Богодухівська міська рада

Харківська область

ПОРЯДОК ОТРИМАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ НА ПІДСТАВІ БЕЗОПЛАТНОЇ  ПЕРЕДАЧІ ІЗ ЗЕМЕЛЬ ДЕРЖАВНОЇ І КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

Дата: 03.02.2022 16:25
Кількість переглядів: 491

Громадяни нашої країни мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 га, для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара,  для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара, для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара, для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Статтею 118 Земельного кодексу України, передбачено, що громадяни, які зацікавлені в одержанні у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 Земельного кодексу України.

З питанням безоплатного отримання земельної ділянки у власність необхідно звернутися з відповідним клопотанням до Богодухівської міської ради, а саме в відділ надання адміністративних послуг (ЦНАП), який знаходиться за адресою: Харківська область, м. Богодухів, вул. Молодіжна, буд. 2.

В клопотанні необхідно  зазначати цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри (наприклад 0,25 га. для ОЖБ), а також подати такі документи:

- графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, наприклад, викопіювання з кадастрової карти або обрати вільну земельну ділянку, яка Вас зацікавить, зайшовши на публічну кадастрову карту за посиланням https://map.land.gov.ua :

- копію документа, що посвідчує особу (наприклад, паспорта громадянина України) та ідентифікаційного номера.

- документ, що підтверджує право на пільги при отриманні земельних ділянок ( у разі наявності останнього).

Рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, або про відмову у наданні такого дозволу (мотивовано) має бути прийнято в місячний строк.

Після отримання дозволу,  необхідно звернутись до відділу Держгеокадастру України за адресою: Харківська область, м. Богодухів, вул. Молодіжна, буд. 2 та  замовити розроблення проекту землеустрою. Виконавцем може бути лише особа, що має сертифікат інженера- землевпорядника, яка і визначить точні межі земельної ділянки, їх геодезичні координати, встановить межові знаки та складе кадастровий план земельної ділянки, проект землеустрою.

Під час укладання договору необхідно  чітко визначити вартість робіт та строки виконання. Зверніть увагу на те, щоб у договорі були вказані конкретні терміни виконання робіт! Переконайтесь, що технічна документація складена у паперовій формі та у формі електронного документу. Вимагайте від землевпорядної організації надання примірника виготовленої землевпорядної документації у паперовій формі.

Після цього земельну ділянку необхідно зареєструвати в Державному земельному кадастрі необхідно звернувшись до територіального органу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру за адресою: Харківська область, м. Богодухів, вул. Молодіжна, буд. 2.

Для реєстрації земельної ділянки додати такі документи:

1.        заяву про внесення відомостей до Державного земельного кадастру. Заява фізичної особи подається особисто. У разі якщо таку заяву подає землевпорядна організація, вона може бути подана онлайн;

2.        оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки (погоджений проект землеустрою, за потреби, позитивний висновок експертизи);

3.        документацію із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

Строк розгляду заяви: до 14 днів.

Вартість: внесення відомостей до Державного земельного кадастру здійснюється безоплатно.

Крім того, на підтвердження державної реєстрації Вам безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, в якому зазначаються відомості внесені до Поземельної книги, зокрема, кадастровий номер. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки

Після отримання витягу з Державного земельного кадастру даний проект потрібно подати на затвердження до Богодухівської міської ради разом з відповідною заявою до якої додаються екземпляр погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та витяг з Державного земельного кадастру.

Рішення про затвердження проекту землеустрою є одночасно рішенням про передачу земельної ділянку у власність чи у користування.

Кінцевою стадією оформлення права власності на земельну ділянку є саме реєстрація цього права.

Реєстрацію права власності на земельну ділянку здійснюють територіальні органи Міністерства юстиції (нотаріуси); в тому числі через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Перелік необхідних документів:

1.        Заява встановленої форми;

2.        Документ, що посвідчує особу;

3.        Засвідчена копія рішення про безоплатну передачу земельної ділянки;

4.        Витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;

5.        Документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно - в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на даний час 239,3 грн.).

Строк розгляду: до 5 робочих днів.

Саме з моменту державної реєстрації земельної ділянки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно Ви станете повноцінним власником вищевказаної земельної ділянки.

!!!!!! У разі відмови органом місцевого самоврядування  передачі земельної ділянки у власність, громадянин має можливість  вирішити спір в судовому порядку.

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, які знаходяться за адресами:

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;

•  м. Валки, вул. Харківська, 2;

•  смт. Коломак, пров. Свободи, 2а;

•  смт. Краснокутск, вул. Миру, 138.

 

* Джерела під час підготовки статті: Земельний кодекс України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь