Богодухівська міська рада

Харківська область

До уваги мешканців багатоквартирних будинків, щодо порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання

Дата: 22.11.2021 14:45
Кількість переглядів: 231

Пунктом 3 статті 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (в редакції, що діє з 01.05.2021) визначено, що для забезпечення безпеки газопостачання та готовності внутрішньобудинкових систем газопостачання дво- або багатоквартирного будинку до надання послуг з розподілу та постачання природного газу співвласники такого будинку або за їхнім рішення – управитель багатоквартирного будинку, ОСББ, інша уповноважена особа мають укласти договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільної системи або іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт.

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирних будинках здійснюється за рахунок співвласників такого будинку.

У разі укладання такого договору на технічне обслуговування та безпечну експлуатацію внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку несе відповідальність оператор газорозподільної системи або інший суб’єкт господарювання, з яким укладено договір.

Вартість робіт з технічного обслуговування газових приладів та інженерних мереж до дня укладання договорів на технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку визначається згідно з затвердженими на підприємстві розцінками на відповідні послуги та залежить від характеристики об’єкта споживача.

Таким чином, відповідно до вимог чинного на теперішній час законодавства України, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання та газового обладнання багатоквартирних житлових будинків та індивідуальних володінь повинно виконуватись за рахунок споживачів, в тому числі і побутових.

Крім того, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розроблено проект Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових (багатоквартирних) будинків, який знаходиться на стадії погодження.

Договір є публічним та ним передбачається надання відповідних послуг Оператором ГРМ (АТ «Харківгаз», АТ «Харківміськгаз»), а у разі вже укладеного договору з іншою організацією, Оператором ГРМ має бути про це проінформовано протягом 15 днів з моменту укладання такого договору.

Важливим також є те, що у разі неукладеного Типового договору з Оператором ГРМ протягом 30 днів з моменту його надання споживачеві, такий договір укладається автоматично, що також передбачено чинним законодавством України.

З переліком організацій, у яких є всі необхідні дозволи для проведення робіт  технічного обслуговування газового обладнання та внутрішньобудинкових систем газопостачання можливо ознайомитися за посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь