Богодухівська міська рада

Харківська область

Увага! Новий штам короновірусу

Дата: 23.02.2023 10:51
Кількість переглядів: 69

Фото без описуУ світі почав поширюватися новий штамп підвиду COVID-19 – Omicron XBB.1.5, або «Кракен».

На засіданні ВООЗ 5 ciчня 2023 року технічна консультативна гpyпa ВООЗ з еволюції  вірусу дійшла висновку, що цей субваріант може сприяти збільшенню рівнів захворюваності. Також він доволі швидко заміщує стандартний варіант Omicron, який циркулював раніше

«Штам «Кракен»  є наслідком злиття двох різновидів штаму «Омікрон». Цей варіант є дуже заразним через надзвичайно високу активність зв'язування вірусу з клітинами людини (аналогія з міфічним Кракеном, який щупальцями обплутує свою жертву).

Щонайменше 30 країн світу вже виявили варіант Omicron XBB. 1.5.

Цей варіант коронавірусу почав домінувати у США лише за кілька тижнів.

24 січня 2023 року в Україні також зафіксували перший випадок зараження новою сублінією варіанта SARS-CoV-2 «Omicron» XBB.1.5, a6o «Кракен». Референс-лабораторія з діагностики вірусних та особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я підтвердила перший випадок в Україні  хворого на мутацію варіанту Omicron XBB.1 .5 коронавірусу SARS-CoV—2. Пацієнт з Сумської області, вакцинований проти COVID-19 не був.

У МОЗ повідомили, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, «Кракен» не має специфічних мутацій, які б могли робити його небезпечнішим за інші субваріанти. Проте порівняно з попередніми штамами, цей штам найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Симптоми «Кракена»:

  • підвищення температури;
  • загальна слабкість;
  • головний i м’язовий біль;
  • нежить i чхання, кашель;
  • першіння в горлі;
  • в окремих випадках може погіршитися апетит та виникнути діарея/

Як повідомлялося, за даними МОЗ, щотижня в Україні фіксується 3,5-4 тис. випадків захворювань на коронавірусну хворобу i 2 тис. госпіталізацій.

Богодухівське районне управління Головного управління держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що найбільш ефективним методом запобіганню наслідків від важкого захворювання на Covid- 19 та його потенційно нових штамів – є доступна та безоплатна вакцинація. Для щеплення не обов’язково мати декларацію з лікарем, охочі можуть вакцинуватись у найближчому пункті щеплень чи центрі масової вакцинації.

Будьте здорові та бережіть своє життя та життя ваших рідних!

Богодухівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь