Богодухівська міська рада

Харківська область

ПОРЯДОК ОТРИМАННЯ СВІДОЦТВА ПРО СМЕРТЬ, ЯКЩО ОСОБА ПОМЕРЛА НА ОКУПОВАНІЙ ТЕРИТОРІЇ

Дата: 01.08.2022 16:05
Кількість переглядів: 273

Фото без описуЧерез воєнний стан, який зараз триває в нашій країни, багато людей зіткнулись з проблемою отримання свідоцтва про смерть особи, яка померла на тимчасово окупованій території.

Якщо особа померла на не підконтрольній  території України, родичам померлої особи або їхніми представниками необхідно  звернутися до суду з заявою про встановлення факту смерті на тимчасово окупованих територіях.

Дана заява подається до суду за місцем проживання або перебування заявника за межами окупованої території України.

Заява повинна містити такі відомості:

  • факт який заявник просить встановити (факт смерті на тимчасово окупованій території)  та з якою метою (отримання свідоцтва про смерть  особи, яка померла на тимчасово окупованій території);
  • причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
  • докази, що підтверджують факт;
  • докази, що підтверджують викладені заявником обставини (наприклад, письмові свідчення очевидців, фото з місця поховання, медичні документи про смерть тощо);
  • довідка про неможливість відновлення втрачених документів (наприклад, письмова відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану);
  • копія документа, що посвідчує особу та реєстраційний номер облікової картки платника податків (стаття 318 ЦПК України).

 

Відповідно до п. 21 ч.1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" особа яка звертається до суду  з заявою про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України звільняються від сплати судового збору.

Справи про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. Зазвичай  це 1-2 дні.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, підлягає негайному виконанню.

Рішення негайно видається або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації факту смерті особи.

Після державної реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті особи, родичам померлої особи або їхніми представниками видається свідоцтво про смерть.

 

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, які знаходяться за адресами:

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;

•  м. Валки, вул. Харківська, 2;

•  смт. Коломак, пров. Свободи, 2а;

•  смт. Краснокутск, вул. Миру, 138.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.