Богодухівська міська рада

Харківська область

Компенсація за невикористану відпустку під час звільнення

Дата: 17.08.2021 10:10
Кількість переглядів: 507

Всі працівники підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, а також ті, що працюють за трудовим договором у ФОП, мають право на відпустку, яке закріплене у Законі України “Про відпустки” від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР та КЗпП.

Згідно зі статтею 2 Закону України “Про відпустки” право на відпустки забезпечується: гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом.

Компенсація за невикористану відпустку виплачується у випадках, передбачених ст. 24 Закону України “Про відпустки”, в якій викладено чотири таких випадки:

  • При звільненні працівника йому виплачують грошову компенсацію за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей до 15 років або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.
  • При переведенні працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.
  • За бажанням працівника частину щорічної відпустки можуть замінити грошовою компенсацією. Обов’язкова умова — тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.
  • У разі смерті працівника грошову компенсацію за не використані ним дні щорічних відпусток

Однак, є випадки коли  грошова компенсація при звільненні не виплачується:

  • особам віком до 18 років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається (ст. 24 Закону України "Про відпустки"ч. 5 ст. 83 КЗпП).
  • додаткові відпустки у зв’язку з навчанням;
  • творчі відпустки;
  • відпустки для підготовки та участі в змаганнях;
  • чорнобильські відпустки;
  • додаткові відпустки учасникам бойових дій.

Окрім того, із розрахункового періоду виключають час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, а також святкові та неробочі дні. Сюди потрапляють відпустки без збереження зарплати, відпустка по догляду за дитиною до 3 років (або 6 років, якщо це передбачено медичним висновком).

Для виплати компенсації за невикористані відпустки береться заробіток за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати такої компенсації. Якщо ж працівником пропрацьовано менше року, тоді для розрахунку компенсації беруть виплати за фактичний час роботи: з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, у якому виплачують компенсацію, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року № 100 "Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати".

Виплати, які включають до розрахунку середньої зарплати, окреслені в п. 3 Порядку № 100, а ті, які виключають — у його п. 4. Також враховуємо, що під час обчислення середньої зарплати для виплати компенсації за невикористані відпустки також до заробітку включають виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в п’ятницю з 8-00 год. до 15-45 год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь