обстрілює нашу територію. Зрозуміти, що це була ядерна зброя, можна тільки після безпосереднього вибуху та отримання інформації про радіоактивне забруднення території.

 

ДІЇ, ЯКЩО ЯДЕРНИЙ ВИБУХ ЗАСТАВ ВАС НА ВУЛИЦІ?

  • помітивши спалах у небі (або його відбиття від поверхонь), у жодному разі не дивіться в той бік. Це загрожує опіком рогівки, спалаховою сліпотою та опіком очей.

  • лягайте на землю. Спробуйте знайти в секундній доступності заглиблення або виступ, за  яким можна сховатись від ударної хвилі та уламків.

  • спробуйте закрити всі відкриті частини тіла: ляжте ногами в бік вибуху, обличчям донизу, підкладіть руки під себе, щоб захистити їх від опіків та травмувань, прикрийте коміром відкриту ділянку шиї.

  • по можливості, прикрийте вуха навушниками, відкрийте рот поки не пройде вибухова хвиля — це захист від баротравми.

  • прикрийте рот і ніс маскою, тканиною одягу або хусткою, дихайте через них. Однак ці підручні засоби не можуть повністю захистити від внутрішнього опромінення. Тому важливо якнайшвидше потрапити в укриття. Біжіть в укриття одразу, як з’явиться можливість звестися на ноги й коли минула вибухова хвиля від застосування ядерної зброї. Бігти треба враховуючи напрям вітру. Якщо він дме з епіцентру вибуху – пересувайтесь перпендикулярно (ліворуч або праворуч) напряму вітру. В іншому випадку – рухайтесь проти вітру.

 

ДІЇ, ЯКЩО ЯДЕРНИЙ ВИБУХ ЗАСТАВ ВАС У ПРИМІЩЕННІ?

  • переконайтесь, що в приміщення не потрапляє повітря. Закрийте всі вікна, двері, вентиляційні отвори, вимкніть кондиціонер та обігрівач. За можливості перейдіть у кімнату, де немає вікон.

  • залишайтесь в укритті впродовж 24 годин, якщо органи влади не нададуть інших інструкцій щодо переміщення чи евакуації. Аби не пропустити інструкції, не вимикайте радіоприймач або інший засіб зв’язку.

  • не їжте й не торкайтесь нічого, що могло зазнати радіоактивного забруднення.

  • якщо члени вашої сімʼї на момент застосування ядерної зброї були в іншому укритті, вони мають залишитись там, доки не буде дозволу покинути його.

  • тримайте своїх домашніх тварин усередині укриття.

  • не вживайте водопровідну воду до отримання відповідного повідомлення про її безпечність.

 

ПЕРША ДОПОМОГА ПОСТРАЖДАЛИМ

Під час надання допомоги потерпілому потрібно дотримуватись наступних

дій:

  • перш за все необхідно видалити радіоактивні речовини з його одягу (роздягнути або попросити роздягнутися) та обробити шкіру теплою водою з милом;

  • якщо є відкриті рани потрібно накрити шкіру навколо для того, обмежити поширення радіоактивного забруднення на інші ділянки тіла та обережно промити рани великою кількістю води або фізіологічного розчину;

  • обережно протерти вуха та ніс зволоженим стерильним аплікатором із ватним наконечником;

  • обробити ротову порожнину та очі. Необхідно почистити зуби зубною пастою й кілька разів прополоскати рот 3% розчином лимонної кислоти. При ураженні мигдалин доцільно прополоскати горло 3% розчином перекису водню. А очі необхідно обережно промити великою кількістю фізіологічного розчину або води.

  • помити волосся теплою водою з м’яким милом або шампунем. Воду, якою мили волосся, не можна використовувати для миття інших частин тіла. Уникайте потрапляння забрудненої стічної води в очі, вуха, ніс або рот. Висушіть волосся чистими рушниками;

  • при транспортуванні постраждалого   потрібно загорнути   його  у     два    шари простирадла та слідкувати за температурою тіла.

 

ЙОДОПРОФІЛАКТИКА

! Йодопрофілактика проводиться тільки у разі офіційного повідомлення щодо її необхідності.

Йодопрофілактика полягає в одноразовому прийомі таблетованого йодиду калію. Другий прийом передбачено в разі пролонгованого (більше 24 годин) або повторного впливу і якщо людина вживала забруднену їжу або воду.

Дозування йодиду калію (таблетки):

  • немовлята від народження до 1 місяця – 16 мг

  • діти (від 1 місяця до 3 років) – 32 мг

  • діти (від 3 до 12 років) – 62,5 мг

  • підлітки (від 12 до 18 років)- 125 мг

  • вагітні, матері-годувальниці та дорослі (до 40 років) – 125 мг

 

Головне, у випадку виникнення надзвичайної ситуації необхідно дотримуватись єдиного для всіх правила – ПОЧУЛИ СИРЕНУ, ПРЯМУЙТЕ В УКРИТТЯ !  Окрім того, увімкніть радіо, телебачення або скористайтесь інтернетом для отримання сповіщення про відповідну загрозу та про подальші дії. Оперативну інформацію має повідомити ДСНС, Генштаб, поліція чи місцева влада на сторінках їх офіційних сайтів чи соцмереж або в офіційних каналах у Viber чи Telegram. Якщо інтернет-звʼязок буде нестабільним, можна використовувати полегшені версії соцмереж (Facebook Lite, Messenger Lite).

Однак, у разі відсутності електропостачання, заздалегідь подбайте про наявність радіоприймача з живленням від батарейок. Це може бути єдиним засобом звʼязку в надзвичайній ситуації.

 

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, які знаходяться за адресами:

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;

•  м. Валки, вул. Харківська, 2;

•  смт. Коломак, пров. Свободи, 2а;

•  смт. Краснокутск, вул. Миру, 138.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.