Богодухівська міська рада

Харківська область

ПОРЯДОК КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ЗРУЙНОВАНЕ ТА ПОШКОДЖЕНЕ МАЙНО

Дата: 06.05.2022 09:26
Кількість переглядів: 1934

З початком повномасштабної війни на території України багато хто мав покинути свої домівки, та не всі зможуть повернутися додому, адже наслідки агресії ворога могли пошкодити ,а в деяких випадках і зовсім зруйновати житло та знищити майно громадян України.

Для захисту майнових прав громадян прийнято низку законодавчих актів ,які мають на меті відшкодування майнової шкоди та відновлення порушених прав шляхом застосування реституції після звільнення тимчасово окупованих територій.

Процедуру визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації (далі - шкода та збитки) встановлюєттся Порядком, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України  №326 від 20.03.2022 року .

Відповідно до цього Порядку визначення шкоди та збитків здійснюється окремо за декількома напрямами.

Одним з таких є втрати житлового фонду і об’єктів житлово-комунального господарства.

 Саме цей напрям, включає втрати житлового фонду і об’єктів житлово-комунального господарства, об’єкти незавершеного будівництва житлової нерухомості, дачних і садових будинків, а також фактичні витрати, здійснені для їх відновлення.

 Оціночними показникам є :

 - вартість зруйнованого та пошкодженого житла, яке потребує відновлення та фактичні витрати на здійснення грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру:

 

 -  визначення шкоди та обсягу збитків здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом Мінрегіону, за погодженням з Мінреінтеграції.

 

При цьому відповідальними за визначення шкоди та збитків за наведеним напрямом є обласні, Київська міська державні адміністрації (на період воєнного стану - військові адміністрації).

Методика , яка буде визначати обсяг та шкоду збитків повинна бути розроблена протягом 6 місяців з моменту набрання чинності ПКМУкраїни  №326 від 20.03.2022 року (набрала чинності з дня публікаціїї- 21.03.2022).

Наразі в Україні вже запрацював Фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури, створений для здійснення виплат компенсацій громадянам, чиє житло було зруйноване під час воєнного стан та протиправних дій РФ. Урядом України відкрито спеціальний рахунок у Національному банку України, на який будуть зараховуватись кошти від фізичних осіб, організацій, компаній, від міжнародних фінансових організацій. Рахунки для зарахування коштів у гривні, доларах США, євро і фунтах стерлінгів на Урядовому порталі за посиланням:

https://www.kmu.gov.ua/gromadskosti/fondi-vidnovlennya-ukrayini/destroyed-infrastructure-fund-vidnovlennya-infrastrukturi .

Вже зараз особи ,майно яких пошкоджене/ зруйноване, внаслідок збройної агресії можуть повідомити про це, скориставшись порталом «Дія"->послуги-> пошкоджене майно. Відповідно до Порядоку подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, затвердженого Постановою КМУкраїни №380 від 26 березня 2022 року, тільки громадяни України,  які є власниками пошкодженого або знищеного нерухомого майна,а саме  :

приватного будинку (садибного, дачного та садового)

 - квартири;

- іншого житлового приміщення (на яке зареєстровано окреме право власності, а не в складі будинку),

мають право самостійно ( через Єдиний державний вебпортал Дія) або через адміністратора центру надання адміністративних послуг ,  або нотаріуса подати інформаційне повідомлення .

На порталі Дія інформація про майно підтягнеться автоматично,оскільки вона зберігається в Державному реєстрі речових прав (ДРРП). У разі відсутності інформації про об’єкт в ДРРП ви матимете змогу внести інформацію в ручному режимі.

Останнім етапом реєстрації повідомлення є завантаження заяви у форматі PDF, також ви можете отримати її на електронну пошту. 

Якщо ви звернулися з заявою/повідомленням про пошкоджене майно в ЦНАП при собі необхідно мати паспорт та РНОКПП.

Після чого буде  розпочато процедуру оцінки та компенсації майна.

Процедура здійснюється відповідно до Постанови КМУ № 423 від 05 квітня 2022 року «Про внесення змін до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва» .

Цей Порядок застосовується під час проведення обстеження пошкоджених внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів об’єктів.

За результатами обстеження пошкоджених об’єктів виконавцем складається звіт, який має містити висновок про технічний стан, рекомендації щодо подальшої експлуатації та розроблення заходів із відновлення. Зазначений звіт є підставою для прийняття рішення про виконання робіт із відновлення пошкоджених об’єктів або їх демонтаж (ліквідацію).

Після чого приймається рішення  щодо надання (із зазначенням розміру) або відмови в наданні грошової компенсації.

Слід зазначити,  що однозначного врегулювання   механізму компенсації власникам нежитлового нерухомого майна та компенсації юридичним особам не встановлено, але вже зараз активно розглядається Проект Закону про захист права власності та інших речових прав осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії, яким  пропонується:

1) запровадити надання компенсації за окремі категорії пошкоджених та знищених об’єктів нерухомого майна:

2) визначити способи надання компенсації;

3) врегулювати механізм подання та розгляду заяви про надання компенсації;

4) визначити джерела фінансування компенсації;

5) визначити основні положення щодо обліку осіб, які мають право на отримання компенсації та її надання;

6) створити Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь