Богодухівська міська рада

Харківська область

Кишковий ієрсиніоз

Дата: 21.03.2023 14:19
Кількість переглядів: 123

Фото без описуІєрсиніоз — це група гострих інфекційних захворювань, які викликаються бактеріями роду Yersinia.

 

Ієрсиніоз залишається актуальною проблемою сучасної інфектології через поліморфність клінічної картини, неспецифічність проявів та труднощі в діагностиці, а також через можливість розвитку генералізованих форм інфекції, які закінчуються летально. Це захворювання передається аліментарним шляхом і характеризується інтоксикацією, з переважним ураженням шлунково-кишкового трактату, опорно-рухового апарату та шкіри. Збудники іерсиніозної інфекції широко розповсюджуються в природі, ними забруднений ґрунт полів, хворіють тварини, риби, птахи, вони знаходяться на поверхні овочів, коренеплодах,  пилу, повітрі і воді водойм.

Основними переносниками ієрсиніозу для людини є не тільки хворі люди, а і гризуни, собаки, коти, свині, велика рогата худоба, птахи, кролі та ін. Людина інфікується від тварин не лише контактно-побутовим шляхом, але і фекально-оральним (харчовим)  шляхом (тобто при вживанні їжі і води, які були забруднені екскрементами тварин), який, у більшості кількості випадків, є найрозповсюдженішим. 

Важливо знати! Збудник ієрсиніозу довгий час може знаходитись і розмножуватись на різних продуктах харчування – на кондитерських виробах і хлібах (до 16 – 25 днів), молочних (до 17 днів), вершковому маслі (до 124 днів), на овочах ієрсинії можуть зберігатися в 3-х місяців.

Ієрсиніоз вражає всі вікові групи. Більш важчі форми відмічаються у дітей молодшого віку, у дорослих часто проходять легкі і безсимптомні форми хвороби.

Основні симптоми хвороби є біль в животі, нудота, блювота, загальна слабкість, біль в м’язах, суглобах, лихоманка, озноб, діарея, висип на долонях и підошвах. Схожі симптоми можна спостерігати при гастроентеритах будь-якої етіології.

Пік захворювання припадає на осінній і весняний періоди.

Профілактика ієрсиніозу.

Для того, щоб уникнути захворювання на ієрсиніоз, бажано дотримуватись:

- правил зберігання овочів, фруктів (особливо весною в овочесховищах)  та інших продуктів, правил приготування їжі, а також правил особистої гігієни;

не слід купувати, зберігати та вживати в їжу овочі, фрукти та ягоди із ознаками псування;

- для приготування салатів та інших страв із овочів та фруктів, які вживаються в сирому вигляді, необхідно ретельно їх відбирати, мити, чистити;

- окремо необхідно обробляти свіжу капусту, моркву, цибулю при підготовці салату.  Редис, будь-яку зелень необхідно ретельно перебрати, замочити у воді, потім промити під проточною водою;

заправляти салати з овочів слід безпосередньо перед використанням;

- м’ясо, птиця та інші продукти тваринного походження необхідно піддавати достатній термічній обробці (варити, смажити, тушити до повної готовості);

- для пиття використовувати якісну питну воду (кип’ячену або бутильовану, фасовану в заводській упаковці);

- готові до вживання продукти і страви потрібно зберігати окремо від сирих продуктів (м’ясо, птиця, яйця, риба, овочі та фрукти).

- харчові продукти в холодильнику, зберігати в закритих контейнерах або пакетах;

- для обробки сирих та готових продуктів необхідно використовувати роздільний кухонний інвентар і посуд (роздільні дошки, ножі, миски);

- приміщення для зберігання харчових продуктів, необхідно захищати від проникнення гризунів та птахів;

- вчасно проводити дератизаційні заходи!

При перших ознаках захворювання необхідно звернутись до лікаря, згадати і повідомити його, які продукти вживались в останні дні, і чи є вдома гризуни.

Дотримуйтесь цих правил і пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати.

 

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.