Богодухівська міська рада

Харківська область

Соціальний захист людей похилого віку та ветеранів в Україні

Дата: 06.10.2022 10:05
Кількість переглядів: 422

Фото без описуГромадянами похилого віку визнаються особи, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а також особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більш як півтора року (стаття 10 Закону України “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”).

Ветерани у сучасному розумінні –  це ті люди, які брали участь у війні або відслужили визначений термін в армії. Проте в законодавстві використовуються такі поняття як “ветеран війни”, “ветеран праці”, “ветеран бойових дій”, “ветеран військової служби”.

Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав.

До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни.

Ветеранами праці визнаються громадяни, які працювали на підприємствах, в установах, організаціях, об’єднаннях громадян, фізичних осіб, мають стаж роботи 40 років – для чоловіків і 35 років – для жінок і вийшли на пенсію.

Також є й інші категорії громадян, які визнаються ветеранами праці, наприклад, особи з інвалідністю I і II груп, які одержують пенсії по інвалідності, якщо вони мають стаж роботи не менше 15 років; пенсіонери, нагороджені медаллю “Ветеран праці” за законодавством колишнього Союзу РСР (частина друга статті 6 Закону України “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”).

Держава гарантує кожному ветерану праці та громадянину похилого віку належний рівень життя, задоволення різноманітних життєвих потреб, подання різних видів допомоги шляхом:

  • реалізації права на працю відповідно до професійної підготовки, трудових навичок і з урахуванням стану здоров’я;
  • забезпечення пенсіями і допомогою;
  • надання житла;
  • створення умов для підтримання здоров’я і активного довголіття відповідно до сучасних досягнень науки;
  • забезпечення реалізації права на соціальні послуги, створення мережі установ та закладів, що надають соціальні послуги, забезпечення зміцнення і розвитку їх матеріально-технічної бази.

 

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, яке знаходиться за адресою:  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь