Богодухівська міська рада

Харківська область

«Хай живе дух неспокою!»

Дата: 23.09.2021 13:59
Кількість переглядів: 292

Фото без описуНа історичному приміщенні колишньої чоловічої гімназії, де нині розташований  фітнес-клуб «Hummer-Gym», відновлена меморіальна дошка письменнику Миколі ХВИЛЬОВОМУ (М.Г. Фітільову).
З цього будинку починався «богодухівський період» життя Миколи Григоровича. Він навчався в Богодухівській чоловічій гімназії і проживав у  родині свого дядька, земського діяча Савича (в цій історичній будівлі нашого зараз розташоване управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації). У будинку Савича була велика бібліотека, і сам Савич сприяв культурному розвитку рідного краю, що, без сумніву, вплинуло на формування світогляду майбутнього письменника Хвильового.


Богодухів початку ХХ століття описаний Миколою Хвильовим у соціально-психологічній новелі «Із Вариної біографії». «Ночі були  чарівні, завжди пахло небо, і зорі, і весь світ. Над Богодуховом часто стояв ніжний провінціальний місяць, і тоді щось йокало в грудях, і хотілося летіти в голубу височінь», - такий опис Богодухова свідчить, що наше місто було йому не байдуже і викликало теплі спогади.
Відновлення меморіальної дошки Миколи Хвильовому – це данина пам’яті письменнику, який виступав проти обмежень свободи творчості, людині, яка однією з перших потрапила під жорсткий «маховик» культу особи, що набрав згодом жахливих обертів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.