Богодухівська міська рада

Харківська область

ВИЗНАННЯ ОСОБИ ТАКОЮ, ЩО ВТРАТИЛА ПРАВО КОРИСТУВАННЯ ЖИТЛОВИМ ПРИМІЩЕННЯМ

Дата: 09.12.2022 15:29
Кількість переглядів: 170

Фото без описуПраво власності гарантується та захищається Конституцією України, Цивільним кодексом України, Житловим Кодексом, тощо.

Так, Конституція України у ст. 47 проголошує, що кожен має право на житло. Держава гарантує не тільки свободу його придбання, але й можливість стабільного користування житлом, його недоторканість, а також недопущення примусового позбавлення житла, не інакше, як на підставі закону і за рішенням суду.

Глава 23 Цивільного кодексу України встановлює, що громадянин, який став власником житла, має право розпоряджатися ним на свій розсуд.

Стаття 383 ЦК України передбачає, що власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживння членів своєї сім’ї, інших осіб.

Часто родичам, знайомим, друзям необхідно допомогти із вирішенням питання реєстрації місця проживання, як кажуть в народі – «пропискою». Власники реєструють в своєму помешканні осіб, якім для вирішення якихось соціальних проблем необхідна реєстрація місця проживання, а вони з тих чи інших причин її не мають. 

Після вирішення своїх проблем особи не знімаються з  місця реєстрації, в зв’язку з чим власникові перешкоджає в праві володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Є два шляхи вирішення  питання щодо визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням:

Добровільний, тобто за добровільною згодою особи. В такому випадку особа повинна подати відповідну заяву. Зняття місця реєстрації може бути здійснене одночасно з реєстрацією нового місця проживання. Термін реєстрації нового місця проживання особи – не більше 30 календарних днів з моменту її зняття з попереднього місця реєстрації.

  В судовому порядку, тобто, якщо особа не є членом сім’ї власника та не погоджується на добровільне зняття з реєстрації, власник житлового приміщення має право звернутись до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації, внаслідок відсутності за місцем реєстрації понад строки встановлені законодавством України.

Під час звернення до суду з заявою про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням позивачу необхідно зібрати докази, які б підтверджували, що особа, яку бажають висилити не проживала житлі понад один рік за власною ініціативою, оскільки саме на позивача процесуальний закон покладає обов`язок довести факт відсутності відповідача понад встановлені законодавством строки у жилому приміщенні без поважних причин. Тому подаючи

Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права користування житловим приміщенням.

Після отримання рішення суду, яким задоволено позов про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, необхідно звернутися із копією відповідного рішення суду та заявою про зняття з реєстрації місця проживання особи до органів реєстрації, зокрема до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому зареєстрована особа.

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в п’ятницю з 8-00 год. до 15-45 год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

#Богодухівський_місцевий_центр_з_надання_безоплатної_вторинної_правової_допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь