Богодухівська міська рада

Харківська область

Імена, які прославили Богодухівщину

Дата: 26.05.2021 13:44
Кількість переглядів: 619

Багата Богодухівщина іменами талановитих людей, які прославили наш край і стали гордістю національної історії та культури.

   В цьому році ми відзначаємо 450-річчя із часу першої писемної згадки про Богодухів. Святкуючи цю подію ми не можемо не згадати людей, які є «сіллю цієї землі». Саме таким є Василь Ємець. Він народився на Богодухівщині, а помер в Лос-Анжелесі. Він виріс на творчості Т.Шевченка і вважав своїми вчителями відомих кобзарів Івана Кучеренка-Кучугуру та Павла Гащенка. За виконання шевченкової «Розритої могили» його ледь не виключили з Охтирської гімназії. Грав на бандурі у Великому Імператорському театрі, створив у Катеринодарі "Першу кубанську кобзарську школу", писав статті про історію українського кобзарства, організував гурток вільних слухачів з гри на бандурі. В буремні роки Української революції вступає в Українське Військо, пізніше працював в Міністерстві Народної освіти. У цей час і створює першу в історії новітньої України Капелу Кобзарів, яка в 1936 році мала великий успіх, але вже без Василя Ємця.

   Перебуваючи в еміграції знайомить Європу і Америку з нашою культурною спадщиною. Його називають українським самородком, кобзарем у фраку, музичним дивом. Він прославив наш край на весь світ, а створена свого часу ним у Києві капела бандуристів стала сьогодні Національною, заслуженою.

   Мешканці нашої громади матимуть чудову нагоду познайомитися з творчістю Національної заслуженої капели бандуристів 5 червня 2021 року:

      - о 14 годині - на сцені Шарівського сільського клубу-філії;

      - о 19 годині - на сцені Богодухівського міського будинку культури.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь