Богодухівська міська рада

Харківська область

Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії

Дата: 26.04.2023 09:35
Кількість переглядів: 106

Фото без описуФахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Богодухівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області на  виконання наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області від 17.03.2020 № 704 «Про виконання Доручення т.в.о. голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 16.03.2020 №601-10.1/15» продовжують комісійні перевірки дотримання вимог санітарного законодавства на об'єктах централізованого та децентралізованого водопостачання.

 

В ході перевірок спеціалістами виявляється ряд порушень вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні громадських колодязів. Як результат, вода може бути  фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми. Одним із хімічних елементів питної води є нітрати. Згідно з державними стандартами, концентрація нітратів у питній воді не повинна перевищувати ≤ 50,0 мг/дм3.

Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання, внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив. Ще можливі причини - невдале розташування компостних ям, дворових вбиралень, гноєсховищ, майданчиків підземної фільтрації, складів мінеральних та органічних добрив відносно джерела водопостачання (свердловини або колодязя. З підвищеним рівнем нітратів у питній воді пов’язують виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія.

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.

 На водно-нітратну метгемоглобінемію хворіють, зазвичай, немовлята, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/л). У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, чим менша дитина, тим тяжче перебігає хвороба. Внаслідок порушення нормального формування кров’яних тілець шкіра дитини набуває синьо-сірого відтінку.

Частіше всього до захворювання на метгемоглобінемію у новонароджених дітей призводить вживання питної води, або приготування дитячих молочних сумішей на воді з приватних криниць або інших джерел децентралізованого водопостачання (колодязів),  яка містить значну кількість нітратів. При цьому кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність майже у два рази, а забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах - чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Фахівці Богодухівського районного управління наголошують, що для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:

  • не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники;

  • дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо);

  • відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією (після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення);

  • територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

  • пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%.

Відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10  «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною», Закону України  «Про питну воду та питне водопостачання», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя» відповідальність за якість води та стан джерел централізованого і децентралізованого водопостачання в населених пунктах покладено на органи місцевого самоврядування та на власників колодязів.

   Якщо ви вживаєте воду із колодязя чи джерела – перевірте її на рівень нітратів. Це можна зробити в будь-якій хімічній лабораторії, яка атестована на визначення хімічних показників, у тому числі на визначення рівня нітратів у питній воді.

     Не забувайте, дослідження питної води на вміст нітратів може вберегти ваше здоров’я та здоров'я ваших дітей!

Богодухівське районне управління Головного управління     Держпродспоживслужби в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь