Богодухівська міська рада

Харківська область

КП "Господар" інформує

Дата: 29.10.2021 09:43
Кількість переглядів: 1468

Фото без описуДОСТУПНО ПРО ВІДХОДИ

Тверді побутові відходи (ТПВ) — це відходи, які утворюються в процесі життєдіяльності людини і накопичуються у житлових будинках, громадських, навчальних, лікувальних, торговельних та інших закладах. За більш відомою та вживаною в побуті класифікацією ТПВ можна назвати відходами споживання, тобто це ті відходи, що утворюються як безпосередньо в домашніх господарствах, так і в комунальній сфері в цілому.

До вартості послуг щодо поводження з відходами на території Богодухівської об’єднаної територіальної громади включено розрахунок витрат за вивезення лише твердих побутових відходів, до яких відносять:

  • картон, папір газетний, пакувальний або споживчий;
  • різного роду тара (дерев’яна, скляна, металева, пластикова);
  • предмети та вироби з дерева, металу, скла, пластмаси та інших матеріалів, що вийшли з ужитку або втратили споживчі властивості;
  • залишки овочів та фруктів, харчові та кухонні відходи;
  • вироби зі шкіри та текстилю (взуття, одяг та ін.).

  

Опале листя та гілля не є твердими побутовими відходами, оскільки не є продуктом життєдіяльності людини і відноситься до сфери благоустрою. До ТПВ також не відносяться будівельні відходи, великогабаритна побутова техніка та меблі. Гілля, листя, ремонтні відходи, меблі та ін., власник відходів зобовязаний вивезти на звалище самостійно.

Чому останнього часу забагато скарг на несвоєчасне вивезення відходів?

Здавалося б, робота організована і проводиться. І, на даний момент, справа лише за самосвідомістю громадян і нашою культурою. Адже як багато серед нас людей, хто не цінує працю інших і для кого урна чи контейнер для сміття – це щось на кшталт опудала, яке треба обійти: краще ж викинути сміття просто на тротуар або де – інде! Тож  і бачимо «прекрасні пейзажі» на вулицях населених пунктів  – своєрідний показник нашої вихованості і культури.

А чи задавалися ми питаннями – чи всі сплачують за сміття?  Чи можна зменшити кількість відходів, що потрапляють на захоронення?

 

 

Хто має платити за вивезення відходів?

Договір та діючий тариф на послуги  передбачає плату за збирання, вивезення та захоронення лише твердих побутових відходів. Наразі негабаритні, ремонтні відходи вивозяться та утилізуються за рахунок коштів КП «Господар». Інакше через певний час ми можемо втопитися в океані відходів. Дуже важливо, щоби всі  усвідомили, що укладання договору на вивезення відходів є обов’язком  і не нехтували нормами законодавства.

Про відповідальність за неукладення договорів на вивезення твердих побутових відходів

 Вимоги щодо санітарного очищення території, зокрема щодо збирання та вивезення побутових відходів, передбачені пунктами 2, 3 розділу VII Типових правил благоустрою території населеного пункту, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 27.11.2017 № 310.

Згідно ч. 2. ст. 351 Закону України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів та здійснюють оплату таких послуг. До джерел утворення побутових відходів стаття 1 цього Закону зараховує об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки).

Згідно з ч. 1 ст. 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядку. До категорії споживачів вищевказаний Закон зараховує фізичних і юридичних осіб, які отримують житлово-комунальні послуги.

Виявивши факти порушення наведених вище норм чинного законодавства України, уповноважені на те органи мають право складати протоколи, в яких фіксуватимуться ці порушення і на підставі яких буде відкриватись адміністративне провадження за порушення ст. 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою, правил благоустрою населених пунктів». Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян – від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на посадовців, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тобто законні підстави для притягнення до відповідальності за неукладення договору на вивезення сміття є.

Що ж робити з відходами?

 Укладений договір на вивезення твердих побутових відходів не передбачає вивезення меблів, матрасів, будівельного сміття, овочів, фруктів, бур’яну, опалого листя, гілля з дерев, всього того, що в масі своїй унеможливлює якісне виконання самої послуги. Важливо навчитися сортувати сміття, пояснювати це людям і усіляко сприяти тому, щоб жителі виносили для вивозу сміттєвозами тільки тверді побутові відходи.

 

Більшість органічних відходів можна  винести до компостної ями і з часом використати як добриво. Папір,  скло, метал, пластикові пляшки можна здати або продати  як вторинну сировину. Використані батарейки та акумулятори приймаються магазинами. Нам дуже важливо усвідомити необхідність роздільного сортування сміття. Це вимога часу. В цьому напрямку розпочата робота шляхом встановлення контейнерів для збору пластикової пляшки в місцях масового відпочинку мешканців. Ця робота триватиме й надалі.

 Важливо додати, що КП «Господар» надає транспортні послуги щодо забезпечення вивезення  відходів на платній основі. Кожен може звернутися й замовити вивезення негабариту чи будівельного сміття за певну плату. Можна порадити мешканцям вулиці об’єднувати свої зусилля під час прибирання територій та сумісно оплачувати за транспортні послуги. Як говорять, «на гурт дешевше».   

Окрім того, власникам транспортних засобів дозволяється самостійно вивезти відходи на Комплекс з управління комунальними відходами м.Богодухів (вул..Космічна) на захоронення без оплати за послугу, щоби унеможливити викидання сміття до ярків, лісів, узбіч доріг.

Про необхідність і відповідальність

За інформацією начальника КП «Господар» Андрія РИЖОНКОВА, у наших населених пунктах  є громадяни, які категорично відмовляються від укладання договору на вивіз сміття, мотивуючи тим, що у них воно відсутнє. В той час, ми постійно спостерігаємо картину «процвітання» стихійних сміттєзвалищ у лісосмугах, ярах, лісах. Тому Богодухівська міська рада та адміністрація КП «Господар» попереджає громадян, керівників підприємств, установ, організацій та приватних підприємств щодо необхідності укласти договір із комунальним підприємством на вивіз сміття.  У разі відхилень, до порушників будуть застосовуватись грошові стягнення, передбачені Законодавством України. Відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичної особи, юридичної особи, підприємця є порушенням Законів України «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» та Типових правил благоустрою тягне за собою адміністративну відповідальність.  Важливо додати, що громадянам проводиться відшкодування плати за послугу за рахунок пільг та субсидій.

Запровадивши послугу з вивезення відходів на усій території громади, не можна допустити її зупинки. Проблема вивезення та захоронення сміття для територіальної громади не вичерпана. Адже в нас ще вистачає людей, які звикли не платити за послугу з вивезення сміття і викидати його, створюючи тим самим несанкціоновані купи непотребу. Аби припинити поширення такої тенденції, інспектори з благоустрою проводять відповідну роботу в місцях стихійних сміттєзвалищ, де затримували порушників, так би мовити, «на гарячому». З метою запобігання порушень також планується встановлювати відеоспостереження, яке дозволить, в тому числі, активізувати роботу з порушниками правил благоустрою.

 

Закликаймо людей до розуміння і спільної роботи задля того, щоб населені пункти були чистими від сміття. Виконаймо наші зобов’язання перед наступними поколіннями, перед природою, яка потребує очищення і бережливого ставлення.

ВИКОНАЙТЕ СВІЙ ОБОВЯЗОК!

УКАДІТЬ ДОГОВІР НА ПОСЛУГУ З ВИВЕЗЕННЯ ВІДХОДІВ!

ЗВЕРТАЙТЕСЬ:

КП «Господар» Богодухівської міської ради

м.Богодухів, пров. Лікарняний, 3б, тел.. 3-08-41


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь