Богодухівська міська рада

Харківська область

До уваги суб’єктів господарювання. Набула чинності норма Закону України,яка передбачає остаточну заборону використання пластикових пакетів у магазинах та на ринках.

Дата: 28.04.2023 14:29
Кількість переглядів: 70

Фото без описуЗ 1 січня 2023 року набула чинності норма Закону України  №1489, «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», яка передбачає остаточну заборону використання пластикових пакетів у магазинах та на ринках.

На кого поширюється ця заборона:

-об’єкт роздрібної торгівлі - місце провадження діяльності суб’єкта господарювання, який здійснює продаж товарів кінцевим споживачам, незалежно від форми власності, розташування, розміру, обсягу або способу такої торгівлі

-об’єкт громадського харчування - місце провадження діяльності суб’єкта господарювання у сфері громадського харчування, який здійснює виробничо-торговельну діяльність (виробництво та/або доготовку, доставку, продаж та організацію споживання продукції власного виробництва і закуповуваних товарів), незалежно від форми власності, розташування, розміру, обсягу або способу ведення діяльності;

-об’єкт надання послуг - місце провадження діяльності суб’єкта господарювання у сфері надання послуг, в якому може здійснюватися розповсюдження пластикових пакетів.

Пластикові пакети мають замінити біорозкладні пластикові пакети - пластикові пакети, що розкладаються за участю мікроорганізмів на елементи природного походження та відповідають встановленим національними або гармонізованими європейськими стандартами нормам щодо утилізації способом компостування або біорозкладання.

За порушення норм Закону України  №1489 до суб’єктів господарювання застосовуються такі адміністративно-господарські штрафи (ст. 6 Закону):

- штраф №1 (діє з 09.03.2022 р.) за розповсюдження тих типів пластикових пакетів, які знаходяться під забороною - у розмірі від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто від 8500 грн до 17000 грн.

- за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто рецидив означатиме штраф від 17000 грн до 34000 грн.

- за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів (і тут вже йдеться про ті пакети, які розповсюджувати дозволено, але платно) - у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто від 1700 грн до 3400 грн.

- за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто від 3400 грн до 8500 грн.за перше порушення вищезазначеного Закоку   загрожує штраф від 8,5 до 17 тисяч гривень, а рецидив полегшить кишеню власника вже на 17-34 тисячі гривень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь