Богодухівська міська рада

Харківська область

ДОПОМОГА СІМ’ЯМ ПОМЕРЛИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Дата: 09.05.2023 10:16
Кількість переглядів: 81

Жорстка та кривава війна щодня забирає життя найкращих представників нашої української нації. Ціною власного життя, вони виборють життя українців під мирним небом.

Родичи загиблого військовослужбовця мають право на отримання грошової допомоги; яка складається з:

  • грошової виплати у розмірі 15 мільйонів гривень (згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 168 від 28 лютого 2022 року);

  • допомоги на поховання у розмірі 5 прожиткових мінімумів (згідно з  постановою Кабінету Міністрів України № 829 від 22 травня 2000 року).

25 січня 2023 року Міністерством оборони України прийнято                       Наказ  № 45 «Про затвердження Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця Збройних Сил України в період дії воєнного стану.

Даним документом внесено деякі зміни щодо порядку виплати грошової допомоги родинам полеглого військовослужбовця. Згідно з цими змінами, допомога виплачується у разі:

  • якщо військовий загинув під час дії воєнного стану;

  • внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва),

що сталися в період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі в бойових діях чи інших заходах, зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора у період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення.

 

 

Хто має право на цю допомогу?

Статтею 161 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено, що допомога розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, які зазначені в цій статті, а саме:

  • батьків;

  • одного із подружжя, який не одружився вдруге;

  • дітей, які не досягли повноліття;

  • утриманців загиблого (померлого). (Утриманцями вважаються члени сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення)".

Проте, є обов’язкова умова: родичі загиблого не повинні проживати у РФ чи в Білорусі, а також не можуть бути засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність чи пособництво державі-агресору.

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, які знаходяться за адресами:

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;

•  м. Валки, вул. Харківська, 2;

•  смт. Коломак, пров. Свободи, 2а;

•  смт. Краснокутск, вул. Миру, 138.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь