Богодухівська міська рада

Харківська область

Весняний авітаміноз у дітей

Дата: 31.03.2023 11:11
Кількість переглядів: 114

Фото без описуСьогодні Україна проходить через найскладніші  випробування в історії. Але здоров’я дітей залишається пріоритетом попри всі обставини.

 

Під час харчування дітей у закладах освіти забезпечується різноманітність харчування шляхом складання примірного чотиритижневого сезонного меню з включенням окремих страв до щоденного раціону з дотриманням калорійності окремих прийомів їжі, мінімальних вимог до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць та інших продуктів, які відповідають нормам харчування. Таким чином меню згідно якого харчуються діти збалансовано та відповідає вимогам санітарного регламенту для закладів освіти.

На теперішній час у зв’язку з переходом більшості навчальних закладів на он-лайн навчання можливе порушення режиму здорового і збалансованого харчування дітей та підлітків.

Дефіцит вітамінів в організмі дитини має свої наслідки. Насамперед, небезпека полягає в тому, що коли тривалий час в організм не надходить достатньо вітамінів, то при надходженні вітаміну з їжею в достатній кількості, організм уже не в змозі його засвоїти в необхідному обсязі.

Авітаміноз – це дефіцит вітамінів в організмі. Весняний авітаміноз – вражає людей з настанням тепла. Здебільшого діти найпершими відчувають вплив весняної нестачі вітамінів. Після виснажливого зимового періоду організму дитини потрібні сили, а саме – вітаміни, які допоможуть адаптуватися до нового сезону та більшої активності.

Ознаки весняного авітамінозу залежать від того, чого саме бракує в організмі. Навіть нестача одного вітаміну може призвести до порушення обміну речовин та виникнення хронічних захворювань.

Важливо розуміти, що віруси циркулюють навколо нас цілий рік, і крім сезонних простудних захворювань є безліч інших, не менш серйозних для зростаючого організму. Знижений імунітет дає старт для активізації багатьох вірусів, що живуть в нашому організмі. Тому стан здоров'я дитини вимагає не меншої уваги навесні.

Виявити дефіцит вітамінів у дитини можна за певними симптомами:

  • погіршення зору;
  • сухість шкіри, тріщини, свербіж, лущення;
  • захворювання слизових оболонок горла, рота, язика, губ;
  • порушення сну;
  • дратівливість;
  • проблеми з зубами та яснами;
  • загострення хронічних захворювань;
  • зміна смакових уподобань.

 

Основними профілактичними заходами, спрямованими на попередження розвитку вітамінної недостатності є повноцінне харчування. Добре збалансована дієта – це, як правило, все, що потрібно для боротьби з авітамінозом та забезпечення вашої дитини необхідними поживними речовинами.

Деякі поради щодо здорового та збалансованого харчування для дітей включають в себе наступне:

  • вибирайте різноманітні продукти, щоб діти мали змогу вибирати та смакувати, ідеальний прийом їжі повинен включати продукти  з кожної харчової групи: злаки, білок, молочні продукти, фрукти та овочі;
  • намагайтесь заповнювати половину тарілки вашої дитини овочами та фруктами;
  • вводьте в раціон дитини кисломолочні продукти;
  • спробуйте додати в раціон цільнозерновий хліб, вівсянку та коричневий рис.

 

Дітям потрібно щодня споживати білок. Багаті на білок наступні продукти: м'ясо курки, індички, яловичини, риба, яйця, боби, горіхи. Варто налагодити або відкоригувати режим сну і активності. Намагайтеся більше чaсу проводити на свіжому повітрі, адже з першими сонячними променями дитина отримує вітамін D, який необхідний для нормального формування кісткової системи.

Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть відновити  та зберегти вам та вашим дітям свої життєві функції організму в розпал весняного авітамінозу і запобігти його появі в майбутньому.

Будьте здорові!

 

Богодухівське районне управління Головного управління

                   Держпродспоживслужби в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь