Богодухівська міська рада

Харківська область

Як діяти у ситуації домашнього насильства?

Дата: 30.05.2023 11:36
Кількість переглядів: 44

У ситуацію, коли власний дім стає небезпечним місцем, щороку потрапляють тисячі українців. Лише у 2022 році Нацполіція зафіксувала понад 250 тис. звернень щодо домашнього насильства. Вочевидь, це не повна статистика, адже чимало постраждалих замовчують свою проблему. Та важливо знати, що поруч є ті, хто можуть допомогти захиститися від кривдника.

 

Система безоплатної правової допомоги (БПД) забезпечує допомогу юристів та залучення адвокатів. Це – мережа бюро (офісів) правової допомоги по всій Україні та дистанційні сервіси отримання правових послуг. У системі БПД працюють досвідчені юристи, які надають консультації, можуть допомогти з підготовкою документів, складанням заяв до правоохоронних органів. За потреби, для представництва інтересів постраждалих у суді можуть залучатися адвокати, ця послуга також буде безоплатною. А партнерські установи системи БПД можуть надати психологічний супровід.

 

Як захистити себе у випадку домашнього насильства з допомогою юристів

 

  • Зателефонуйте до контактного центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 або зверніться до найближчого бюро https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

  • Юристи пояснять, що робити, аби захиститись та підкажуть, як діяти, коли поліція не допомагає. А також допоможуть зібрати докази та скласти заяви до поліції та органів опіки.

 

  • У разі потреби вам можуть призначити адвоката, послуги якого будуть безоплатні.

 

 

Що робитиме адвокат/юрист, призначений системою БПД

  • Представлятиме ваші інтереси в суді чи інших державних органах

  • Допоможе скласти необхідні документи: заяву на видачу обмежувального припису, заяви на відшкодування матеріальної/моральної шкоди, заяву до суду про бездіяльність слідчого тощо

  • Допомогти отримати направлення до шелтера/притулку для постраждалих від домашнього насильства  

 

Як можна покарати кривдника та захистити себе, розповідає начальниця відділу з питань гендерної політики, запобігання та протидії домашньому насильству Координаційного центру з надання правової допомоги Діана Бабаян:

 

«Перше, що варто зробити, щоб притягнути кривдника до відповідальності – це повідомити про скоєне правоохоронні органи. Також варто звернутися до юристів і психологів для фахового супроводу. Наступним кроком для захисту від подальшої агресії кривдника може бути отримання обмежувального припису. Суд може видати його за результатом розгляду заяви, навіть без визнання кривдника винним у вчиненні домашнього насильства. У разі невиконання обмежувального припису кривдника можна притягнути до кримінальної відповідальності — арешту на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до двох років».

 

Обмежувальний припис видає суд за результатом розгляду відповідної заяви, строком від 1 до 6 місяців, з можливістю продовження його дії. Права кривдника на цей період обмежуються, це може бути:

 

  • заборона перебувати в місці спільного проживання;

  • усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом спільної власності;

  • заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;

  • заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу;

  • заборона писати, телефонувати тощо.

 

Усі ці заходи вживаються для того, щоб убезпечити постраждалих.

 



Переглянути фото


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь