Богодухівська міська рада

Харківська область

Результати діяльності апарату Богодухівської окружної прокуратури

Дата: 14.07.2021 17:10
Кількість переглядів: 297

Фото без описуАпаратом Богодухівської окружної прокуратури впродовж минулого періоду поточного року вживались організаційні та практичні заходи, направлені на підвищення прокурорського нагляду та ефективності виконання покладених на прокуратуру функцій та завдань відповідно до сучасних вимог.

Так, з метою координації зусиль, удосконалення взаємодії органів влади та територіальних правоохоронних органів у питаннях протидії злочинності та корупції, захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, підвищення рівня законності та правопорядку на початку 2021 року проведено координаційну нараду, в тому числі за участі керівників правоохоронних органів Богодухівського району Харківської області, на виконання рішення якої, вживались додаткові заходи щодо забезпечення більш ефективної охорони громадського порядку, з урахуванням опрацювання територіальної структури злочинності, створено міжвідомчу робочу групу для розкриття і розслідування окремих тяжких та особливо тяжких злочинів, міжвідомчу робочу групу з питань координації співпраці правоохоронних органів щодо сприяння оперативності судочинства. Продовжують вживатися спільні заходи щодо запобігання корупції, у тому числі під час проведення публічних закупівель, протидії збуту вогнепальної зброї та боєприпасів, розповсюдженню наркотичних засобів тощо.

 Активне використання координаційних повноважень загалом позитивно вплинуло на рівень криміногенної ситуації, стану законності та правопорядку на території району.

З початку року кількість повідомлень, які надійшли до Богодухівського РВП ГУНП в Харківській області порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась  на – 1%, 2272 (торік 2281), з них: 274 (торік 292 ) – 6% подій внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Закрито 192 (торік 154) + 25% кримінальних проваджень із числа зареєстрованих у звітному періоді. З них, 1998 подій які не містили ознак кримінального правопорушення, розглянуто відділом поліції згідно з Законом України «Про звернення громадян».  

 Якщо взяти по видам кримінальних правопорушень, з числа зареєстрованих:

- знизилась кількість (в порівнянні з аналогічним періодом минулого року): хуліганство – 5 , минулий рік – 9;

- зросла кількість (в порівнянні з аналогічним періодом минулого року): тяжкі та особливо тяжкі – 133, минулий рік – 101; умисне вбивство – 3, минулий рік – 1, тяжкі тілесні ушкодження – 2, минулий рік – 0, незаконне поводження зі зброєю – 6, минулий рік – 2, розбій – 1, минулий рік – 0, грабіж – 3, минулий рік – 2, шахрайство – 22, минулий рік – 19, крадіжка – 152, минулий рік – 85, крадіжка з квартир та приватних будинків – 22, минулий рік – 13, незаконне заволодіння автомобілем – 5, минулий рік – 2.

Нерозкритими залишаються 2 умисних вбивства минулих років, 1 факт нанесення тяжких тілесних ушкодження які спричинили смерть потерпілого та 5 розбійних нападів. Також, нерозкритим залишається вбивство скоєне в 2018 році.

Стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях зазначеної категорії постійно перебуває на контролі керівництва прокуратури, заслуховується на оперативних нарадах, за наслідками  яких вживаються заходи щодо активізації досудового розслідування та притягнення винних осіб до відповідальності.

Усього за минулий період 2021 року слідчим відділом поліції розслідувано 54 кримінальних правопорушень: з обвинувальним актом – 54; з угодою – 0; з клопотанням про звільнення від відповідальності – 0;

  • установлена сума матеріальних збитків – 486 тис. грн. (торік 151  тис. грн); забезпечено відшкодування збитків – 283 тис. грн.  (торік 151 тис. грн).

Окрім того, завдяки забезпеченню інституту оперативного чергування працівників окружної прокуратури та практиці особистих виїздів керівників окружної прокуратури на місця виявлення трупів громадян на пожежах, самогубців, опрацювання інформації медичних закладів вдалось забезпечити належну правову кваліфікацію у всіх кримінальних провадженнях за фактами смерті громадян, отримання громадянами тілесних ушкоджень.

З метою протидії незаконному обігу наркотиків на території району проведені заходи з виявлення наркозбувальників, вилучення наркотиків, психотропних речовин, курильних сумішей.

Всього з початку року виявлено 17 (торік 10) кримінальних правопорушень зазначеної категорії: –  ст. 307 КК України – 1 (торік – 2 ),        ст. 309 КК України – 16  (торік 8 ).

Продовжується системна робота, направлена на виявлення та документування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах.

Протягом 2021 року окружною прокуратурою забезпечено направлення до суду 1 обвинувального акту про злочини з ознаками корупції стосовно 1 особи. Також, до суду направлено 3 обвинувальні акти про злочини пов’язані з незаконною порубкою лісових насаджень.

За участі прокурорів окружної прокуратури у суді розглянуто 31 кримінальне провадження, з них затверджено 2 угоди про визнання винуватості.

Апаратом Богодухівської окружної прокуратури забезпечено належний нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Так, протягом поточного року проведено ряд перевірок у діяльності Богодухівського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» та Богодухівському РВП ГУНП в Харківській області.

За результатами проведеної роботи в діяльності зазначених установ виявлено чисельні порушення діючого законодавства, у зв’язку з чим, апаратом окружної прокуратури направлені відповідні вказівки з вимогою вжиття заходів щодо усунення порушень вимог законодавства та вирішення питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності службових осіб. Загалом на вказаному напрямі роботи внесено 4 акти прокурорського реагування та за результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 2 посадові особи.

Апаратом Богодухівської окружної прокуратури впродовж 2021 року під час реалізації конституційної функції представництва інтересів держави, зосереджено увагу на такий пріоритетний напрямок роботи, як земельна сфера.

Так, протягом поточного року за наслідками вивчення вказаного питання до суду направлено позовну заяву про повернення до держави земельної ділянки загальною вартістю 5549 тис. грн.

Окрім цього, апаратом окружної прокуратури протягом поточного року приділялась увага застосуванню представницької функції захисту інтересів держави під час відшкодуванню збитків, заподіяних кримінальними правопорушеннями.

За результатами роботи по вказаному питанню до суду направлено 2 позовні заяви на загальну суму понад 210 тис. грн.

Протягом 2021 року за позовами апарату окружної прокуратури підлягали виконанню судові рішення на загальну суму 398 тис. грн., з яких завдяки активній позиції прокуратури реально виконано на суму 277 тис. грн., що складає (69%).

Також, апаратом окружної прокуратури приділяється посилена увага захисту прав і свобод дітей. На вказаному напрямі роботи пред’явлено 2 позовні заяви. Крім того, розпочато 1 кримінальне провадження у бюджетній сфері, щодо проведення процедури державних закупівель, досудове розслідування у якому триває.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь